ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

W okresie jesienno zimowym często przypominamy sobie o wielce praktycznym wynalazku jakim jest termos. Możliwość wypicia kubka ciepłej herbaty po kilku godzinach od opuszczania domu uratowała już nie jedną mroźną wyprawę lub poprawiła nastrój podczas miejskich podróż. Na pomysł popijania herbaty z termosu wpadli – a jakże by inaczej – brytyjscy wojskowi. Racje słabej cienkiej, ale ciepłej herbaty w termosach były wydzielane żołnierzom w okopach podczas I wojny światowej. Odrobina ciepłego naparu nie tylko rozgrzewała ciało, ale również poprawiała morale.

Parzenie herbaty w termosie. Jak zrobić herbatę w termosie?
Parzenie herbaty w termosie. Jak zrobić herbatę w termosie?

Jednak nie ma się co oszukiwać jakość herbacianego napoju z termosu najczęściej jest delikatnie mówiąc dyskusyjna. Należy pamietać, że przygotowywanie herbaty w termosie rządzi się swoimi prawami i wymaga odrobinę innego podejścia do tematu parzenia.

Oto kilka wskazówek, które pomogą wam lepiej zaparzać herbatę do termosu.

  • Najlepiej jeśli termos jest jedynie pojemnikiem do przechowywania wcześnie zaparzonej herbaty, a nie urządzeniem do parzenia. Parzcie herbaty w dzbanku lub czajniku, termos dobrze wygrzejcie wrzątkiem przed wlaniem do niego naparu, herbata zdecydowanie lepiej parzy się w ceramice, a wygrzanie spowoduje, że dłużej będziecie się cieszyli ciepłym napojem.
  • Nigdy nie zostawiajcie fusów lub herbacianych torebek w termosie. Taka kilkugodzinna kąpiel liści da jedynie nie pijalny, garbnikowy napar. Niektóre termosy służą również jako zaparzacz dzięki wbudowanym sitkom, pamiętajcie że pilnować czasu parzenia i usuwać z nich fusy.
  • Jeśli chcecie do herbaty w termosie chcecie dodawać jakiekolwiek dodatki jak imbir, kurkuma czy cytryna to nie oczekujcie, że przy kolejnym użyciu będziecie mieli smak czystej herbaty. Gumowe element termosów szybko łapią intensywne smaki. Najlepiej na tego rodzaju napary mieć osobny termos.
  • W termosie sprawdzają się herbaty czarne zarówno te o duży pełnych liściach jak i wersje drobno cięte. Zaskakując dobrze mają się pu-erhy, zwłaszcza typu shu, ciemniejsze oolongi lub te o wyższym stopniu prażenia. Niestety herbaty białe, zielone tracą bardzo dużo ze swego uroku.
  • Nie parzcie herbat drogich, cennych i rzadkich. Zdecydowanie lepiej poczekać na dogodne warunki, niż marnować susz w termosie. Gyokuro zaparzone i przetrzymywane kilka godzin to czysta fanaberia.
  • Używajcie znacznie mniej suszu niż do regularnego parzenia. Wystarczy 0,3 -0,5 grama na 100ml wody. Napar wyjdzie delikatny, ale kilka godzin w termosie znacznie zintensyfikuje wszystkie smaki zawarte w herbacie.
Najlepszy termos do herbaty z zaparzaczem ToasTEA 550ml
Najlepszy termos do herbaty z zaparzaczem ToasTEA 550ml

Autorem tekstu jest Bartłomiej Hilszczański

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Latte art – wzory krok po kroku: serce

Aby wykonać latte art serce, w pierwszej kolejności należy zadbać o to, aby stworzyć odpowiednią[...]

Herbata na wzmocnienie odporności. Najlepsza herbata na odporność

Kiedy czujemy się niewyraźnie i chcemy wzmocnić swoją odporność, polecamy herbatę na bazie czosnku, dzikiej[...]

Yerba mate despalada

Yerba Mate: Despalada. Oznaczenie rodzaju yerba mate często zamiennie stosowane z oznaczeniem sin palo. Jest[...]

Gatunki i odmiany herbaty

Często możemy spotkać na opakowaniu herbaty (zwłaszcza indyjskiej) przy jej nazwie oznaczenia CL lub Ch.[...]

Przepis na dalgona matcha z pianką. Hit kwaratanny

Przepis jest prosty, nie wymaga wyszukanych składników i nie powinien przysporzyć trudności nawet tym, którzy[...]

Co nalać do dzbana fajki wodnej? Porady

Co nalać do dzbana fajki wodnej? Porady Lód, soki, mleko: co najlepiej wybrać? Lód –[...]

Jak powinno się parzyć herbatę?

Najprostszą odpowiedzią na to pytanie jest: „uważnie i starannie”. Powszechnym grzechem przy parzeniu herbaty jest[...]

Herbata w Rosji

Picie herbaty to ceremonia tradycyjna i święta dla każdego rosyjskiego domu. Parzy się herbatę czarną,[...]

2 komentarzy do “Parzenie herbaty w termosie. Jak zrobić herbatę w termosie?

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.