tea brewers cup 2015 czajnikowy.pl

Czym jest Tea Brewers Cup?

Tea Brewers Cup to jedyne w Polsce mistrzostwa w parzeniu herbaty. Pierwsza edycja odbyła się w zeszłym roku. TBC organizowane od 2014 to coroczne mistrzostwa, w których warto wziąć udział! Niesamowita atmosfera, jedyna możliwość, żeby sprawdzić się w parzeniu herbaty wśród najlepszych z całej Polski.

tea-brewers-cup-czajnikowy-pl-01

Tak było w zeszłym roku

16 sierpnia 2014 r. we współpracy z Kafo Kawiarnią i Coffee Proficiency zorganizowaliśmy pierwsze w Polsce mistrzostwa w parzeniu herbaty. W pierwszej rundzie 12 uczestników miało za zadanie zaparzenie jak najlepszej herbaty zielonej Gunpowder. Z każdej pary został wyłoniony zwycięzca, który przeszedł do następnego etapu. W finale zawodnicy parzyli własną herbatę i to spośród nich wyłoniliśmy zwycięzcę Tea Brewers Cup 2014.

Warto wiedzieć o Tea Brewers Cup 2015

Udział w TBC 2015 kosztuje 75zł. W tej cenie otrzymają Państwo również konkursową herbatę na dowolny polski adres.

Tea Brewers Cup 2015 odbędzie się podczas Święta Herbaty w Cieszynie (na Wzgórzu Zamkowym) 4 lipca 2015 roku w godzinach 14:00-18:00.

Nagroda główna w TBC 2015 to 500 zł. Na finalistów czekają cenne nagrody.

Wystarczy kliknąć w przycisk „biorę udział” na dole strony i wypełnić formularz zamówienia. Start zapisów ruszył 6 czerwca (sobota) o 16:00.

Gdzie odbędzie się Tea Brewers Cup 2015?

Wzgórze Zamkowe,

43-400 Cieszyn

Sędziowe Tea Brewers Cup 2015

Skład sędziowski Tea Brewers Cup 2015

– Bartłomiej Hilszczański Czajnikowy.pl

– Błażej Walczykiewicz Coffee Proficiency

– Michał Królikowski Fundacja Laja

tea-brewers-cup-czajnikowy-pl-06

Zgłoś się do TBC 2015

tea-brewers-cup-czajnikowy-pl-07

Regulamin Tea Brewers Cup 2015

Udział w TBC 2015 oznacza akceptację regulaminu. Z regulaminem Tea Brewers Cup 2015 można zapoznać się poniżej.

  1. Zawody odbywają się w dwóch rundach:
    • Eliminacje – zawodnicy startują na 2 herbatach dostarczonych przez organizatorów, eliminacje odbywają się w 4 osobowych seriach, 3 sędziów wybiera napar 6 najlepszych zawodników, którzy przechodzą do finału.
    • Finał – zawodnicy startują na swojej herbacie, napary oceniane są według kryteriów (w skali 1-5): aromat naparu, charakter naparu, słodycz naparu, body naparu, aftertaste naparu, overall (ocena ogólna), liker.
  2. Zawodnicy mogą startować na swojej wodzie (musi być zgodna ze standardami SCAE), dopuszczalne są wszystkie metody parzenia oraz filtracji.
  3. Na zawodach dopuszczalne jest użycie suszu jedynie pochodzącego z Camelia Sinensis lub Camelia Assamica. Susz nie może być w jakikolwiek sposób aromatyzowany.
  4. Zawodnik ma 5 minut na przygotowanie do startu, oraz 15 minut na zaparzenie herbaty dla sędziów.
  5. W zawodach może wystartować 25 zawodników, z czego 6 osób bierze udział w finale.
  6. Minimalna ilość naparu przeznaczonego dla sędziów to 200 ml dla każdej z dwóch herbat.
  7. Zawodnik jest zobligowany do podania parametrów parzenia herbaty (ilość suszu, ilość wody, temperatura wody oraz czas parzenia, informacja o metodzie parzenia, w finale informacja o użytej herbacie).
  8. Zawodnicy będą mieli do dyspozycji w miejscu odbywania się zawodów warnik, czajnik oraz glass serwery, wagę, IngenuiTea, dwie czarki, timer, termometr, sitko supergęste, miejsce na zlewki, susz herbaciany dostarczony przez organizatorów (dotyczy tylko eliminacji).

Organizatorzy i sponsorzy Tea Brewers Cup 2015

Organizator główny

czajnikowy-tbc

Organizatorzy

swieto_herbaty_logo

herbaciarnia-laja-logo

 

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Przygotowanie yerba mate w tykwie – curado lub currado

Nowa kalebasa do picia yerba mate powinna przejść proces curado zanim zaczniemy jej używać. Proces[...]

Jak parzyć yerba mate po argentyńsku? Porady

Jaką mate pija się w Argentynie? Jest to mate liściasta o średniej wielkości listków zawierająca[...]

Herbata ajurwedyjska, jaką wybrać? Test dosha

Ajurweda to Tradycyjna Medycyna Indyjska licząca sobie już przeszło trzydzieści wieków. Sama nazwa oznacza wiedzę[...]

Zbiory herbaty w Darjeeling

Odkąd Dr. Archibald Campbell zasadził pierwsze krzewy herbaciane w Darjeelingu w roku 1839 do połowy[...]

Parzenie herbaty z technicznego punktu widzenia, parzenie herbaty technicznie

Większość herbaty produkowanej na świecie jest po prostu jednym z towarów, a więc jest przedmiotem[...]

Herbata z Tunezji – przepis na miętową herbatę

Maghreb to obszar północno-zachodniej części kontynentu afrykańskiego. Jest to nazwa, którą Arabowie nadali ziemią na[...]

Przepis na świąteczną kawę z kminkiem

Chłodne zimowe wieczory i zbliżające się Święta Bożego narodzenia, nastrajają do tego, usiąść przy kominku[...]

Zielona herbata Milky Mao Feng parzenie, opinie

Herbata Milky Mao Feng pochodzi z Chin, dokładniej z prowincji Hubei. Nazwa „Mao Feng” odnosić[...]

Dodaj komentarz