ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Napoje typu cola, choć kojarzą się z jedną, dwiema wiodącymi markami, są popularne na całym świecie w dziesiątkach, a może i setkach odsłon. Historia coli sięga 1886 roku, kiedy to amerykański farmaceuta opracował przepis na coca-colę, pierwszy i najsłynniejszy do dziś napój tego typu. Choć receptura jest ściśle strzeżoną tajemnicą, a zgromadzenie niezbędnych składników i tak nie byłoby możliwe, wiele firm na świecie stara się zaprojektować swoje własne cole. Nazwa pochodzi od składników, których dziś się nie używa. Są to orzeszki kola, które były w oryginale źródłem kofeiny, oraz kokaina, która była w tamtych czasach powszechnie stosowana nie tylko jako lek przeciwbólowy ale też, w mniejszych stężeniach, jako substancja pobudzająca. Należy podkreślić w tym kontrowersyjnym miejscu, że pierwsza cola zawierała niemal o rząd wielkości mniejszą dawkę kokainy niż ta, którą przyjmuje się obecnie jednorazowo jako narkotyk. Mimo to dziś byłby to nie do pomyślenia. Kokainy oczywiście nie ma już w składzie żadnego napoju typu cola, jednak dla aromatu używa się w oryginalnej coca-coli ekstraktu z liści koki pozbawionego narkotyku.

Dlaczego jednak zainteresowaliśmy się napojami gazowanymi? Powodem są przeprowadzone w szkockim uniwersytecie Sr. Andrus badania mające na celu sprawdzenie co nas najlepiej nawadnia. W trakcie eksperymentu pojono uczestników różnymi napojami, a po pewnym czasie sprawdzano ich poziom nawodnienia oraz porównywano z pierwotnym. Okazuje się, co nie dziwi, że dobrze nawadnia herbata. Lekkim zaskoczeniem może być fakt, że czysta woda znalazła się dopiero na dziesiątym miejscu. Najbardziej jednak szokuje to, że napoje typu cola zajęły zaskakująco wysoką pozycję, plasując się tuż przed herbatą.

Przygotowaliśmy w charakterze rozrywki i ciekawostki nasz własny przepis na herbacianą colę. Głównymi aromatami jakie znajdziemy w coli są cytrusy i korzenie. Mowa tu o soku i skórce z pomarańczy, cytryny i limonki, a także o cynamonie, kolendrze i gałce muszkatołowej. Wszystkiego dopełnia wanilia. Pojawić się mogą w różnych colach inne dodatki takie jak anyż, kardamon, liście kaffiru, kwiat lawendy, sok wiśniowy i wiele innych. Każdy może próbować mieszać ze sobą cokolwiek uzna za pasujące. My dodajemy herbatę i to nie byle jaką, bo earl greya, którego bergamotkowy aromat świetnie komponuje się z cytrusami. Jako słodzika używamy nieco karmelowego syropu, choć można tutaj zastosować cokolwiek, lub nic jeśli ktoś preferuje niesłodzone napoje.

Przepis na colę z herbaty i przypraw: lista składników
Przepis na colę z herbaty i przypraw: lista składników

Przepis na colę:

  • Sok z dwóch limonek, startą skórkę z limonki, startą skórkę z cytryny, startą skórkę z pomarańczy wrzucamy do garnka ze szklanką wody.
  • Do moździerza wrzucamy kawałek gałki muszkatołowej wielkości ziarna świeżego grochu, pół łyżeczki ziaren kolendry, laskę cynamonu. Wszystkie składniki rozdrabniamy i dodajemy do garnka.
  • Wlewamy dwie łyżeczki ekstraktu waniliowego.
  • Wrzucamy stołową łyżkę herbaty earl grey.
  • Całość gotujemy na małym ogniu 10-15 minut.
  • Słodzimy karmelem, polecamy barmańskie syropy karmelowe lub sosy do lodów. Można karmel także przygotować samemu topiąc biały cukier z odrobiną wody. Dla osób, które nie mają dostępu do karmelu polecamy cukier trzcinowy. Polecamy dodać dwie łyżki karmelu.
  • Gotową mieszankę przecedzamy i wlewamy do szklanki pół na pół z mocno gazowaną wodą. Wrzucamy lód.

Pamiętajmy, że nasz napój nie będzie tak słodki jak oryginał i nie będzie miał tego samego koloru. Mimo to, uważamy go za świetne rozwiązanie na upały. Dla chcących eksperymentować, aby zbliżyć się jeszcze bardziej do oryginału polecamy spróbować także dodatku kardamonu, lawendy, anyżu, liści kaffiru czy wiśni.

Zespół badawczy z Uniwersytetu St. Andrews przetestował 13 popularnych napojów, aby zobaczyć, jak wpływają one na nawodnienie człowieka w ciągu czterech godzin od spożycia. To, co odkryli, uszeregowali od najlepiej nawadniających. Wyniki swoich badań naukowcy opublikowali na łamach „The American Journal of Clinical Nutrition”.

  • Odtłuszczone mleko
  • Doustne preparaty nawadniające (stosowane w przypadku zapobieganiu odwodnieniu po biegunce)
  • Mleko pełnotłuste
  • Sok pomarańczowy
  • Coca-cola
  • Coca-cola dietetyczna
  • Zimna herbata
  • Herbata gorąca
  • Napoje izotoniczne
  • Woda niegazowana
  • Woda gazowana
  • Piwo jasne
  • Kawa

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Przepis na Pink Coconut na hibiskusie

Aby przygotować najmodniejszy specjał tego lata nie można jednak dodać do niego mleka, które w[...]

Herbata organiczna, bio, ekologiczna (eco) i fair trade: co oznaczają te słowa i certyfikaty?

Coraz częściej wybieramy produkty opatrzone licznymi certyfikatami, które gwarantują nam wyższą jakość żywności oraz ich[...]

1 Comments

Ginko Biloba. Miłorząb Japoński

Ginko Biloba to jedyne żyjące obecnie drzewo liściaste, które jest nagonasienne. Napar z miłorzębu japońskiego[...]

Jak powinno się parzyć herbatę?

Najprostszą odpowiedzią na to pytanie jest: „uważnie i starannie”. Powszechnym grzechem przy parzeniu herbaty jest[...]

Przepis na świąteczną kawę z kminkiem

Chłodne zimowe wieczory i zbliżające się Święta Bożego narodzenia, nastrajają do tego, usiąść przy kominku[...]

Lista ogrodów w prowincji Darjeeling, ogrody Darjeeling

Lista ogrodów w prowincji Darjeeling, ogrody Darjeeling. Lista ponad 80 ogrodów herbacianych rozsianych na terenie[...]

TBC 2015 Tea Brewers Cup 2015 Mistrzostwa w parzeniu herbaty, relacja

Zapraszamy do obejrzenia relacji z ogólnopolskich mistrzostw w parzeniu herbaty organizowanych co roku przez Czajnikowy.pl.[...]

2 Comments

Rodzaje białej herbaty, skąd pochodzi i jak jest produkowana biała herbata (1/2)

Herbata biała jest uważana za jedną z najdroższych herbat. Nie istnieje najdroższy rodzaj herbaty, a[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.