ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Wielu ludzi uważa kwasowość w kawie za świadectwo niskiej jakości – czy słusznie? Zacznijmy od tego, że jest to smak, który bardzo mocno podzielił konsumentów kawy na dwa obozy: zwolenników włoskiego ciemnego palenia – gorzkiej kawy z dymnym aromatem oraz fanów jasnego palenia, czyli tych, którzy szukają w kawie owocowości, a więc słodyczy i kwasowości. Zanim rozpocząłem pracę w branży kawowej nie zdawałem sobie sprawy z tego, jak ważnym i często poruszanym tematem w kawiarniach są dyskusje na temat smaku kwaśnego. Wiele razy zadawałem sobie pytanie: dlaczego ludzie nie tolerują kwasowości w kawie, a tę obecną w cytrusach, truskawkach czy jabłkach uważają za coś pozytywnego? Odpowiedzią jest siła przyzwyczajenia do smaku i sposób spożywania kawy.

Dlaczego kawa jest kwaśna? Kawy o niskiej kwasowości - dodać mleko?
Dlaczego kawa jest kwaśna? Kawy o niskiej kwasowości – dodać mleko?

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Mleko do kwaśnej kawy?

Wiele osób dolewa do naparu mleka i jest oczywistym, że taka kawa nie może być kwaśna, bo spowoduje wątpliwości co do świeżości dodawanego mleka. Inną sprawą jest, że mleko dodajemy do kawy głównie w celu zagłuszenia goryczki i nieprzyjemnego, dymnego posmaku. Warto więc dać sobie szansę i spróbować kawy bez mleka, która w jasnym paleniu odkryje swój prawdziwy owocowy smak.

Dlaczego kawa jest kwaśna? Kawy o niskiej kwasowości
Dlaczego kawa jest kwaśna? Kawy o niskiej kwasowości

Zbyt kwaśna kawa?

Spór o kwasowość to wynik tego, że juz dawno zapomnieliśmy, że to co pijemy, to napar z pestki owocu kawowca, stąd też jest on naturalnie kwaśny i słodki. Skąd zatem brak kwasowości w paczkach wielkich marek kawowych? Zwykle jest on wynikiem zbyt ciemnego palenia kawy, które powoduje strawienie się w ziarnie smaku owocowości oraz znacznej części aromatów. Zbyt długi proces palenia sprawia, że w naparze dominuje smak gorzki. Jeśli nie lubisz kwasowości w kawie to znaczy, że nie lubisz naturalnego smaku kawy, a jedynie smak i aromaty procesu palenia.

Dlaczego kawa jest kwaśna? Kawy o niskiej kwasowości
Dlaczego kawa jest kwaśna? Kawy o niskiej kwasowości

Kawy o niskiej kwasowości

Ci, którzy nie lubią kwasowości lub piją kawę z mlekiem, a szukają kaw jasno palonych bez posmaku spalenizny, powinni sięgnąć po kawy z odpowiedniego kraju, gdyż również terrior (suma warunków naturalnych terenu) mocno wpływa na smak. W celu uniknięcia wysokiej kwasowości warto sięgnąć po kawy z Ameryki Południowej, szczególnie Brazylii czy Gwatemali, gdzie dominuje słodycz, aromaty orzechów, czekolady czy karmelu. Zwolennicy kawy o wyższej owocowości najlepsze dla siebie ziarna znajdą w centralnej Afryce.

fot. Jadwiga Janowska

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

M: Mixed, oznaczenie jakości herbaty

M: Mixed jest to literowe oznaczenie jakości herbaty. Litera „M” lub słowo „Mixed” informuje, że[...]

Herbata oolong Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi

Jest takie miejsce w Chinach, gdzie na skałach rośnie obłędna w smaku herbata o nazwie[...]

Jak używać zaparzacza do herbaty?

Jak używać zaparzacza, aby udała nam się dobra herbata? Samo użycie nie jest trudne, właściwie[...]

Wstęp do parzenia herbaty

Chociaż pijemy dużo herbaty, plasując się na 31 pozycji w światowym rankingu (dwa oczka wyżej[...]

Kostki lodu z zieloną herbatą Matcha

Herbaciane kostki lodu można przygotować na wiele sposobów. Polecamy zrobić je z zielonej herbaty Matcha.[...]

Czy fluor i glin w herbacie jest szkodliwy, czy słodzić mate. Yerba czy herba

W pierwszym odcinku Yerba czy herba odpowiadamy między innymi na: czy można łączyć Yerbę z[...]

Yunnan Golden Jade. Połączenie złota z jadeitem

Yunnan Golden Jade to interesujące połączenie dwóch gatunków herbaty, zielonej i czarnej.  Jej nazwa odnosi[...]

10 Wielkich Herbat Chińskich: Lu An Gua Pian

Liu An Gua Pian (lub Lu An Gua Pian) można przetłumaczyć jako pestkę melona z[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.