
Czym jest Tea Brewers Cup?
Tea Brewers Cup to jedyne w Polsce mistrzostwa w parzeniu herbaty. Pierwsza edycja odbyła się w zeszłym roku. TBC organizowane od 2014 to coroczne mistrzostwa, w których warto wziąć udział! Niesamowita atmosfera, jedyna możliwość, żeby sprawdzić się w parzeniu herbaty wśród najlepszych z całej Polski.
16 sierpnia 2014 r. we współpracy z Kafo Kawiarnią i Coffee Proficiency zorganizowaliśmy pierwsze w Polsce mistrzostwa w parzeniu herbaty. W pierwszej rundzie 12 uczestników miało za zadanie zaparzenie jak najlepszej herbaty zielonej Gunpowder. Z każdej pary został wyłoniony zwycięzca, który przeszedł do następnego etapu. W finale zawodnicy parzyli własną herbatę i to spośród nich wyłoniliśmy zwycięzcę Tea Brewers Cup 2014.
Warto wiedzieć o Tea Brewers Cup 2015
Udział w TBC 2015 kosztuje 75zł. W tej cenie otrzymają Państwo również konkursową herbatę na dowolny polski adres.
Tea Brewers Cup 2015 odbędzie się podczas Święta Herbaty w Cieszynie (na Wzgórzu Zamkowym) 4 lipca 2015 roku w godzinach 14:00-18:00.
Nagroda główna w TBC 2015 to 500 zł. Na finalistów czekają cenne nagrody.
Wystarczy kliknąć w przycisk “biorę udział” na dole strony i wypełnić formularz zamówienia. Start zapisów ruszył 6 czerwca (sobota) o 16:00.
TEA BREWERS CUP
Jedyne w Polsce mistrzostwa w parzeniu herbaty!
Gdzie odbędzie się Tea Brewers Cup 2015?
Wzgórze Zamkowe,
43-400 Cieszyn
Sędziowe Tea Brewers Cup 2015
Skład sędziowski Tea Brewers Cup 2015
– Bartłomiej Hilszczański Czajnikowy.pl
– Błażej Walczykiewicz Coffee Proficiency
– Michał Królikowski Fundacja Laja
Główna wygrana: 500 zł w gotówce dla Mistrza Tea Brewers Cup 2015
Regulamin Tea Brewers Cup 2015
Udział w TBC 2015 oznacza akceptację regulaminu. Z regulaminem Tea Brewers Cup 2015 można zapoznać się poniżej.
- Zawody odbywają się w dwóch rundach:
- Eliminacje – zawodnicy startują na 2 herbatach dostarczonych przez organizatorów, eliminacje odbywają się w 4 osobowych seriach, 3 sędziów wybiera napar 6 najlepszych zawodników, którzy przechodzą do finału.
- Finał – zawodnicy startują na swojej herbacie, napary oceniane są według kryteriów (w skali 1-5): aromat naparu, charakter naparu, słodycz naparu, body naparu, aftertaste naparu, overall (ocena ogólna), liker.
- Zawodnicy mogą startować na swojej wodzie (musi być zgodna ze standardami SCAE), dopuszczalne są wszystkie metody parzenia oraz filtracji.
- Na zawodach dopuszczalne jest użycie suszu jedynie pochodzącego z Camelia Sinensis lub Camelia Assamica. Susz nie może być w jakikolwiek sposób aromatyzowany.
- Zawodnik ma 5 minut na przygotowanie do startu, oraz 15 minut na zaparzenie herbaty dla sędziów.
- W zawodach może wystartować 25 zawodników, z czego 6 osób bierze udział w finale.
- Minimalna ilość naparu przeznaczonego dla sędziów to 200 ml dla każdej z dwóch herbat.
- Zawodnik jest zobligowany do podania parametrów parzenia herbaty (ilość suszu, ilość wody, temperatura wody oraz czas parzenia, informacja o metodzie parzenia, w finale informacja o użytej herbacie).
- Zawodnicy będą mieli do dyspozycji w miejscu odbywania się zawodów warnik, czajnik oraz glass serwery, wagę, IngenuiTea, dwie czarki, timer, termometr, sitko supergęste, miejsce na zlewki, susz herbaciany dostarczony przez organizatorów (dotyczy tylko eliminacji).
Organizatorzy i sponsorzy Tea Brewers Cup 2015
Organizator główny

Organizatorzy

