ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Palo santo, czyli święte drzewo to najbardziej pożądany przez miłośników mate materiał do produkcji naczyń.

Drzewo palo santo

Czyli „święty pień”, a więc „bursera graveolens” jakby poprawili botanicy, rośnie naturalnie w Ameryce Południowej. Nie tylko w Argentynie, ale także w Kolumbii, Gwatemali, Salwadorze i Meksyku. W ogóle na całym Jukatanie. Cudowne właściwości świętego drzewa odkryli Inkowie, to oni używali dymu palonego palo santo do praktyk religijnych oraz w ludowej medycynie. Różne rdzenne ludy Ameryki Południowej, mające kontakt z tym drzewem zaczęły wcześniej czy później okadzać swoje domostwa wonnym dymem dla odpędzenia złych energii, duchów i by przynieść szczęście. Również z tego powodu praktykowano (i do dziś się praktykuje) wykonywanie ozdób i różnych amuletów z palo santo. Co więcej, kawałki drewna palo santo można także dziś kupić w charakterze kadzidła.

Roślina ta posiada intensywnie pachnące olejki które zawarte są w drewnie. To one między innymi odpowiadają za właściwości dezynfekujące żywicy palo santo. Zaletą zatem naczynia z tego drewna jest to, że trudniej pleśnieje, dzięki czemu można zostawiać w nim mokre fusy do następnego dnia co z kolei zapobiega pękaniu i rozsychaniu się kubeczka.

Bombilla do yerba mate łyżeczka z wyciorkiem 21cm
Bombilla do yerba mate łyżeczka z wyciorkiem 21cm

Naczynia z palo santo

Bezsprzeczną zaletą naczyń z palo santo jest niezwykle współgrający z aromatem yerba mate zapach żywicy. Opisać go można jako lekko słodki, nektarowy i wyraźnie żywiczny, przywodzący wręcz na myśl drzewa iglaste lub zapach mirtu z nutą cytrusowej świeżości. Osobiście bardzo lubię ten aromat i uważam, że szczególnie współgra z argentyńskimi yerba mate, które pija się z nich najczęściej.

Palo santo do yerba mate
Palo santo do yerba mate

Żywicę w palo santo można czasem zaobserwować. Jest to także wyznacznik wysokiej jakości drewna ponieważ jak wszędzie, kubeczki mogą być wykonane z dobrego drewna jak i mniej wartościowego, mającego mniej żywicy i aromatu, starego, suchego i zleżałego. Żywicy szukać należy na słojach drewna, gdy zajrzymy do kubka widzimy w strukturze palo santo jak i przy innych gatunkach drewna rysunek słojów. Właśnie tam pojawia się żywica, wycieka jakby spomiędzy nich zabarwiając nieco naczynie, a w wyjątkowo żywicznych kubeczkach tworząc wręcz maleńkie, brązowawe kropelki ułożone w rzędzie i barwiące palce gdy się je zetrze. Wydzielaniu żywicy sprzyja temperatura toteż zalane gorącą wodą naczynie powinno delikatnie spocić się żywicą. Nie należy się jednak martwić jeśli nie widzimy tego w naszych matero. Efekt nie zawsze jest spektakularny i zanika wraz z użytkowaniem. Ważne, że czujemy lekki aromat palo santo bo to znaczy, że i do naparu odda ono nieco olejku.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Nestea Lemon Light: opinie, recenzja

Nestea Light Lemon ma przyjemny lekko brązowy kolor… niestety na tym kończą się przyjemności. Chyba,[...]

Bombilla do yerba mate: stalowa, niklowana, bambusowa, alpaka, srebrna

Bombilla może być wykonana z wielu różnych materiałów. Od różnych metali przez plastik, drewno, aż[...]

Herbata czarna Sweet Black organiczna, parzenie, opinie

Herbata Sweet Black Organic, to ciekawa propozycja na ostatnie zimowe chłody. Napar w ciepłych kolorach,[...]

Herbata w Chinach

Nie bez kozery Chiny najbardziej kojarzą nam się z herbatą. Jeśli wierzyć legendom, herbata ma[...]

Świąteczna herbata – poradnik

Kiedy tylko noc staje się dłuższa niż dzień, wielu z nas zauważa u siebie zmianę[...]

Herbata z mikrofalówki jest zdrowsza i lepsza? Sprawdź nasz test!

Dr Quan Vang z z Uniwersytetu w Newcastle twierdzi, że herbata z mikrofalówki jest zdrowsza[...]

2 Comments

Parzenie zielonej herbaty Bancha. Japońska herbata opinie

Bancha to jedna z niezacienianych herbat japońskich. Produkuje się ją ze starszych liści niż pozostałe[...]

Jaką liściastą herbatę wybrać? Polecane najsmaczniejsze herbaty – ranking

Bardzo często pytacie nas: jaką herbatę na wagę kupić na początek, która będzie najlepsza? Przygotowaliśmy[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.