Wódz Indian Guarani musiał uciekać przed bandytami, którzy przybyli z Brazylii by poszukiwać niewolników. Uciekając przeprawił się przez strumień gdzie w błocie odcisnął ślad swych rąk i stóp. Ledwie żywy dotarł do redukcji Jezuitów gdzie został przez nich uratowany i gdzie zapewniono mu azyl. Mnisi ochrzcili go nowym imieniem Santo czyli święty uznając za cud to, że wódz uszedł z życiem. Tak mówi legenda. Na pamiątkę jego wyczynu i śladów jakie zostawił nad rzeką powstała nazwa wioski Santo Pipó w Misones w Argentynie zaczerpnięta z języka Guarani gdzie Pi oznacza stopy, Po oznacza ręce zaś Re oznacza ślady. Można zatem powiedzieć, że Santo Pipó to Święty od stóp i rąk.
Początki marki Pipore
Historia yerba mate zaczyna się tutaj dopiero na początku XX wieku kiedy to przybyli tutaj w 1914 roku pierwsi osadnicy ze Szwajcarii, a właściwie Szwajcarzy mieszkający we Francji. To oni wykupili ziemię gdzie znajdowała się wioska Santo Pipó, której mieszkańcy utrzymywali się z wycinki drzew cedrowych. Podzielili teren na mniejsze działki po 100 hektarów i zaczęli organizować życie społeczne wśród napływających szerokim strumieniem imigrantów ze Szwajcarii.
Początkowo yerba mate była tutaj produkowana przez spółdzielnię, która swój plon sprzedawała do młynów, które to z kolei przetwarzały ją i sprzedawały dalej pod swoimi markami. W skutek przemian gospodarczych najbardziej opłacalną produkcją w regionie okazała się yerba mate i spółdzielnia na początku lat 60 dorobiła się własnego młyna i własnej marki Pipore.
Obecnie miejscowość Santo Pipó jest bardzo otwarta na turystów, dla których przygotowano szereg atrakcji związanych z produkcją yerba mate. Między innymi muzeum imienia Angela Horrisbergera – jednego z założycieli upraw mate w Santo Pipó, w którym oglądać można zabytkowy lecz ciągle sprawny młyn do mate. W tej małej yerbowej miejscowości działa także drużyna piłkarska Tygrysy z Santo Pipó.
Co do samej Pipore to jest to duża marka znajdująca się w dziesiątce największych producentów i będąca drugim największym eksporterem yerba mate.
Oferta Pipore nie odbiega od konkurentów. Znajduje się tu mate tradycyjna, despalada, sueve, aromatyzowana, wyselekcjonowana, z ziołami oraz przeznaczona do terere.
Smak yerba mate Pipore
Czas wreszcie na subiektywną ocenę. Jest to mate o wyjątkowo słodkim smaku jak na mate, pojawiają się nuty karmelu i masła orzechowego. W zapachu zaś przypomina mi nieco popcorn. Silne trawiaste i roślinne nuty natomiast przeradzają się w dalszych parzeniach w posmak metaliczny, sprawia to niestety, że nie jestem fanem wielokrotnego zalewania tej mate. Cenię jej smak i miewam na nią ochotę ale tylko na pierwsze parzenie.
Polecić warto ją tym, którzy nie przepadają za mate gorzką i cierpką i zwykle nie parzą jednego suszu cały dzień.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
3 alternatywne sposoby na yerba mate, jak parzyć yerba mate bez tradycyjnych akcesoriów?
Otrzymujemy wiele pytań, jak zaprzyjaźnić się z yerba mate, kiedy jej smak nie okazał się[...]
2 Comments
wrz
Yerba mate tostada
Yerba Mate: Tostada. Oznaczenie yerba mate dla yerby palonej. Cechuje się ona ciemnym, brązowym lub[...]
Tao Chińskiej Herbaty: recenzja książki, opinie
Tao Chińskiej Herbaty, przewodnik praktyczny i kulturalny, autorstwa Ling Yun (wydawnictwo Olesiejuk) to książka o[...]
lip
Kalebasa: Yerba Mate
Kalebaza, calebasse jest to hiszpańska nazwa tykwy, rośliny pochodzącej z Afryki i Azji. Tykwa należy[...]
lip
Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: czasy parzenia, wpływ wody na napar
Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: czasy parzenia, wpływ wody na napar
lut
Kofeina dla zagubionych
Dlatego czasem piję kawę, czasem herbatę, choć jeszcze rok temu nie uwierzyłabym, że w „egoizmie”[...]
mar
Co z tymi Darjeelingami?
Miłośnicy herbat czarnych z Darjeeling są od pewnego czasu zaniepokojeni. Zauważają pewne zmiany w aromacie[...]
paź
Oznaczenia na kawie (etykieta): data palenia kawy
Data palenia jest jedną z podstawowych informacji świadczących o jakości ziarna znajdującego się w paczce.[...]
sie