Herbata jako roślina pochodzi z południowej Azji. Konkretnie zaś z południowo-zachodnich Chin, Mjanmy (niegdysiejszej Birmy), północnego Wietnamu, północnych Indii i Kambodży. Prawdopodobnie dziko występowała też w Laosie i północnej Tajlandii. Z uwagi na to, że to Chińczycy rozwinęli kulturę herbaty, za jej kolebkę uważa się południowe Chiny.
Jeśli pod tym kątem spojrzymy na sprawę to można powiedzieć, że herbata pochodzi z Chin, ponieważ zwyczaj jej picia, uprawiania i przetwarzania wywodzi się właśnie z tego kraju. Według legendy herbata znana jest w Chinach już od niemal pięciu tysięcy lat. Dowody na jej użycie i uprawę sięgają II wieku przed naszą erą kiedy to pochowano cesarza Jing, w którego grobowcu znaleziono herbaciane liście mające służyć zmarłemu w zaświatach. W kolejnym wieku natomiast uprawiać zaczęto herbatę w Syczuanie. Ogrody te uchodzą za najstarsze na świecie. Do tej pory roślinę tę zbierano z dzikich stanowisk.
Obecnie, herbatę produkuje się na całym świecie, lecz większość tej, którą spotykamy na sklepowych półkach pochodzi od czterech największych producentów. Są to Chiny, Indie, Sri Lanka i Kenia. Warto tu także wspomnieć o Japonii, która może nie jest największym producentem lecz jej herbata jest znana i obecna w większość sklepów z herbatą.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
L-teanina: uspokajająca moc
Liczne badania z Japonii i Wielkiej Brytanii wykazały, że konsumpcja 50 mg L-teanina zwiększa aktywność[...]
kwi
Jak zrobić czarkę do herbaty z gliny?
Aby zrobić czarkę, potrzebna jest glina. Glinę najpierw trzeba odpowietrzyć, bo często w jej środku[...]
maj
Zbiory herbaty – kiedy?
W zależności od regionu geograficznego, zbiór herbaty odbywa się o różnych porach roku i ma[...]
wrz
Herbata zielona Hojicha
Hojicha to herbata jesiennych, późnych zbiorów. Liście tej herbaty mają mocny brązowy kolor, który jest[...]
sty
Herbata ziołowa na alergię: pokrzywa, parzenie
Obecnie doceniamy pokrzywę za inne, bardziej udokumentowane właściwości prozdrowotne w tym zdolność do ograniczania uciążliwych[...]
kwi
Herbata zielona Tai Ping Hou Kui – płaska herbata
Herbata zielona Tai Ping Hou Kui jest jendą z bardziej niezwykłych i rzadkich herbat. W[...]
paź
Pierwsze parzenie herbaty. Czy Chińczycy naprawdę wylewają pierwsze parzenie?
Nie każdą herbatę budzi się przed parzeniem. Zależne jest to także od wybranej techniki. Nie[...]
kwi
Jak przechowywać herbatę? W czym przechowywać herbatę? Opinie
Kupioną herbatę najlepiej przesypać do czystego i wolnego od innych zapachów (zwłaszcza poprzedniej herbaty) naczynia.[...]
2 Comments
maj