Żeń-szeń, herbata z żeń-szenia. Rozgrzewający afrodyzjak
Nazwa żeń-szeń pochodzi o chińskiego: renshen. Żeń-szeń to korzeń, roślina wieloletnia. Sam korzeń przypomina kształtem człowieka i z tego powodu przypisywano mu znakomite działanie na cały ludzki organizm. Kiedyś wierzono, że jeśli roślina dobrze działa na poszczególne części ciała człowieka, to ma ich kształt. I tak na przykład: fasola miała być dobra na nerki. Żeń-szeń znany jest ludzkości od 4000 lat. Już wtedy Chińczycy zaczęli doceniać jego lecznicze i zdrowotne właściwości. Żeń-szeń trafił z Japonii do Europy w 1610 roku.
Należy zwrócić uwagę, że żeń-szeń jest bardzo silnym afrodyzjakiem dla mężczyzn. Już Ludwik XIV był leczony z niedyspozycji seksualnych za pomocą żeń-szenia. Było to w czasach, kiedy żeń-szeń był rośliną królewską, a jego wartość jeszcze w XIX wieku była wyceniana na 14 razy więcej niż złoto. 1 kg żeń-szenia był 14 razy droższy niż 1 kg złota.
Żeń-szeń daje nam masę energii i poprawia pracę mózgu, zwłaszcza osobom starszym poprawia pamięć. Starochińska medycyna kwalifikuje żeń-szeń jako roślinę gorącą, stąd najlepiej pić napar z żeń-szenia w okresach zimnych: jesienią i zimą. Taki napar znakomicie rozgrzewa i wzmacnia odporność.
Skąd wielka wartość żeń-szenia?
Żeń-szeń to roślina wieloletnia: po roku na powierzchni ziemi pojawia się tylko jeden zielony listek, a dopiero po 10 latach pojawiają się kolejne liście i pączek. Najstarszy żeń-szeń (obecnie w muzeum w Chinach) szacuje się na 200 lat. Dlatego żeń-szeń jest taki unikatowy i Chińczycy błyskawicznie przypisali mu dodatkowe właściwość jaką jest osiągnięcie długowieczności przez regularne picie naparu z żeń-szenia. Najbardziej cenionym żeń-szeniem jest taki dziko rosnący w chińskich lasach, natomiast najpopularniejszy jest obecnie żeń-szeń syberyjski.
Smak żeń-szenia można określić jako chrzanowo-pietruszkowy, a parzenie go jest bardzo proste: parzymy go wrzątkiem pod przykryciem około 8 minut.
W Europie bardzo popularne są od XIX wieku, żeńszeniowe nalewki. To chyba taka kultura, która zalewa wszystko alkoholem i później pije dla zdrowia, tymczasem w Chinach parzono go klasycznie wodą i wypijano ze smakiem.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Na co wpływa terroir w kawie?
Terroir jest czynnikiem, który decyduje o tym, że ta sama roślina uprawiana w podobnych warunkach,[...]
kwi
Dzień terere yerba mate
Terere to zimne parzenie yerba mate. Tak można by najprościej opisać ten narodowy napój w[...]
lut
Yerba mate sin palo
Yerba mate sin palo to oznaczenie spotykane na opakowaniach yerba mate. Dotyczy yerba mate nie[...]
Big Active Yerba Mate Kakao i Wanilia: recenzja, opinie
Zaczynam mieć wrażenie, że herbaty z Big Active to takie nabijanie herbciarzy w butelkę. W[...]
kwi
Espresso z rooibosa? Przepis na herbatę rooibos z mlekiem
Jak smakuje espresso z rooibosa? Samo espresso na świeżo zmielonym rooibosie niewiele różni się w[...]
lip
Herbata zielona Tai Ping Hou Kui – płaska herbata
Herbata zielona Tai Ping Hou Kui jest jendą z bardziej niezwykłych i rzadkich herbat. W[...]
paź
Substancje aromatyczne w herbacie. Dlaczego wszystko ma smak kurczaka?
Herbata ma swój niepowtarzalny aromat i nie chodzi mi o dodatki aromatyczne, lecz nuty zapachowe[...]
sie
Herbata zielona Aracha
Aracha to rodzaj japońskiej zielonej herbaty, której smak najbardziej zbliżony jest smaku surowych liści. Jedynej[...]
mar