ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Czym jest stewia?

Stewia to roślina, która występuje dziko i jest uprawiana w Ameryce Południowej. Teraz uprawa się ja na całym świecie. Stewia służy do słodzenia Yerba Mate. Do niedawna nie można było używać Stewii, bo podobno była szkodliwa i toksyczna. Okazało się to nieprawdą, były to plotki, które rozpuszczono, żeby wspierać przemysł cukrowy. Od listopada 2012 r. można kupić ją też na terenie Unii Europejskiej.

Stewia – E960

Ze Stewii uzyskuje się stewozydy, które są 300 razy słodsze od cukru. Stewię można znaleźć w różnych produktach spożywczych jako E960. Ze Stewi robi się słodziki, które można dodawać do kawy i herbaty, ale najlepiej dodawać zwykle suche liście do herbaty. Stewia ma dość specyficzny smak, nieco podobny do lukrecji – ale warto spróbować. Warto ją spróbować dla zdrowia, bo reguluje zawartość cukru we krwi i nie zawiera kalorii.

Stewia
Stewia

Stewia znana jest w Ameryce Południowej od 1500 lat, a w Europie została opisana dopiero w XVI wieku. Obecnie Stewia jest bardzo znana i wykorzystywana do celów przemysłowych. Nie jest droga a bardzo wydajna.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Teh Tarik, czyli herbata po Malezyjsku

Dosłownie nazwę teh tarik można przetłumaczyć jako "herbata ciągnięta". Co to oznacza? Chodzi tutaj o[...]

Herbata oolong – poradnik

Kolorów herbaty jak wiadomo jest sześć. Nie zawsze jest to takie oczywiste, a czasem niezbędne[...]

Herbata Asam (Assam)

Wielu z nas zna herbatę asamską ze swej codzienności. Jest dostępna w sklepach i często[...]

Vitax Inspirations Malina & Jeżyna: test, opinie

Smak jest całkowicie denny, płaski i nijaki, jeszcze mniej maliny i jeżyny niż w aromacie.[...]

Czarna herbata indonezyjska: Sumatra BOP

Sumatra to należąca do Indonezji wyspa w Archipelagu Malajskim. Jak podaje strona “Indonesia Investments” Indonezja[...]

Jak herbata podbiła i zadomowiła się w Polsce?

Staliśmy się krajem, który może nie ma tak długiej i barwnej kultury herbacianej jak Chiny,[...]

Analiza sensoryczna: jak degustować herbatę? (część 2)

Napar niezbędny do degustacji przygotować należy w specjalnym, standaryzowanym naczyniu które z angielskiego nazywa się[...]

Czy lepiej parzyć pod przykryciem, czy warto wylewać pierwsze parzenie, czy można pić herbatę w ciąży. Yerba czy herba #4

W czwartym wydaniu programu Yerba czy herba odpowiadamy na pytania: Czy lepszy jest szklany gaiwan[...]

1 Comments

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.