ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Czy można mieszać bombillą podczas picia Yerba Mate?

Wiele źródeł podaje, że zdecydowanie nie wolno mieszać bombillą, kiedy pijemy Yerba Mate. Tym samym bardzo wiele osób powtarza to jak mantrę: nie można mieszać! Wypadałoby zastanowić się z czego wynika taki zakaz i czy zawsze jest uzasadniony.

O co chodzi z tym mieszaniem czy niemieszaniem w Yerba Mate? Podczas mieszania bombillą w naparze z Yerba Mate, liście Yerby rozwarstwiają się w naczyniu i część z nich przemieszcza się do góry, a część opada na dno i powstaje luka środku naparu. Nasza bombilla wsadzona do matero, kalebazy czy innego naczynia ma sitko na samym dole i to właśnie tam zasysamy napar, dlatego po mieszaniu Yerba Mate łatwiej zatyka bombillę i po prostu trudno zasysa się napar przez naszą rurkę.

Dlatego mieszanie Yerba Mate ogólnie jest niezalecane: w szczególności jeżeli robimy to z nudów i mieszamy bez większego sensu. Jeżeli mamy jakiś pomysł bardziej lub mniej uzasadniony, na przykład dopiero zalaliśmy liście Yerba Mate i chcemy nieco przyspieszyć parzenie, bo gdzieś się spieszymy, można (tak: można) zamieszać bombillą. Nie ma w tym nic niegrzecznego i gorszącego, szczególnie w Polsce.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Nice Tea by Fitella Black Tea Peach (FoodCare), opinie

Nice Tea to nowy produkt z linii Fitella (Gellwe). Produkty Fitella mają w zamyśle być[...]

Jak parzyć wędzoną czarną herbatę Lapsang Souchong: historia, pochodzenie

Herbata Lapsang Souchong pachnie dymem, pachnie wędzonką, grillem, przeróżnie się to określa. Każdy czuje coś[...]

5 porad, jak zaparzyć idealnie zieloną herbatę liściastą

Jakość wody znacząco wpływa na smak zielonej herbaty - twierdzą eksperci. Jaką wodę wybrać do[...]

Długotrwałe spożycie herbaty zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym

Przeprowadzone badania na mieszkańcach prowincji Fujian w Chinach dowodzą, że długotrwałe spożycie herbaty (tj. picie[...]

Herbata zielona Sencha, parzenie zielonej herbaty, właściwości zielonej herbaty

Herbata zielona Sencha stanowi 80% produkcji w Japonii, jest to herbata bardzo dobra, choć powszechnie[...]

Herbata wyprodukowana w Szkocji

W 2014 roku na rynek trafiła pierwsza herbata wyprodukowana w Szkocji. Była dość droga z[...]

Prawdziwa herbata gruzińska. Herbata w Gruzji

W Gruzji produkowało się i nadal produkuje się głównie herbatę czarną. Od lat 80 metodą[...]

1 Comments

Mrożona japońska herbata Mugicha. Najlepszy przepis na herbatę z jęczmienia. Pokeherbata

Prażona herbata z jęczmienia to bezkofeinowy napój zrobiony z ziaren jęczmienia. Herbata popularna jest w[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.