ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Yerba mate dymione a nie dymione

Jedną z cech charakterystycznych yerba mate jest dymny posmak. Aromat ten nie przypomina bynajmniej zapachu wędzonki czy wędzonej herbaty lapsang, którą wiele osób zna i ceni. Jej liście podczas suszenia poddane są procesowi wędzenia, co daje im aromat dymny i żywiczny kojarzący się z wędzonymi produktami spożywczymi. Dym w yerba mate jest zgoła inny, a jego obecność wiąże się z tradycyjnym sposobem przetwarzania świeżych liści.

  • Świeżo zebrane liście w ciągu doby powinny przejść pierwszy proces zwany sapecado, polegający na podgrzaniu ich żywym ogniem. Zapobiega to utlenianiu i czernieniu liści.
  • Drugi proces zwany secado jest dla nas ważniejszy, gdy rozważamy dymny aromat yerba mate. Jest to całkowite wysuszenie liści mogące odbywać się na kilka sposobów.

Skąd dymny posmak w yerba mate?

Za dym w yerbie odpowiada proces suszenia secado, który przeprowadzić można na sposób tradycyjny: tu do dyspozycji mamy dwie techniki carijó i barbacua lub nowoczesny bezdymny.

Carijó polega na suszeniu liści bezpośrednio nad ogniem. Aromat dymu, który yerba zyskuje na tym etapie nie jest tak intensywny jak w przypadku barbacua, czyli metody suszenia gorącym powietrzem wraz z dymem pochodzącym z ognia. O ile w pierwszy wariant kojarzyć może się z grillowanie, o tyle barbacua przypomina raczej wędzenie. Specjalny kanał doprowadza gorące powietrze i dym ognia do liści uniemożliwiając im kontakt z ogniem.

Barbacua to nazwa typu yerba mate przetworzonej właśnie tą techniką. Jest to najbardziej dymna i tradycyjna metoda produkcji.

Yerba mate bez dymu

Nowoczesne rozwiązanie prowadzi do powstania yerba mate bezdymnej oznaczanej słowami sin humo. Tutaj proces secado przeprowadza się stosując czyste, gorące powietrze zupełnie wolne od dymu. Powietrze podgrzewane jest w specjalnej instalacji za pomocą palników gazowych i kierowane do liści. Taka yerba zachowuje więcej ze swej roślinnej świeżości i nie posiada dymnego aromatu.

Yerba mate Kraus Pionero 500g
Yerba mate Kraus Pionero 500g

Zdrowie a yerba mate bez dymu

Technika bezdymna spotyka się z uznaniem wielu miłośników napoju z Ameryki Południowej, ponieważ tradycyjny aromat nie każdemu odpowiada. Inną tego przyczyną jest obawa o obecność w liściach yerba mate szkodliwych substancji pochodzących z obróbki ogniem. Mowa tu o węglowodorach aromatycznych, które wraz z dymem osadzają się na liściach. Warto z tego miejsca uspokoić wszystkich, którzy planowaliby skosztować mate dymionej. Poziom tych substancji jest kontrolowany i określony normami. Co więcej wspomniane węglowodory obecne są w innych produktach spożywczych i to w znacznie większej ilości. Szczególnie dużo zawierają ich wędzonki oraz żywność grillowana. Nie są od nich wolne także inne napary, które są palone tak jak kawa czy suszone jak herbata i różne zioła.

Yerba mate Mate zielona Green 200g
Yerba mate Mate zielona Green 200g

Wybór właściwej dla nas yerba mate pozostaje kwestią gustu. Dla zwolenników mate dymionej dostępne są wersje barbacua różnych marek i yerba mate paragwajska, która uchodzi za bardziej dymną w smaku od argentyńskiej. Dla tych zaś, którzy wolą czysty smak yerby liczne marki przygotowały wersje sin humo. Wybrać też można mate brazylijską, a zwłaszcza mate green cieszącą się szczególną popularnością w naszym kraju.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Qian Liang – Hei Cha z Hunanu

Hunan, a konkretnie Anhua uchodzi za ojczyznę herbaty ciemnej Hei Cha. Większość osób zna przede[...]

Yunnan Golden Jade. Połączenie złota z jadeitem

Yunnan Golden Jade to interesujące połączenie dwóch gatunków herbaty, zielonej i czarnej.  Jej nazwa odnosi[...]

Przepis na orzeźwiającą lemoniadę na bazie herbaty bitter lemonade

Do dużego naczynia wsyp herbatę owocową bitter lemonade oraz 2 gałązki rozmarynu, a całość zalej[...]

Sheer Chai, Pink Tea, Herbata Kaszmirska, Różowa Herbata: przepis

Do przygotowania Herbaty po Kaszmirsku potrzebujemy: zieloną herbatę, sól (lub opcjonalnie cukier), sodę oczyszczoną, kardamon,[...]

Książka Czajnikowy.pl dobra herbata Rafała Przybyloka dostępna od 10 maja!

Książka Czajnikowy.pl dobra herbata Rafała Przybyloka dostępna od 10 maja!

Assam, region w Indiach

Assam. Leżący u stóp Himalajów stan w północno-wschodnich Indiach. Region Assam słynie z uprawy herbaty[...]

Bubble Tea nie taka zdrowa. Lepiej zrobić samemu, niż kupować gotową

Dystrybutorzy w procesie komponowania własnej bąbelkowej herbaty sugerują dodatki, które nie tylko nie mają nic[...]

Odprężająca herbata jaśminowa z kwiatami. Jaśminowa herbata relaksuje

Jaśmin to bardzo przyjemna roślina. Uważajmy jednak, by nie mylić go z jaśminowcem wonnym (Philadelphus[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.