Czy możliwe jest zaparzenie herbaty bez wody? Odpowiedź wydaje się oczywista. Nie! Tymczasem istnieje herbata parzona mlekiem, bez dodatku wody. Co w tym kontrowersyjnego? Jeśli przyjrzymy się chemizmowi procesu parzenia to od razu z łatwością stwierdzimy, że mleko jako rozpuszczalnik substancji zawartych w liściu herbaty raczej słabo się sprawdza. Z tego samego powodu nie należy dodawać cukru i mleka do wody w czasie parzenia liści herbacianych, a raczej przygotować napar i dopiero po odcedzeniu przyprawić ulubionymi dodatkami. Okazuje się jednak, że parzenie mlekiem, choć nie jest idealnym rozwiązaniem pozwalającym nam cieszyć się pełnią naparu, to jest nie tylko możliwe ale nawet praktykowane tradycyjnie w niektórych regionach świata.
Czym jest Doodh Pati Chai ?
Doodh Pati Chai to herbata zaparzana mlekiem z cukrem, a właściwie podgotowywana w mleku. Tradycja przygotowywania takiego naparu zakorzeniła się mocno w regionie północnych Indii i okolicach. Znana jest także w Nepalu, Pakistanie i Bangladeszu. Nazwa Doodh Pati Chai znaczy mleczna herbata liściasta.
Komu można polecić taki eksperyment?
Każdemu kto chciałby nieco rozpieścić się herbatą, a nie koniecznie delektować się wyszukanym naparem herbacianym. Herbata na mleku jest słodka i pożywna. Pije się ją przyjemnie jak mleczne kakao zarówno dla wieczornego relaksu jak i na dobry początek dnia.
Przygotowanie jej nie jest skomplikowane. Można przygotować mocny napar za pomocą wody i obficie doprawić tłustym mlekiem i cukrem, można podgotować herbatę w samym mleku. Można zrobić to w dowolny sposób ponieważ, jak to zwykle z regionalnymi specjałami bywa, tyle jest metod parzenia ile osób od pokoleń delektujących się tym naparem czy to w domu czy to u ulicznych sprzedawców. Największym problemem zdaje się tutaj być gotowanie mleka, które grozi kipieniem.
Poza mlekiem ważnym składnikiem Doodh Pati Chai jest cukier i to cukier trzcinowy, z którego słyną Indie. Warto zatem wydobyć nieco więcej melasowego smaku trzciny cukrowej używając dodatku melasy lub ciemnego cukru.
Przedstawiamy zatem prosty przepis, który stworzyliśmy dla Was inspirując się oryginalnymi recepturami z Azji
Do garnka wlewamy dwie szklanki mleka i dodatkowo szklankę mleka skondensowanego, wsypujemy pół łyżki ciemnego cukru trzcinowego dark muscovado oraz łyżkę jasnego cukru trzcinowego, dodajemy także herbatę, łyżkę granulowanej herbaty, najlepiej asamskiej, lub dwie łyżki herbaty o pełnych liściach. Całość doprowadzamy do wrzenia i jeśli nam się uda bez kipienia lekko podgotowujemy lub zdejmujemy z ognia i naparzamy 5 minut. Przecedzamy i pijemy. Smacznego!
Autorem tektu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata sprzed Światła, Herbata sprzed Czystej Jasności, Herbata sprzed Ognia
Herbaty zebrane przed 4-5 kwietnia (w zależności od roku: 105 dzień po przesileniu zimowym) są[...]
lip
Podróż herbaty do Malezji i Tajlandii
Pod wpływem Chińskiej i Japońskiej tradycji herbacianej wykształciła się kultura herbaty na Tajwanie oraz w[...]
kwi
Ile kofeiny ma Yerba Mate w porównaniu do kawy i herbaty?
100 g suszu Yerba Mate może zawierać w zależności od producenta (a więc od sposobu[...]
1 Comments
sie
Czerwona herbata pu-erh sheng czy shu: surowa czy gotowana – różnice
Najlepsze herbaty surowe powinny być leżakowane kilkanaście lat i jest to coś, co każdy koneser[...]
2 Comments
lut
Ciekawe liczby związane z herbatą
Przedstawiamy kilka liczbowych ciekawostek na temat herbaty, o których mogliście nie słyszeć.
paź
Herbata czarna Cejlon, Ceylon (Sri Lanka)
Sri Lanka słynie z herbaty czarnej. Wszystko jednak zaczęło się od kawy, kakao i chinowca[...]
sie
Dlaczego herbata się pieni, mętnieje i ma kożuch?
Często widzimy w naszej filiżance czy kubku, że z herbatą dzieją się różne zaskakujące nas[...]
paź
Herbata Si Ji Chun Oolong
Nazwa Cztery Pory Roku - wiosna, choć dość poetyczna, pochodzi od tego, że krzewy herbaciane[...]
wrz