ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Jest to klasyczna yerba mate produkowana w Paragwaju. Pochodzi z Misjones, a konkretnie z Santa Margarita. Marka Kurupi została założona przez Don Coco, czyli przez doktora Oscara Estebana Beniteza Rapettiego i jego żonę Marthę. Don Coco był farmaceutą i prowadził swoją aptekę, jego małżonka zaś biotechnologiem. Oboje pracowali nad tworzeniem leków ziołowych i zdrowotnych herbatek. Stworzyli własną linię ziołowych mieszanek, aby czerpać zdrowie z natury. Po pewnym czasie Don Coco założył plantację ziół, by zwiększyć produkcje swoich mieszanek i ostatecznie wciągnął w nie yerba mate. Tak w 1990 roku rozpoczął produkcję mate z własnej plantacji. Zasłynął tym, że dodawał do swojej mate różne zioła, co było nowością na paragwajskim rynku. Oczywiście koncepcja parzenia mate z ziołami nie była nowa, ale nowa była idea produkowania suszu mate jako już gotowych ziołowych kompozycji.

Jak produkowana jest yerba mate Kurupi?

Marka Kurupi zdobywała nagrody dla najbardziej rozpoznawalnej marki paragwajskiej i szybko podbiła cały świat. Tradycyjny sposób produkcji Kurupi zakłada użycie tradycyjnych metod, by zachować oryginalny smak yerba mate. Nie stosuje się tutaj modnych pieców do suszenia bezdymnego, lecz techniki ogniowe jakich używało się od początku przemysłowej produkcji yerby. Nawiązuje do tego także grafika na opakowaniu przedstawiająca pracujących przy mate rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej. Pochodzi ona z ryciny z XVIII wieku. Don Coco od początku planował działać w sposób zrównoważony, wykorzystując dobra naturalne z poszanowaniem środowiska oraz zabiegając o rozwój swoich pracowników i regionalnej społeczności.

Rodzaje yerba mate Kurupi

W ofercie Kurupi znajdziemy różne wersje yerba mate. Są do wyboru dwie czyste oraz mieszanki ziołowe, w tym najbardziej chyba znana z dodatkiem katuaby, poza tym z anyżem, z miętą, cytrusami oraz z kompozycją ziół wspierająca odchudzanie. Jest także wersja ekspresowa. Kurupi bez dodatków to clasica oraz traditional. Różnice miedzy nimi to proporcja listków do łodyżek w składzie suszu oraz długość sezonowania. Traditional ma więcej liści i dłuższy czas leżakowania, co czyni ją wersją premium. Don Coco podkreśla wagę prozdrowotnej funkcji mate toteż wylicza się tutaj dużą zawartość witamin i mikroelementów, jakimi może się poszczycić marka Kurupi. Jest w niej sporo magnezu, sodu i manganu, a także żelaza, wapnia, białka i witamin.

Poza yerba mate firma produkuje także herbatki ziołowe pod marką Te Guarani, a także ekspresówki do przygotowywania owocowych ice tea oraz ryż. Wszystko skomponowane z zachowaniem tradycji, poszanowaniem środowiska oraz maksymalizacją benefitów zdrowotnych dla klientów.

Co do smaku to jest to jedna z tych marek, które warto wypróbować zarówno na ciepło jak i na zimno. Kurupi to mate tradycyjna, dlatego wyraźnie wyczuwa się tutaj moc i gorycz naparu. Przy gorącym parzeniu warto użyć wody raczej w temperaturze 70 stopni niż 80, ponieważ robi się dość cierpka i gorzka co dominuje smak. Najbardziej charakterystyczną nutą jest drzewny aromat dębu, przywodzący na myśl whisky lub bourbona. W przypadku zimnego parzenia, które nie ujmuje wcale mocy tej mate pojawiają się dodatkowo suszone owoce i ich słodycz.

Komu możemy polecić Kurupi?

Z pewnością miłośnikom paragwajskiej mate. Jest to jedna z lepszych i bardziej docenianych marek. Szczególnie spodoba się osobom pijającym terere, ponieważ dobrze wychodzi na zimno. Polecić można ją także tym, którzy pragną dostarczyć sobie prozdrowotnych składników mate, ponieważ właśnie taki cel przyświeca producentom. Odradzić zaś należy ją początkującym yerbiarzom oraz miłośnikom bezdymnych marek z Argentyny. Jest bowiem od nich biegunowo różna.

Cenią ją także fani Wojciecha Cejrowskiego, który sprowadza tę markę i sygnuje swoim nazwiskiem. Mówi sam, że jest to najlepsza yerba na świecie i przestanie ją sprowadzać dopiero, gdy ona przestanie być najlepsza.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Czy lepiej parzyć pod przykryciem, czy warto wylewać pierwsze parzenie, czy można pić herbatę w ciąży. Yerba czy herba #4

W czwartym wydaniu programu Yerba czy herba odpowiadamy na pytania: Czy lepszy jest szklany gaiwan[...]

1 Comments

Herbata zielona Hojicha, parzenie herbaty w Shiboridashi

Hojicha to japońska, dość młoda herbata, wyprodukowana pierwszy raz w 1920 roku w Kyoto. Hojicha[...]

Podróż do Chin. Jak produkuje się herbatę? Jak żyją Chińczycy?

Jak produkuję się herbatę w prowincji Yunnan (Chiny)? Czy ludzie zajmujący się herbatą codziennie piją[...]

Poradnik: Jak zrobić dobrą mrożoną herbatę Ice Tea domowym sposobem z Hibiskusem

Hibiskus to bardzo kwaśna i zdrowa roślina, prosto z Egiptu, gdzie jest narodowym napojem. Parzenie[...]

Tea & Coffee World Cup 2014: pełna lista wystawców

Pierwsza polska edycja Targów Tea & Coffee World Cup zgromadziła 100 Wystawców z 23 krajów.

Herbata zielona Genmaicha, herbata z ryżem, popcornem; parzenie zielonej herbaty

Herbata zielona Genmaicha jest to herbata japońska, ale obecnie produkowana jest również w Chinach. Mai[...]

Historia Yerba Mate, pochodzenie Yerba Mate

Yerba jako napój przyjaźni wiązała się z rytuałem. Celebrował go gospodarz zwany matero. Zaparzał on[...]

Herbata japan style, herbata w japońskim stylu: czy warto kupić?

Na internetowych aukcjach roi się od herbaty zielonej w bardzo niskiej cenie: herbata zielona Gyokuro,[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.