Często pojawiające się o tej porze roku przepisy na świąteczne herbaty albo są zbyt skomplikowane, albo odwrotnie zbyt proste. Nikt nie ma czasu w ferworze świątecznych przygotowań zajmować się kompletowaniem nietypowych składników i długim przygotowywaniem herbaty, nie chcemy jednak by nasza świąteczna herbata była zwykłą czarną herbatą z goździkami.
Przepis na świąteczną herbatę
W tym roku wraz ze świątecznymi życzeniami od całego zespołu czajnikowy.pl składamy na Wasze ręce przepis prosty, lecz nie banalny.
Potrzebna będzie łyżeczka mocnej herbaty czarnej, najlepiej assam, łyżeczka startego, świeżego imbiru, laska cynamonu, nieco miodu dla osłodzenia napoju, gruby plaster pomarańczy, 5 goździków i lizak w kształcie pasiastej laski Mikołaja.
Lizaki takie utrwaliły już swoją pozycję w świątecznej popkulturze i wbrew pozorom są szeroko dostępne nawet w sieciowych marketach i niezbyt drogie. Pomarańcza zaś to coś co kojarzy się z Bożym Narodzeniem zwłaszcza w Polsce. Korzenie podkreślą rozgrzewający i zimowo-świąteczny charakter napoju.
Wykonanie herbaty jest proste. Starty imbir i herbatę zalewamy wrzątkiem, parzymy około 3 minut i odcedzamy do kubka. W między czasie w plaster pomarańczy wbijamy goździki. Do kubka wkładamy pomarańcze i laskę cynamonu oraz miód według uznania. Wkładamy też tuż przed podaniem cukrowego lizaka. Im dłużej lizak będzie w herbacie tym bardziej ją osłodzi.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Jaką wodą parzyć herbatę, jaka woda jest najlepsza do parzenia herbaty
Jaką wodą parzyć herbatę, jaka woda jest najlepsza do parzenia herbaty. Z odcinka dowiecie się[...]
mar
Jak wygląda praca testera herbaty, którego kubki smakowe są ubezpieczone na 5mln złotych?
Sebastian Michaelis nigdy nie myślał dużo herbacie. Herbata była dla mnie codziennością, ale jako ciepły[...]
gru
Herbata na każdą porę roku
W lecie możemy pić właściwie każdą herbatę. Paradoksalnie najlepiej ugasi pragnienie gorącą herbata, a nie[...]
sty
Miodokrzew honeybush – herbatka bez kofeiny, dobra dla dzieci i nie tylko
Honeybush to ziołowa herbatka pochodząca z RPA. Jest tam zbierana, przetwarzana, w tym fermentowana jak[...]
sty
Naturalny słodzik do herbaty Stewia zamiast cukru
Stewia to roślina, która występuje dziko i jest uprawiana w Ameryce Południowej. Teraz uprawa się[...]
mar
First Flush, oznaczenie jakości herbaty
First Flush to oznaczenie jakości herbaty związane z kolejnością zbiorów występujące w literowym kodzie jako[...]
Obróbka kawy: od ziarenka po filiżankę. Jak obróbka kawy wpływa na smak i jakość?
Od wieków wiedza na temat sposobu jej uzyskania z owoców krzewu kawowca, jak i proces[...]
lis
Czym jest preinfuzja w kawie?
Stosowanie preinfuzji przez dokonaniem właściwego zaparzenia niewątpliwie przysłuży się stabilności i intensywności ekstrakcji kawy. Czym[...]
cze