ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)

Liu An Gua Pian (lub Liu An Gua Pian) można przetłumaczyć jako pestkę melona z Lu’an. Tę zieloną herbatę zaczęto produkować w Anhui (Lu’an). Obecnie uznawana jest za jedną z dziesięciu wielkich chińskich herbat.

10 Wielkich Herba Chińskich: Lu An Gua Pian: parzenie
10 Wielkich Herbat Chińskich: Liu An Gua Pian: parzenie

Kształt liści

Ta dziwna nazwa pochodzi od kształtu liści, którym podczas zbiorów ułamuje się podstawę. Po takim obłamaniu oraz poprzez “przypalanie” liści na ostatnim etapie produkcji przypominają one kształtem ową pestkę melona.

Herbata zielona Lu An Gua Pian: parzenie
Herbata zielona Liu An Gua Pian: parzenie

Produkcja herbaty Liu An Gua Pian

Do produkcji Liu An Gua Pian nie wykorzystuje się pierwszych listków z pędu lecz kolejne. Z tego też powodu są to najczęściej liście z drugiego zbioru. Tradycyjnie nie zawiera ona też ani łodyżek, ani pąków ani ogonków liściowych. Zaleca się podawanie jej w naczyniach szklanych lub porcelanowych.

Herbata zielona Lu An Gua Pian: liście herbaty po parzeniu
Herbata zielona Liu An Gua Pian: liście herbaty po parzeniu

Parzenie herbaty Liu An Gua Pian

Susz herbaciany pachnie słodko i nieco jak matcha latte. Liście mają charakterystyczny kształt – odłamane na końcu, wielowarstwowe i wydłużone. Kolor zielono- seledynowy. Swoje parzenie przeprowadziłam w szklanym czajniczku. 130 ml wody w temperaturze 70 stopni przypadło na 3 gramy herbaty. Czasy parzenia to 1,5 minuty, 3 minuty i bez mierzenia czasu.

Herbata zielona Lu An Gua Pian: napar z pierwszego parzenia
Herbata zielona Liu An Gua Pian: napar z pierwszego parzenia

Kolor naparu jest jasnożółty. Pierwszy łyk herbaty atakuje nas prażeniem. Bardzo ciekawy efekt. Później przechodzi w słodycz, rzeczywiście można też doszukać się delikatnego podobieństwa do japońskiej matchy, chociaż byli też i tacy, którzy w przygotowanym przeze mnie naparze wyczuli zapach i smak owoców lasu. Kolejne parzenia nadal miały w sobie coś prażonego, jednak stawały się coraz słodsze.

Herbata zielona Lu An Gua Pian: drugie parzenie
Herbata zielona Liu An Gua Pian: drugie parzenie

Po parzeniu nie mogłam powstrzymać się przed obejrzeniem liści – czy rzeczywiście widać te obłamane ogonki i czy trzeba wytężyć wyobraźnię by zobaczyć w nich pestki melona. Okazało się, że liście otwierały się całkiem przyzwoicie, ukazując tajemnice swojej produkcji.

Herbata zielona Lu An Gua Pian: susz w szklanym naczyniu
Herbata zielona Liu An Gua Pian: susz w szklanym naczyniu

Ciekawa zielona herbata, smaczna. Warta spróbowania dla prażonych tonów, słodyczy i podziwiania ciekawego kształtu.

Źródła: tetere.com, Zapiski o herbacie, Robert Tomczyk

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Chińska ceremonia herbaciana Gongfu cha. Ściągawka

Teraz, gdy zaczynam zgłębiać wiedzę herbacianą, wszystko zaczyna nabierać coraz większego sensu. Dzisiaj chciałabym zaproponować[...]

Napój izotoniczny z herbaty. Herbata zielona Long Jing na zimno

Long Jing już sam z siebie pozytywnie wpływa na nasz organizm. Dlatego swój napój izotoniczny[...]

Matcha Cappuccino, przepis na Matcha Cappuccino

Czy można przygotować zieloną herbatę Matcha jak Cappuccino? Można, wystarczy podmienić kawę na Matchę.

Yerba mate, wartości odżywcze Yerba mate Kraus

Zawartość wartości odżywczych w Yerba mate Kraus. Wartości odżywcze w 50g Yerba mate zaparzonych 500ml[...]

1 Comments

Herbata organiczna, bio, ekologiczna (eco) i fair trade: co oznaczają te słowa i certyfikaty?

Coraz częściej wybieramy produkty opatrzone licznymi certyfikatami, które gwarantują nam wyższą jakość żywności oraz ich[...]

1 Comments

Herbata w Iranie. Historia perskiej herbaty

Pierwsze krzewy herbaciane pojawiły się w Iranie w 1901 roku, po tym gdy irański ambasador[...]

Historia kultury picia herbaty w Czechach. Jak powstały herbaciarnie w Polsce?

Z czym kojarzą się nam Czechy? Jeśli chodzi o kuchnię to przede wszystkim ze słynnymi[...]

Przepis na oryginalną czarną turecką herbatę cayi w demli: parzenie herbaty

Herbata turecka to herbata czarna, uprawiana w rejonie Rize. Jest to herbata BOP z małymi[...]

2 Comments

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.