ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Dodawanie soli do kawy nie wydaje się być dobrym pomysłem i z pewnością nim nie jest. Jednak gdy kawa jest gorzka, szorstka na języku, a jej wypicie stanowi nie lada wyzwanie, zamiast dodawać cukier lub mleko – niewielka szczypta soli ułatwi zmierzenie się z naparem.

Jak zaparzyć idealną kawę?

Kluczem do zaparzenia dobrej kawy jest osiągnięcie właściwego balansu smaków. Nadmierne wybicie się któregokolwiek z nich sprawia, że napar staje się nieprzyjemny w odbiorze. Odpowiedni dobór parametrów parzenia pozwala uniknąć nadmiernej kwaśności lub goryczy. Gdy mamy do czynienia z kawą fatalnej jakości lub zbyt mocno palonej, osiągnięcie właściwego balansu jest niemożliwe, a gorycz zaczyna dominować nad całym odczuciem smakowym. W takiej sytuacji dla uzyskania balansu jesteśmy zmuszeni równoważący smak dodać z zewnątrz.

Sól do kawy, czyli kawa z solą

Mało znanym trickiem jest technika polegająca na dodaniu bardzo niewielkiej ilości soli kuchennej, która o dziwo podnosi odczucie smaku słodkiego, a niweluje smaku gorzkiego. Dzieje się tak, gdy do mózgu przestaje docierać jeden dominujący sygnał i zaczynamy mieć do czynienia z kompozycją doświadczeń. Wobec takiej sytuacji niektóre odczucia ulegają interpretacji przez mózg jako zupełnie inne. Całym zjawiskiem zajmuje się nauka o percepcji krosmodalnej, a naukowcy wciąż badają i szukają odpowiedzi na pochodzenie takiej reakcji naszego organizmu. Dzięki zastosowaniu odrobiny możemy niejako oszukać nasze zmysły i złagodzić sobie niemiłe doświadczenia podczas picia kawy.

Autorem tekstu jest Adam Laska (właściciel marki KAFAR palarniakafar.pl)

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Big Active Yerba Mate Kakao i Wanilia: recenzja, opinie

Zaczynam mieć wrażenie, że herbaty z Big Active to takie nabijanie herbciarzy w butelkę. W[...]

Herbata zielona Kokeicha. Herbata ala makaron

Jak wygląda parzenie herbaty Kokeicha? To kolejna zaskakująca sprawa w tej herbacie, ponieważ używamy wody[...]

Właściwości czerwonej herbaty Pu-erh: część 4

Właściwości czerwonej herbaty Pu-erh. Czy można schudnąć pijąc czerwoną herbatę? Można!

Kawa we Francji

Espresso jest kawą, którą Francuzi piją najchętniej, a spożywają jej nieumiarkowane ilości. Wstąpimy więc dziś[...]

Yerba mate de ruso

Yerba mate de ruso to nazwa naparu przyrządzanego z yerba mate z dodatkiem soku owocowego[...]

Jaki młynek żarnowy do kawy wybrać? Porównanie młynka za 50 i 1000 zł

Kupowanie zmielonej kawy niesie za sobą wygodę użytkowania, a przy okazji zabiera konieczność inwestycji w[...]

3 Comments

Czym różni się parzenie herbaty po turecku a herbata z samowara?

Technik parzenia herbaty jest wiele i trudno się spierać co do tego czy są poprawne[...]

Herbata owocowa Smakołyk

Herbata owocowa Smakołyk, skład: płatki dzikiej róży, kawałki jabłka, organiczny hibiskus, kawałki ananasa i kokosu,[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.