ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Mimo, że mate zawiera wiele przeciwutleniaczy i sama wykazuje właściwości przeciwnowotworowe i antymutagenne często kojarzona jest z występowaniem nowotworów jamy ustnej, krtani i przełyku. Dzieje się tak za sprawą badań przeprowadzonych w Ameryce Południowej, które powiązały częste picie yerba mate ze zwiększoną zachorowalnością na te typy raka.

Mimo, że już od dawna wiadomo co miało wpływ na taki a nie inny wynik badań, do dziś spotkać się można w opinii publicznej z obawą o zdrowie. Warto więc wyjaśnić tę kwestię.

Yerba mate Mate zielona Green
Yerba mate Mate zielona Green

Nie ma dowodów na to, że yerba mate powoduje choroby nowotworowe. Są jednak przesłanki, że może ona brać w tym udział. Wiąże się to z dwiema przyczynami.

WWA, czyli wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne

Po pierwsze mate jest przetwarzana tradycyjnymi metodami, czyli poddana obróbce termicznej za pomocą ognia i dymu, siłą rzeczy musi zawierać pewne składniki pochodzące z dymu właśnie. Mowa tu przede wszystkim o WWA, czyli wielopierścieniowych węglowodorach aromatycznych, których wykazano rakotwórcze działanie. Miejmy jednak świadomość ilości tych substancji, ponieważ dla wielu osób informacja, że WWA powodują raka, a mate je zawiera wystarczy, by skutecznie się do niej zrazić. Przepisy dopuszczają stężenie tych związków do 12 µg/kg produktu. W naparze yerba mate stwierdzono zaś około 1 µg sumując zawartość 15 najobficiej występujących WWA.

Co ciekawe, jeśli porównamy te wielkości z innymi popularnymi produktami spożywczymi, na przykład z kawą, okaże się że zawartość w niej tych substancji ociera się o dopuszczalne stężenie lub nawet je przekracza. Dzieje się tak dlatego, że o ile mate jedynie przechodzi suszenie za pomocą ciepła ognia, o tyle ziarna kawy pali się, dzięki czemu zyskują brązowy kolor i charakterystyczny aromat. Jeśli natomiast do tego zestawienia dodamy mięso z grilla, da nam to obraz jak niewielka ilość szkodliwych substancji znajduje się w yerba mate.

Pył w yerba mate. Jak pozbyć się pyłu? Co zrobić z pyłem
Pył w yerba mate. Jak pozbyć się pyłu? Co zrobić z pyłem

Działanie kancerogenne mate

Druga przyczyna dla której mate okrzyknięto rakotwórczą to fakt, że jakikolwiek gorący napój powoduje podrażnienie przełyku. Jego mikrouszkodzenia i poparzenia, które podnoszą ryzyko choroby. Co więcej, wysoka temperatura rozszerza naczynia krwionośne co zwiększa przyswajanie różnych substancji, w tym i tych rakotwórczych jak dym tytoniowy. To właśnie dym tytoniowy był przyczyną niekorzystnych wyników badań. Okazało się, że wiele wziętych w badaniu pod uwagę osób było nałogowymi palaczami, którzy w dodatku mieli zwyczaj palenia papierosów w czasie picia yerba mate. Sytuacja taka nie jest zresztą odosobniona. Wiele osób palących deklaruje, że papieros pasuje do kawy czy herbaty i chętnie go łączą z nimi. Efekt wypalenia papierosa popijanego gorącą herbatą wcale nie będzie lepszy niż jego połączenie z yerba mate.

Gdy dodamy do tego wszystkiego dowiedzione właściwości przeciwnowotworowe yerba mate możemy śmiało powiedzieć, że jest to napój bezpieczny i sam w sobie nie zagrażający naszemu zdrowiu.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Święto Herbaty 9 – 1-2 lipca 2017

W tym roku już po raz dziewiąty w Cieszynie spotkają się miłośnicy dobrej herbaty, a[...]

Biała wędzona herbata Pai mu tan Lapsang Fuding, parzenie

O Lapsang Souchung pewnie większość z nas słyszała lub nawet jej próbowała. To dość specyficzna[...]

Jak wygląda praca testera herbaty, którego kubki smakowe są ubezpieczone na 5mln złotych?

Sebastian Michaelis nigdy nie myślał dużo herbacie. Herbata była dla mnie codziennością, ale jako ciepły[...]

Czystek. Herbata z Czystka. Jak oczyścić się Czystkiem?

Czystek jest najbogatszym źródłem polifenoli, należących do grupy substancji roślinnych wykazujących aktywność przeciw-utleniającą, które wspierają[...]

Rozpalanie fajki wodnej, sheeshy, shishy: poradnik, instrukcja, jak rozpalić fajkę wodną

Rozpalanie fajki wodnej, sheeshy, shishy: poradnik, instrukcja, jak rozpalić fajkę wodną

Prosty sposób jak poprawić smak kawy!

Mało znanym trickiem jest technika polegająca na dodaniu bardzo niewielkiej ilości soli kuchennej, która o[...]

Gdzie wybrać się na dobrą kawę i herbatę w Warszawie? (odcinek 1)

Zapraszamy na pierwszy odcinek przewodnika po dobrych lokalach, w których napijecie się najlepszej kawy i[...]

Po jakim czasie można zrobić następne parzenia zielonej herbaty?

Wiele osób zastanawia się po jakim czasie można zaparzyć kolejny raz te same liście herbaty?[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.