ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Czy możliwe jest zaparzenie herbaty bez wody? Odpowiedź wydaje się oczywista. Nie! Tymczasem istnieje herbata parzona mlekiem, bez dodatku wody. Co w tym kontrowersyjnego? Jeśli przyjrzymy się chemizmowi procesu parzenia to od razu z łatwością stwierdzimy, że mleko jako rozpuszczalnik substancji zawartych w liściu herbaty raczej słabo się sprawdza. Z tego samego powodu nie należy dodawać cukru i mleka do wody w czasie parzenia liści herbacianych, a raczej przygotować napar i dopiero po odcedzeniu przyprawić ulubionymi dodatkami. Okazuje się jednak, że parzenie mlekiem, choć nie jest idealnym rozwiązaniem pozwalającym nam cieszyć się pełnią naparu, to jest nie tylko możliwe ale nawet praktykowane tradycyjnie w niektórych regionach świata.

Czym jest Doodh Pati Chai ?

Doodh Pati Chai to herbata zaparzana mlekiem z cukrem, a właściwie podgotowywana w mleku. Tradycja przygotowywania takiego naparu zakorzeniła się mocno w regionie północnych Indii i okolicach. Znana jest także w Nepalu, Pakistanie i Bangladeszu. Nazwa Doodh Pati Chai znaczy mleczna herbata liściasta.

Przepis na Doodh Pati Chai: cukier
Przepis na Doodh Pati Chai: cukier

Komu można polecić taki eksperyment?

Każdemu kto chciałby nieco rozpieścić się herbatą, a nie koniecznie delektować się wyszukanym naparem herbacianym. Herbata na mleku jest słodka i pożywna. Pije się ją przyjemnie jak mleczne kakao zarówno dla wieczornego relaksu jak i na dobry początek dnia.

Przygotowanie jej nie jest skomplikowane. Można przygotować mocny napar za pomocą wody i obficie doprawić tłustym mlekiem i cukrem, można podgotować herbatę w samym mleku. Można zrobić to w dowolny sposób ponieważ, jak to zwykle z regionalnymi specjałami bywa, tyle jest metod parzenia ile osób od pokoleń delektujących się tym naparem czy to w domu czy to u ulicznych sprzedawców. Największym problemem zdaje się tutaj być gotowanie mleka, które grozi kipieniem.

Przepis na Doodh Pati Chai: herbata Assam
Przepis na Doodh Pati Chai: herbata Assam

Poza mlekiem ważnym składnikiem Doodh Pati Chai jest cukier i to cukier trzcinowy, z którego słyną Indie. Warto zatem wydobyć nieco więcej melasowego smaku trzciny cukrowej używając dodatku melasy lub ciemnego cukru.

Przedstawiamy zatem prosty przepis, który stworzyliśmy dla Was inspirując się oryginalnymi recepturami z Azji

Do garnka wlewamy dwie szklanki mleka i dodatkowo szklankę mleka skondensowanego, wsypujemy pół łyżki ciemnego cukru trzcinowego dark muscovado oraz łyżkę jasnego cukru trzcinowego, dodajemy także herbatę, łyżkę granulowanej herbaty, najlepiej asamskiej, lub dwie łyżki herbaty o pełnych liściach. Całość doprowadzamy do wrzenia i jeśli nam się uda bez kipienia lekko podgotowujemy lub zdejmujemy z ognia i naparzamy 5 minut. Przecedzamy i pijemy. Smacznego!

Autorem tektu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak wybrać dobrą kawę? Czy dobra kawa musi być droga?

Jeśli cenimy sobie jakość kawy, powinniśmy szukać na jej paczkach trzech podstawowych informacji: daty palenia,[...]

Herbata ziołowa, zioła: Pokrzywa, Mięta, Malina, Dziurawiec, Melisa i Mieszanki Ziołowe

Jakie zioła są dobre na przeziębienie i zapobiegają grypie? Co wzmocni nasz organizm a co[...]

Vitax Inspirations Malina & Jeżyna: test, opinie

Smak jest całkowicie denny, płaski i nijaki, jeszcze mniej maliny i jeżyny niż w aromacie.[...]

Yerba Mate FAQ: pytania i odpowiedzi

Jakie są zalety picia Yerba Mate? Wzmocnienie układu odpornościowego, redukcja zmęczenia, obniżenie ciśnienia krwi, odmładzanie,[...]

Herbata Da Hong Pao: Herbata Oolong, Česká čajovna

Herbata Da Hong Pao oryginalnie pochodzi z gór Wuyi Shan, rośnie na przełęczą Dziewięciu Smoków.[...]

Długotrwałe spożycie herbaty zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym

Przeprowadzone badania na mieszkańcach prowincji Fujian w Chinach dowodzą, że długotrwałe spożycie herbaty (tj. picie[...]

Herbata z melisy poprawia zdolność koncentracji. Melisa dobra na opryszczkę

Melisa uważana przez Greków za leczniczą już 2000 lat temu. W średniowieczu używano jej, żeby[...]

Czarna herbata z Kenii GFOP Milima

Susz jest drobny, pocięty o ciemnym kolorze z dodatkiem ładnych jasnych tipsów. Pachnie nieco żywicznie,[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.