ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Jesteśmy w Maroko, aby napić się tradycyjnej marokańskiej zielonej herbaty z miętą. To herbata, która kojarzy się z tą kulturą marokańską, zaraz obok przypraw, wielblądów oraz kolorowych pachnących klimatów, rodem z baśni 1000 i jednej nocy.

Maroko – gdzie kupić herbatę?

To kraj na północno-zachodniej części kontynentu Afrykańskiego, zaliczany do kręgu kultury arabskiej. Sprawdzimy, czy marokańska herbata jest tutaj czymś codziennym, bo przygotowywaliśmy już ją wiele razy, ale musimy zweryfikować jak lokalni mieszkańcy robią ją na co dzień.

W poszukiwaniu marokańskiej herbaty miętowej udajemy się na targowisko, które podobnie jak herbata, jest elementem codzienności lokalnej ludności. Można napić się jej tutaj przy każdej transakcji – jest zwieńczeniem targowania się, które jest na porządku dziennym. Nie można nic kupić nie negocjując ceny.

Różnica tureckiej a marokańskiej herbaty

Turcy produkują mocną i esencjonalną herbatę idealną do parzenia w tradycyjny turecki sposób. Jest to metoda nieco podobna do samowara, ponieważ także bazuje na przygotowaniu esencji herbacianej i rozrzedzaniu jej wrzątkiem. Turcy zajmują pierwsze miejsce na świecie pod względem spożycia herbaty na głowę. Wynika to zapewne z tego, że bez herbaty niewiele da się w Turcji załatwić. Herbatę pija się z każdej okazji, towarzyszy ona spotkaniom biznesowym jak i towarzyskim.

Podobną funkcję herbata pełni w Maroko, gdzie podawana tradycyjnie jest osią życia miejscowej ludności. Przygotowuje się ją wiele razy każdego dnia, częstuje się nią gości, partnerów biznesowych oraz rodzinę i przyjaciół. Dość wspomnieć, że Tuaregowie, koczownicy pustynni mimo skromnego dobytku zawsze mają ze sobą zestaw do Magherebi czyli herbaty zielonej z miętą i cukrem.

W zależności od kraju w obrębie całego Maghrebu, czyli północnoafrykańskich krajów z kręgu kultury muzułmańskiej, w herbacie mogą znaleźć się inne dodatki. Pojawiają się inne zioła i mieszanki ziół zamiast mięty. Może także pojawić się dodatek orzeszków piniowych.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Czarna herbata Gunpowder Black. Słodka czarna herbata

Herbatę przygotowałam w czajniczku - łyżeczka herbaty na czajniczek wody. Wodą o temperaturze 95 stopni[...]

1 Comments

Herbata Darjeeling: gradacja liści herbaty

Większość Darjeelingów jest produkowana według tradycyjnych i ortodoksyjnych metod, które utrzymują liść w całości podczas[...]

Najlepsza herbata na przeziębienie. Herbata z liści maliny na grypę

Jesteśmy coraz bliżej sezonu deszczowo-grypowego, a malina jest jednym z najbardziej znanych ziół stosowanych w[...]

Herbata w Polsce. Historia herbaty w Europie

Jak wygląda typowa herbata po polsku? Trudno na to pytanie odpowiedzieć. Jedni chcieliby widzieć ją[...]

Zielona herbata początkowo wydawała się ohydna, ale nie zniechęciłem się: pisze nasz czytelnik

Osobom zniechęconym radzę się nie poddawać. Jedna źle zaparzona herbata nie powinna budować naszego zdania[...]

Świąteczna herbata – poradnik

Kiedy tylko noc staje się dłuższa niż dzień, wielu z nas zauważa u siebie zmianę[...]

Yerba mate po paragwajsku – jak dobrze zaparzyć ostrokrzew?

Paragwaj ma nieco inne zwyczaje związane z piciem mate. Najpopularniejsze tutaj okazuje się tereré czyli,[...]

Alternatywa dla herbaty ekspresowej: jaki kupić zaparzacz do herbaty na początek?

Najczęściej codzienna herbata nie wymaga od nas uwagi. Chcemy zaparzyć ją szybko i dlatego decydujemy[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.