1. Jakość wody przy parzeniu zielonej herbaty
Jakość wody znacząco wpływa na smak zielonej herbaty – twierdzą eksperci. Jaką wodę wybrać do parzenia zielonej herbaty: kranową, filtrowaną czy butelkową? Woda powinna przede wszystkim być uboga w wapń i składniki mineralne, a więc miękka. Nigdy nie należy używać wody destylowanej, która zdecydowanie da płaski smak zielonej herbacie.
2. Nie oszczędzaj na liściach zielonej herbaty
Jednym z najważniejszych czynników, wpływający na smak zielonej herbaty jest odpowiednia proporcja herbaty liściastej do użytej wody. Na początek użyj 1 łyżeczki liści herbaty na każde 160 ml wody. W zależności od preferencji maksymalnie użyj jednej łyżki stołowej.
3. Nie bój się używać termometru podczas zaparzania zielonej herbaty
Smak i słodycz zielonej herbaty zależy od wody w jakiej zaparzamy liściastą herbatę. Różne związki chemiczne w herbacie rozpuszczają się w różnej temperaturze. Zielona herbata parzona wodą o zbyt wysokiej temperaturze ma gorzki, ściągający smak. Jeżeli temperatura jest zbyt niska, herbata nie będzie miała bogatego smaku.
Często mówi się, że zieloną herbatę parzy się wodą, która jest bliska wrzenia. To błąd! W zależności od jakości herbaty parzy się ją wodą w temperaturze od 60 do 80° C.
4. Używaj stopera (timera) podczas zaparzania zielonej herbaty liściastej
Herbatę zieloną najczęściej parzy się od 1 do 3 minut. Dokładny czas zależy od rodzaju herbaty i twoich osobistych preferencji co do smaku herbaty. Drobne liście zaparzają się szybciej niż duże. Warto spróbować herbaty po upływie 60 sekund od początku parzenia, a potem co kilkanaście sekund, żeby znaleźć najlepszy smak.
Najczęściej kolejne parzenia zielonej herbaty powinny być nieco dłuższe.
5. Zaparzaj zieloną herbatę liściastą w naczyniach o dużej przestrzeni
Liście herbaty potrzebują miejsca podczas zaparzania – zwiększają się w trakcie parzenia. Jeśli nie masz odpowiedniego zaparzacza, najlepiej herbatę zaparzyć w kubku, a następnie odcedzić napar do kolejnego naczynia.
Tekst po polsku na podstawie: thedailytea.com/taste/how-to-brew-green-tea/
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
180 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Nice Tea by Fitella Black Tea Peach (FoodCare), opinie
Nice Tea to nowy produkt z linii Fitella (Gellwe). Produkty Fitella mają w zamyśle być[...]
sie
Pierwsza rozpuszczalna herbata? Cha Gao, herbaciana pasta z pu-erha
Cha Gao to najprawdopodobniej pierwsza herbata rozpuszczalna. By w paru słowach wyjaśnić czym jest Cha[...]
cze
Kawa americano: jak zrobić, proporcje, błędy, porady
Poprawne wykonanie Americano, wbrew pozorom nie jest takie proste. W wielu kawiarniach bezmyślnie wlewa się[...]
cze
Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: woda do parzenia, przechowywanie, parzenie
Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: woda do parzenia, przechowywanie, parzenie
lut
Jak przechowywać herbatę pu-erh? Czy yerba mate zawiera gluten?
W najnowszym odcinku Yerba czy herbata odpowiadamy na pytania: Jak pić yerba mate w szkole?[...]
lis
Bawarka. Herbata z mlekiem, przepis
Tradycyjnie Anglicy używają do swojej herbaty z mlekiem mieszanki English Breakfast Tea. Jest to mieszanka[...]
lut
Herbata w Korei
Latem herbatę pija się z reguły na zimno, zamiast wody. W restauracjach często herbata, czy[...]
mar
Rooibos tea: teina, historia
Rooibos mylnie bywa nazywany herbatą lub herbatą czerwoną, ponieważ z rośliną herbacianą nie jest spokrewniony,[...]
maj