ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Oznaczenie gatunków herbat

Mając podstawową wiedzę o literowych oznaczeniach możemy przejść do kombinacji liter oznaczających konkretne gatunki herbat.

Przy herbatach o całych liściach spotkać możemy następujące typy.

GT

Golden Tips

Złociste pączki herbaty nie mające walorów smakowych używane są głównie do polepszania optycznego wyglądu mieszanek. Główne miejsca produkcji to plantacje Assam i Darjeeling.

SFTGFOP 1

 

Special Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe 1

Herbaty najwyższej jakości o równomiernych liściach, specjalnie selekcjonowane i z wielką starannością przetworzone.  Produkowane głównie w Darjeelingu i do niedawna w Assamie..

FTGFOP

Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe.

TGFOP 1

 

Tippy Golden Flowery Orange Pekoe 1

Herbata zawierająca dużą ilość złotych tipsów. Jest to najwyższa klasa jakości herbaty. Główne uprawy W Darjeelingu i na Assamie.

TGFOP

Tippy Golden Flowery Orange Pekoe.

GFOP 1

Golden Flowery Orange Pekoe 1.

Najczęściej używane określenie dla wysokiej jakości herbat z Kenii zawierających dużo złocistych tipsów. Na plantacjach w Indiach (Assam, Darjeeling) rzadko używana.

FOP

Flowery Orange Pekoe

Herbata sporządzona z pierwszego listka, pędu oraz pączka. Listki są młode i delikatne, zawiera złote tipsy oraz cześć długich liści z otworkami częściowo zdrewniałe. Jest to druga klasa jakości herbaty dla herbat z Assam, Dooars i z Bangladeszu.

FOP 1

Flowery Orange Pekoe 1.

OP Sup.

Orange Pekoe Superior.

Oznaczenie używane dla herbat wysokiej jakości o małych listkach wyłącznie z plantacji indonezyjskich (Jawa, Sumatra).

OP

Orange Pekoe.

Herbata należąca do podstawowej produkcji z Cejlonu i Jawy. Sporządzona z drugiego listka na pędzie. Liście są długie i sztywne mają niewiele otworów (perforacji). Raczej nie zawierają tipsów.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata nad Morzem Karaibskim. Co pije się w San Escobar?

W Meksyku oraz okolicznych krajach, czyli także w mitycznym San Escobar popularne są raczej napoje[...]

Jak prawidłowo parzyć Yerba Mate, jak parzyć Yerba Mate

Często podaje się, że Yerba Mate należy parzyć 70-80*C wodą, czy to jedyne widełki w[...]

Targi Tea & Coffee World Cup 2016 Kraków, relacja foto & wideo

W dniach 10-12 maja 2016 roku w Krakowie w hali Expo Kraków odbyły się targi[...]

Yerba mate a kawa

Często od nowicjuszy rozpoczynających przygodę z yerba mate, można usłyszeć, że pragną wypróbować ten ciekawy[...]

Benifuki. Czarna herbata z Japonii

Każdy kto myśli, że Japonia to kraj herbaty zielonej... będzie miał rację. Nie da się[...]

Kolory palenia kawy. Kolorymetr

Przeciętny konsument kawy, dopóki ziarna nie wykraczają poza skalę normy, nie przykłada uwagi do jej[...]

Dlaczego cenimy puszek na herbacianych pączkach?

Włochate pączki są bardzo cenione przez herbaciarzy, bo cechują się wyjątkowym aromatem i słodkim smakiem.[...]

Herbata zielona Hojicha Isecha, opinie

Prażenie liści zielonej herbaty za każdym razem daje zaskakujące efekt. Nawet zagorzali przeciwnicy zielonej herbaty[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.