ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Czy można zaparzyć yerba mate gazowaną wodą?

Pomysł tylko z pozoru może wydawać się dziwny, ponieważ yerba mate i bąbelki lubią się i wiadomo to nie od dziś. Na rynku dostępne są różne napoje gazowane na bazie yerba mate. Są one jednak przygotowywane tak samo, jak napoje herbaciane w butelkach, czyli przy użyciu ekstraktu, który rozpuszczony jest w wodzie z różnymi dodatkami smakowymi, cukrem i regulatorem kwasowości. Może to jednak być inspiracją do stworzenia własnego napoju w tym stylu.

Jak zachowa się napar yerba mate w kontakcie z gazowaną wodą? Całkiem dobrze. Doskonałym rozwiązaniem jest dodanie do przecedzonego naparu yerba mate wody gazowanej oraz, na przykład, soku z cytryny. Otrzymamy w ten sposób coś podobnego do butelkowanych napojów.

Yerba mate chimarrao brazylijska 100g organiczna
Yerba mate chimarrao brazylijska 100g organiczna

Yerba mate z wodą sodową, gazowaną oraz niegazowaną. Czy smak i aromat będzie się różnił?

Jeśli chodzi o zaparzenie yerba mate samą wodą sodową to również nie ma z tym problemu, choć trudno znaleźć jakieś źródła naukowe, które ilustrowałyby jakie składniki yerba mate przeszły do naparu, gdy w wodzie obecny był dwutlenek węgla. Nie dowiemy się jaka ilość kofeiny znajduje się w takim naparze, oraz czy gaz w wodzie wpływa na rozpuszczanie się w niej polifenoli. Dowiemy się jednak jaki ma to wpływ na smak, ponieważ wiele osób próbowało parzyć herbatę i yerba mate z użyciem wody gazowanej.

Przede wszystkim zauważmy, że jeśli parzymy mate na ciepło, czyli podgrzewamy wodę gazowaną, traci ona gaz. Oczywiście wody do yerba mate nie przegotowuje się, a jedynie dogrzewa do odpowiedniej temperatury choć wiele osób, dla wygody zagotowuje wodę i czeka aż ostygnie. Większość tych, którzy próbowali takiego eksperymentu jest zdania, że smak naparu nie różni się od zaparzonego normalnie.

Jeśli zabrakło nam wody niegazowanej do yerba mate i zagrzejemy gazowaną, napar powinien udać się bez większych różnic.

Jeśli jednak chcemy przygotować zimną yerba mate, w stylu paragwajskim, używając wody gazowanej to musimy liczyć się z tym, że napar będzie różnił się od tego przygotowanego na bazie wody niegazowanej, tak samo jak różni się w smaku woda gazowana od zwykłej. Bąbelki z wody nie ulotnią się i nasza mate będzie gazowana.

Nasze terere będzie zwyczajnie musujące i będzie mogło odsłonić przed nami nowe walory smakowe. Zalecamy jednak ostrożność, ponieważ zalewanie suchych liści gazowaną wodą powoduje spore pienienie się i możemy narobić nieco bałaganu.

Nie ma żadnych przeciwskazań, by przygotować mate na wodzie gazowanej czy to na ciepło czy na zimno. Różnicę w smaku, aby nie ufać całkowicie opinii innych, najlepiej będzie ocenić samemu.

Zachęcamy do eksperymentów z yerba mate, ponieważ jest ona bardzo wdzięcznym materiałem do wszelkich prób i wzbogacania tradycyjnych przepisów o różne ciekawe dodatki, w tym o gaz. Z własnego doświadczenia powiedzieć możemy, że mate zaparzona zwykłą wodą i zmieszana z wodą gazowaną jest smaczna. Podobnie mate zaparzona na zimno wodą gazowana oraz zaparzona zwyczajnie, a następnie nasycona dwutlenkiem węgla przy użyciu domowego syfonu do gazowania wody, również smakuje świetnie.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Fot. główna: Jadwiga Janowska

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata w Hiszpanii

Sprawę od początku trzeba przedstawić jasno - Hiszpania to nie jest kraj herbaciany. Nie ma[...]

Herbata do sushi baru. Skąd wynikają błędy? Analiza problemu

Sushi bary najczęściej podają herbatę w żeliwnych czajnikach. Bronią się rękami i nogami przed lekką[...]

Tao Chińskiej Herbaty: recenzja książki, opinie

Tao Chińskiej Herbaty, przewodnik praktyczny i kulturalny, autorstwa Ling Yun (wydawnictwo Olesiejuk) to książka o[...]

Przepis na rozgrzewającą yerba mate z alkoholem na jesień i zimę

Nasz przepis na yerba mate z alkoholem inspirowany jest kilkoma recepturami na napoje „z prądem”.[...]

Analiza sensoryczna: jak degustować herbatę? (część 2)

Napar niezbędny do degustacji przygotować należy w specjalnym, standaryzowanym naczyniu które z angielskiego nazywa się[...]

Yerba mate cedron

Yerba Mate: Cedron. Zioło pochodzące z ameryki łacińskiej dodawane często do mieszanej yerba mate con[...]

Eisai

Eisai to japoński mnich buddyjski żyjący w XII wieku (1141-1215), który dwukrotnie podróżował do Chin[...]

Herbata na prezent. Co wybrać?

Jeśli mamy do czynienia z kimś, kto pija herbaty aromatyzowane i uda nam się ustalić[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.