ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Dodawanie soli do kawy nie wydaje się być dobrym pomysłem i z pewnością nim nie jest. Jednak gdy kawa jest gorzka, szorstka na języku, a jej wypicie stanowi nie lada wyzwanie, zamiast dodawać cukier lub mleko – niewielka szczypta soli ułatwi zmierzenie się z naparem.

Jak zaparzyć idealną kawę?

Kluczem do zaparzenia dobrej kawy jest osiągnięcie właściwego balansu smaków. Nadmierne wybicie się któregokolwiek z nich sprawia, że napar staje się nieprzyjemny w odbiorze. Odpowiedni dobór parametrów parzenia pozwala uniknąć nadmiernej kwaśności lub goryczy. Gdy mamy do czynienia z kawą fatalnej jakości lub zbyt mocno palonej, osiągnięcie właściwego balansu jest niemożliwe, a gorycz zaczyna dominować nad całym odczuciem smakowym. W takiej sytuacji dla uzyskania balansu jesteśmy zmuszeni równoważący smak dodać z zewnątrz.

Sól do kawy, czyli kawa z solą

Mało znanym trickiem jest technika polegająca na dodaniu bardzo niewielkiej ilości soli kuchennej, która o dziwo podnosi odczucie smaku słodkiego, a niweluje smaku gorzkiego. Dzieje się tak, gdy do mózgu przestaje docierać jeden dominujący sygnał i zaczynamy mieć do czynienia z kompozycją doświadczeń. Wobec takiej sytuacji niektóre odczucia ulegają interpretacji przez mózg jako zupełnie inne. Całym zjawiskiem zajmuje się nauka o percepcji krosmodalnej, a naukowcy wciąż badają i szukają odpowiedzi na pochodzenie takiej reakcji naszego organizmu. Dzięki zastosowaniu odrobiny możemy niejako oszukać nasze zmysły i złagodzić sobie niemiłe doświadczenia podczas picia kawy.

Autorem tekstu jest Adam Laska (właściciel marki KAFAR palarniakafar.pl)

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak zaparzyć plewy kawowe? Chaff Coffee

Picie naparu z wypalonych i zmielonych ziaren kawowca nikogo nie zaskakuje, zaparzanie cascary - skórki[...]

Yerba mate de leche

Yerba mate de leche to nazwa naparu przyrządzanego z yerba mate z dodatkiem mleka lub[...]

Dlaczego kawa jest kwaśna? Kwaśność a kwasowość kawy

Kiedy zapytasz przypadkowo wybraną osobę jaką lubi kawę, w większości przypadków odpowie: NIE KWAŚNĄ! Równolegle[...]

Obróbka kawy: od ziarenka po filiżankę. Jak obróbka kawy wpływa na smak i jakość?

Od wieków wiedza na temat sposobu jej uzyskania z owoców krzewu kawowca, jak i proces[...]

Gatunek herbaty, odmiana, kultywar, hybryda, klon: czym są?

Czasem trudno zorientować się w zawiłym świecie określeń różnych odmiany herbaty, zwłaszcza, że poza odmianami[...]

Herbata w stylu dziadka grandpa style

Herbata parzona w „stylu dziadka”, czyli grandpa style, to popularna w Chinach technika parzenia. W[...]

Czy czas parzenia herbaty ma znaczenie

Czas parzenia herbaty ma znaczenie. Nawet, gdy wyciągniemy maksymalną ilość rozpuszczalnych składników z liści herbacianych[...]

Cruz De Malta, Amanda, Rosamonte: Test Argentyńskich Yerba Mate

Cruz De Malta, Amanda, Rosamonte - Test Yerba Mate. Porównanie trzech najpopularniejszych na polskim rynku[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.