Czym jest stewia?
Stewia to roślina, która występuje dziko i jest uprawiana w Ameryce Południowej. Teraz uprawa się ja na całym świecie. Stewia służy do słodzenia Yerba Mate. Do niedawna nie można było używać Stewii, bo podobno była szkodliwa i toksyczna. Okazało się to nieprawdą, były to plotki, które rozpuszczono, żeby wspierać przemysł cukrowy. Od listopada 2012 r. można kupić ją też na terenie Unii Europejskiej.
Stewia – E960
Ze Stewii uzyskuje się stewozydy, które są 300 razy słodsze od cukru. Stewię można znaleźć w różnych produktach spożywczych jako E960. Ze Stewi robi się słodziki, które można dodawać do kawy i herbaty, ale najlepiej dodawać zwykle suche liście do herbaty. Stewia ma dość specyficzny smak, nieco podobny do lukrecji – ale warto spróbować. Warto ją spróbować dla zdrowia, bo reguluje zawartość cukru we krwi i nie zawiera kalorii.
Stewia znana jest w Ameryce Południowej od 1500 lat, a w Europie została opisana dopiero w XVI wieku. Obecnie Stewia jest bardzo znana i wykorzystywana do celów przemysłowych. Nie jest droga a bardzo wydajna.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Czy herbata jest zdrowa
Odnotowano, iż spożywanie kilku filiżanek zielonej herbaty dziennie znacznie obniża ryzyko wystąpienia m.in. nowotworu prostaty,[...]
lip
Natsume
Natsume. Naczynie do przechowywania herbaty matcha w czasie japońskiego rytuału picia herbaty. Najczęściej wykonana jest[...]
Żółta herbata: właściwości i parzenie
Do właściwości żółtej herbaty zaliczyć można przede wszystkim jej niewielką zawartość kofeiny, której ma poniżej[...]
maj
Koła smaku opisujące herbatę
Lista czynników wpływających na smak herbaty jest bardzo długa. W zasadzie, w każdym momencie herbacianego[...]
wrz
Herbata zielona Hojicha, parzenie herbaty w Shiboridashi
Hojicha to japońska, dość młoda herbata, wyprodukowana pierwszy raz w 1920 roku w Kyoto. Hojicha[...]
gru
Tea Brewers Cup 2014 Kraków relacja
16 sierpnia 2014 r. wspólnymi siłami z Kafo Kawiarnią i Coffee Profficiency zorganizowaliśmy pierwsze w[...]
sie
Chasen i matchawan: co potrzebne jest do zrobienia herbaty Matcha?
Matchawan i chasen to akcesoria służące do tradycyjnego przygotowania herbaty mielonej matcha. Matchawan to nic[...]
sty
Herbata Wiadomości: marzec/kwiecień
William Eliss School – prestiżowa angielska szkoła rozpoczęła nową akcję rekrutacyjną dla swoich studentów sinologii.[...]
kwi