O ormiańskiej herbacie opowiada Petros Tovmasyan:
Ormianie kochają herbatę, ponieważ tak jak w Polsce pije się kawę o wszystkich porach dnia, to w Armenii kawę pije się rano, a potem pije się herbatę. W Armenii parzy się herbatę podobnie jak w Turcji, a tak naprawdę, jak na całym Wschodzie – najpierw przygotowuje się esencję herbacianą, przelewa w małej ilości do kubków i uzupełnia gorącą wodą. Bardzo ważnym elementem w tradycji picia herbaty w Armenii jest Muraba. Jest to płynny dżem, coś między syropem, a dżemem – pływają w nim owoce. Muraba jest zrobiona najczęściej z wiśni, jabłek, lub moreli. I właśnie takim dżemem słodzi się herbatę w Armenii.
Mięta Nana oraz Urc
W samej Armenii nie rośnie herbata, jak na przykład w Gruzji. Są jednak zdrowotne herbatki ziołowe: najpopularniejsza jest mięta Nana, która właściwie rośnie przy każdym strumyku oraz Urc. Urc pomaga na trawienie i obniża ciśnienie, w smaku jest raczej lekko gorzka. Mięta Nana ma smak lekko trawiasty i pomaga na bóle brzucha.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Espresso z rooibosa? Przepis na herbatę rooibos z mlekiem
Jak smakuje espresso z rooibosa? Samo espresso na świeżo zmielonym rooibosie niewiele różni się w[...]
lip
Przepis na ciasto z zieloną herbatą Matcha
Do przygotowania ciasta z zieloną herbatą Matcha potrzebujemy: 300g białej czekolady, 300g masła, 300 g[...]
kwi
Ciśnieniowe parzenie herbaty
Jak zabrać się do parzenia herbaty w ekspresie ciśnieniowym? Przede wszystkim potrzebna nam jest odpowiednia[...]
lis
Zielona herbata a ciśnienie
Nadciśnienie to poważna dolegliwość, z którą zmaga się wiele osób na całym świecie. Najlepszą metodą[...]
lip
Jak opisać herbatę? Smak, kolor i zapach herbaty
Często opisujemy jedynie smak herbaty, pomijając inne ważne aspekty. Aby dobrze opisać kosztowaną przez nas[...]
kwi
Huba brzozowa, czyli przepis na herbatę po Buriacku: właściwości
Dlaczego huba zwróciła na siebie uwagę jako lek? Przede wszystkim dzięki swym właściwościom przeciwbakteryjnym i[...]
mar
Suiseki. Kamień w ceremonii herbacianej
Od bonsai przechodzimy wreszcie do suiseki, które może zastąpić owo drzewko podczas ceremonii. Skoro można[...]
cze
Dlaczego kawa jest kwaśna? Kawy o niskiej kwasowości
Spór o kwasowość to wynik tego, że juz dawno zapomnieliśmy, że to co pijemy, to[...]
lis