ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Jesteśmy w Maroko, aby napić się tradycyjnej marokańskiej zielonej herbaty z miętą. To herbata, która kojarzy się z tą kulturą marokańską, zaraz obok przypraw, wielblądów oraz kolorowych pachnących klimatów, rodem z baśni 1000 i jednej nocy.

Maroko – gdzie kupić herbatę?

To kraj na północno-zachodniej części kontynentu Afrykańskiego, zaliczany do kręgu kultury arabskiej. Sprawdzimy, czy marokańska herbata jest tutaj czymś codziennym, bo przygotowywaliśmy już ją wiele razy, ale musimy zweryfikować jak lokalni mieszkańcy robią ją na co dzień.

W poszukiwaniu marokańskiej herbaty miętowej udajemy się na targowisko, które podobnie jak herbata, jest elementem codzienności lokalnej ludności. Można napić się jej tutaj przy każdej transakcji – jest zwieńczeniem targowania się, które jest na porządku dziennym. Nie można nic kupić nie negocjując ceny.

Różnica tureckiej a marokańskiej herbaty

Turcy produkują mocną i esencjonalną herbatę idealną do parzenia w tradycyjny turecki sposób. Jest to metoda nieco podobna do samowara, ponieważ także bazuje na przygotowaniu esencji herbacianej i rozrzedzaniu jej wrzątkiem. Turcy zajmują pierwsze miejsce na świecie pod względem spożycia herbaty na głowę. Wynika to zapewne z tego, że bez herbaty niewiele da się w Turcji załatwić. Herbatę pija się z każdej okazji, towarzyszy ona spotkaniom biznesowym jak i towarzyskim.

Podobną funkcję herbata pełni w Maroko, gdzie podawana tradycyjnie jest osią życia miejscowej ludności. Przygotowuje się ją wiele razy każdego dnia, częstuje się nią gości, partnerów biznesowych oraz rodzinę i przyjaciół. Dość wspomnieć, że Tuaregowie, koczownicy pustynni mimo skromnego dobytku zawsze mają ze sobą zestaw do Magherebi czyli herbaty zielonej z miętą i cukrem.

W zależności od kraju w obrębie całego Maghrebu, czyli północnoafrykańskich krajów z kręgu kultury muzułmańskiej, w herbacie mogą znaleźć się inne dodatki. Pojawiają się inne zioła i mieszanki ziół zamiast mięty. Może także pojawić się dodatek orzeszków piniowych.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata Si Ji Chun Oolong

Nazwa Cztery Pory Roku - wiosna, choć dość poetyczna, pochodzi od tego, że krzewy herbaciane[...]

Jak dobrze zaparzyć herbatę? Ile waży łyżeczka herbaty

4 najważniejsze zasady podczas parzenia herbaty: cytrynę dodajemy do herbaty po odcedzeniu liści, herbatę słodzimy[...]

Pekoe, oznaczenie jakości herbaty

Pekoe to herbata z liści nieco krótszych i grubszych. Jest to oznaczenie jakości herbaty pojawiające[...]

Kawa speciality – co to – historia, jak powstała?

Pojawienie się Trzeciej fali zdecydowanie odmieniło tą tendencję. Wysoka jakość kawy stała się priorytetem, przywrócono[...]

Herbata zielona Hojicha, parzenie herbaty w Shiboridashi

Hojicha to japońska, dość młoda herbata, wyprodukowana pierwszy raz w 1920 roku w Kyoto. Hojicha[...]

Kto wymyślił herbatę w torebkach?

Kto wynalazł herbatę w torebkach? Jak zwykle w takich sytuacjach: sukces ma wielu ojców. Nie[...]

Kolory palenia kawy. Kolorymetr

Przeciętny konsument kawy, dopóki ziarna nie wykraczają poza skalę normy, nie przykłada uwagi do jej[...]

Jaką herbatę piją Polacy? Rynek herbaty w Polsce. Wyniki badania

Respondenci ankiety to przeważnie osoby młode, w większości posiadające jakąś wiedzę na temat herbaty, którą[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.