ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Często pojawiające się o tej porze roku przepisy na świąteczne herbaty albo są zbyt skomplikowane, albo odwrotnie zbyt proste. Nikt nie ma czasu w ferworze świątecznych przygotowań zajmować się kompletowaniem nietypowych składników i długim przygotowywaniem herbaty, nie chcemy jednak by nasza świąteczna herbata była zwykłą czarną herbatą z goździkami.

Przepis na świąteczną herbatę

W tym roku wraz ze świątecznymi życzeniami od całego zespołu czajnikowy.pl składamy na Wasze ręce przepis prosty, lecz nie banalny.

Potrzebna będzie łyżeczka mocnej herbaty czarnej, najlepiej assam, łyżeczka startego, świeżego imbiru, laska cynamonu, nieco miodu dla osłodzenia napoju, gruby plaster pomarańczy, 5 goździków i lizak w kształcie pasiastej laski Mikołaja.

Lizaki takie utrwaliły już swoją pozycję w świątecznej popkulturze i wbrew pozorom są szeroko dostępne nawet w sieciowych marketach i niezbyt drogie. Pomarańcza zaś to coś co kojarzy się z Bożym Narodzeniem zwłaszcza w Polsce. Korzenie podkreślą rozgrzewający i zimowo-świąteczny charakter napoju.

Herbata owocowa Red Hot Orange
Herbata owocowa Red Hot Orange

Wykonanie herbaty jest proste. Starty imbir i herbatę zalewamy wrzątkiem, parzymy około 3 minut i odcedzamy do kubka. W między czasie w plaster pomarańczy wbijamy goździki. Do kubka wkładamy pomarańcze i laskę cynamonu oraz miód według uznania. Wkładamy też tuż przed podaniem cukrowego lizaka. Im dłużej lizak będzie w herbacie tym bardziej ją osłodzi.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jaką wodą parzyć herbatę, jaka woda jest najlepsza do parzenia herbaty

Jaką wodą parzyć herbatę, jaka woda jest najlepsza do parzenia herbaty. Z odcinka dowiecie się[...]

Jak wygląda praca testera herbaty, którego kubki smakowe są ubezpieczone na 5mln złotych?

Sebastian Michaelis nigdy nie myślał dużo herbacie. Herbata była dla mnie codziennością, ale jako ciepły[...]

Herbata na każdą porę roku

W lecie możemy pić właściwie każdą herbatę. Paradoksalnie najlepiej ugasi pragnienie gorącą herbata, a nie[...]

Miodokrzew honeybush – herbatka bez kofeiny, dobra dla dzieci i nie tylko

Honeybush to ziołowa herbatka pochodząca z RPA. Jest tam zbierana, przetwarzana, w tym fermentowana jak[...]

Naturalny słodzik do herbaty Stewia zamiast cukru

Stewia to roślina, która występuje dziko i jest uprawiana w Ameryce Południowej. Teraz uprawa się[...]

First Flush, oznaczenie jakości herbaty

First Flush to oznaczenie jakości herbaty związane z kolejnością zbiorów występujące w literowym kodzie jako[...]

Obróbka kawy: od ziarenka po filiżankę. Jak obróbka kawy wpływa na smak i jakość?

Od wieków wiedza na temat sposobu jej uzyskania z owoców krzewu kawowca, jak i proces[...]

Czym jest preinfuzja w kawie?

Stosowanie preinfuzji przez dokonaniem właściwego zaparzenia niewątpliwie przysłuży się stabilności i intensywności ekstrakcji kawy. Czym[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.