Herbata jako roślina pochodzi z południowej Azji. Konkretnie zaś z południowo-zachodnich Chin, Mjanmy (niegdysiejszej Birmy), północnego Wietnamu, północnych Indii i Kambodży. Prawdopodobnie dziko występowała też w Laosie i północnej Tajlandii. Z uwagi na to, że to Chińczycy rozwinęli kulturę herbaty, za jej kolebkę uważa się południowe Chiny.
Jeśli pod tym kątem spojrzymy na sprawę to można powiedzieć, że herbata pochodzi z Chin, ponieważ zwyczaj jej picia, uprawiania i przetwarzania wywodzi się właśnie z tego kraju. Według legendy herbata znana jest w Chinach już od niemal pięciu tysięcy lat. Dowody na jej użycie i uprawę sięgają II wieku przed naszą erą kiedy to pochowano cesarza Jing, w którego grobowcu znaleziono herbaciane liście mające służyć zmarłemu w zaświatach. W kolejnym wieku natomiast uprawiać zaczęto herbatę w Syczuanie. Ogrody te uchodzą za najstarsze na świecie. Do tej pory roślinę tę zbierano z dzikich stanowisk.
Obecnie, herbatę produkuje się na całym świecie, lecz większość tej, którą spotykamy na sklepowych półkach pochodzi od czterech największych producentów. Są to Chiny, Indie, Sri Lanka i Kenia. Warto tu także wspomnieć o Japonii, która może nie jest największym producentem lecz jej herbata jest znana i obecna w większość sklepów z herbatą.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Rooibos tea: właściwości, działanie uboczne
W naparze rooibosa stwierdzono przeszło 30 związków fenolowych, a ich ekstraktywność sięga 250 mg na[...]
maj
Zielona herbata początkowo wydawała się ohydna, ale nie zniechęciłem się: pisze nasz czytelnik
Osobom zniechęconym radzę się nie poddawać. Jedna źle zaparzona herbata nie powinna budować naszego zdania[...]
lip
Herbata ze Sri Lanki
Ceylon to słowo dobrze znane każdemu, kto pija herbatę chociażby za sprawą faktu, że wiele[...]
lut
Herbata w Turcji
Turcja w kwestii aromatycznych napojów niemal automatycznie kojarzy się z kawą. Parzona „po turecku”, gęsta[...]
mar
Test herbat z Biedronki
Przetestowaliśmy najpopularniejsze herbaty ekspresowe z Biedronki. Sprawdziliśmy herbatę: Intesitea, Herbarium, Green Hills, Feel Green, Milton,[...]
gru
Herbata a palenie papierosów. Zielona herbata dla palaczy tytoniu
Przeprowadzone w ostatnich latach badania nad wpływem zielonej herbaty na ryzyko zachorowania na raka płuc[...]
mar
Kiedy woda ma 60,70,75,80,85,90 stopni? Po jakim czasem woda w czajniku nadaje się do parzenia herbaty?
Świeżo zagotowana woda zazwyczaj ma około 96*C Celsjusza i świetnie nadaje się do parzenia czarnej[...]
2 Comments
lip
Dlaczego kawa jest kwaśna? Kawy o niskiej kwasowości
Spór o kwasowość to wynik tego, że juz dawno zapomnieliśmy, że to co pijemy, to[...]
lis