Yerba mate dymione a nie dymione
Jedną z cech charakterystycznych yerba mate jest dymny posmak. Aromat ten nie przypomina bynajmniej zapachu wędzonki czy wędzonej herbaty lapsang, którą wiele osób zna i ceni. Jej liście podczas suszenia poddane są procesowi wędzenia, co daje im aromat dymny i żywiczny kojarzący się z wędzonymi produktami spożywczymi. Dym w yerba mate jest zgoła inny, a jego obecność wiąże się z tradycyjnym sposobem przetwarzania świeżych liści.
- Świeżo zebrane liście w ciągu doby powinny przejść pierwszy proces zwany sapecado, polegający na podgrzaniu ich żywym ogniem. Zapobiega to utlenianiu i czernieniu liści.
- Drugi proces zwany secado jest dla nas ważniejszy, gdy rozważamy dymny aromat yerba mate. Jest to całkowite wysuszenie liści mogące odbywać się na kilka sposobów.
Skąd dymny posmak w yerba mate?
Za dym w yerbie odpowiada proces suszenia secado, który przeprowadzić można na sposób tradycyjny: tu do dyspozycji mamy dwie techniki carijó i barbacua lub nowoczesny bezdymny.
Carijó polega na suszeniu liści bezpośrednio nad ogniem. Aromat dymu, który yerba zyskuje na tym etapie nie jest tak intensywny jak w przypadku barbacua, czyli metody suszenia gorącym powietrzem wraz z dymem pochodzącym z ognia. O ile w pierwszy wariant kojarzyć może się z grillowanie, o tyle barbacua przypomina raczej wędzenie. Specjalny kanał doprowadza gorące powietrze i dym ognia do liści uniemożliwiając im kontakt z ogniem.
Barbacua to nazwa typu yerba mate przetworzonej właśnie tą techniką. Jest to najbardziej dymna i tradycyjna metoda produkcji.
Yerba mate bez dymu
Nowoczesne rozwiązanie prowadzi do powstania yerba mate bezdymnej oznaczanej słowami sin humo. Tutaj proces secado przeprowadza się stosując czyste, gorące powietrze zupełnie wolne od dymu. Powietrze podgrzewane jest w specjalnej instalacji za pomocą palników gazowych i kierowane do liści. Taka yerba zachowuje więcej ze swej roślinnej świeżości i nie posiada dymnego aromatu.
Zdrowie a yerba mate bez dymu
Technika bezdymna spotyka się z uznaniem wielu miłośników napoju z Ameryki Południowej, ponieważ tradycyjny aromat nie każdemu odpowiada. Inną tego przyczyną jest obawa o obecność w liściach yerba mate szkodliwych substancji pochodzących z obróbki ogniem. Mowa tu o węglowodorach aromatycznych, które wraz z dymem osadzają się na liściach. Warto z tego miejsca uspokoić wszystkich, którzy planowaliby skosztować mate dymionej. Poziom tych substancji jest kontrolowany i określony normami. Co więcej wspomniane węglowodory obecne są w innych produktach spożywczych i to w znacznie większej ilości. Szczególnie dużo zawierają ich wędzonki oraz żywność grillowana. Nie są od nich wolne także inne napary, które są palone tak jak kawa czy suszone jak herbata i różne zioła.
Wybór właściwej dla nas yerba mate pozostaje kwestią gustu. Dla zwolenników mate dymionej dostępne są wersje barbacua różnych marek i yerba mate paragwajska, która uchodzi za bardziej dymną w smaku od argentyńskiej. Dla tych zaś, którzy wolą czysty smak yerby liczne marki przygotowały wersje sin humo. Wybrać też można mate brazylijską, a zwłaszcza mate green cieszącą się szczególną popularnością w naszym kraju.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
180 Produkty
Herbata aromatyzowana
70 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
86 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Tea Brewers Cup 2014 Kraków relacja
16 sierpnia 2014 r. wspólnymi siłami z Kafo Kawiarnią i Coffee Profficiency zorganizowaliśmy pierwsze w[...]
sie
Herbata czarna Sweet Black organiczna, parzenie, opinie
Herbata Sweet Black Organic, to ciekawa propozycja na ostatnie zimowe chłody. Napar w ciepłych kolorach,[...]
lut
4 dobre powody, żeby parzyć herbatę na zimno
Zimne parzenie to technika, która dla wielu wydaje się być abstrakcyjna. Z angielskiego "cold brew"[...]
maj
Jak dodać herbacie smaku? Aromatyzowanie czerwonej herbaty pu-erh
Pu-erh, szczególnie te o lepszej jakości, mają sporą grupę swoich wielbicieli i słusznie, bo ma[...]
maj
Słownik Yerba Mate. Co oznaczają napisy na opakowaniach Yerba Mate
Słownik Yerba Mate. Co oznaczają napisy na opakowaniach Yerba Mate Co oznaczają słowa na[...]
kwi
Podróż herbaty do Malezji i Tajlandii
Pod wpływem Chińskiej i Japońskiej tradycji herbacianej wykształciła się kultura herbaty na Tajwanie oraz w[...]
kwi
Przybylok i Płuciennik nominowani do Grand Video Awards 2018
Z dumą informujemy, że nasz film "W poszukiwaniu herbaty: Maroko" zdobył nominację do nagrody Grand[...]
paź
Herbata uspokajająca. Herbata relaksująca. Najlepsza herbata na uspokojenie
Jeżeli poszukujecie herbaty, która was uspokoi, wyciszy i będzie świetną propozycją na skołatane nerwy wieczorem,[...]
paź