ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Kraj pochodzenia kawy

Etykietka kawy powinna zawierać kilka istotnych informacji, aby móc świadomie wybrać ziarno dla siebie. Najważniejszą z nich jest kraj, z którego pochodzi kawa. Każdy region świata charakteryzują inne warunki klimatyczne, różna mineralizacja gleby i metody uprawy plantacji, wszystkie te czynniki mocno wpływają na smak i aromat. Porównując kawę z Brazylii z tą z Kenii, zobaczymy znaczną różnicę w rodzaju i intensywności kwasowości. Różnorodność kawy sprawia, że możemy ciągle znajdować nowe smaki, bez informacji o pochodzeniu, skazani jesteśmy na wybór kawy po nazwie marki, która niewiele mówi.

Data palenia

Kolejna istotna informacja to data palenia, ponieważ kawa bardzo szybko się starzeje. Świeżo wypalone ziarno zawiera ogromną ilość aromatów, które tak jak w niezamkniętym flakoniku perfum, szybko się ulatnia. Tego procesu nie da się zatrzymać, dlatego istotne jest, aby zawsze sięgać po najświeższe ziarno. Zatajenie tej informacji na paczce kawy jest dużym problemem, ponieważ nawet najlepsze ziarno, będzie przeciętne po przekroczeniu trzech miesięcy od jego wypalenia.

Dripper do kawy Hario V60-01 plastikowy biały
Dripper do kawy Hario V60-02 plastikowy biały

Metoda obróbki kawy

Na etykietce powinna się też znaleźć informacja o metodzie obróbki kawy, a więc to w jaki sposób miąższ został usunięty z pestki kawowca. Będzie miało to wpływ na smak naparu. Niepojawienie się tych danych, powinno wywołać naszą czujność. Świadczy to o tym, że producent nie traktuje konsumentów poważnie, a najczęściej ma za zadanie ukryć mankamenty produktu.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Matcha Shake, jak zrobić shake z zieloną sproszkowaną herbatą Matcha

Do przygotowania szejka z Matchą potrzebujemy zieloną sproszkowaną herbatę Matcha, mleko i syrop trzcinowy. Do[...]

Narzędzia do gongfu cha, ceremonii herbaty. Do czego służą akcesoria?

Technika parzenia zwana z chińskiego gongfu cha to sposób parzenia herbaty zaliczany do technik wschodnich.[...]

Test japońskiej herbaty z Lidla (Vitasia): Sencha, Bancha, Genmaicha opinie

Przetestowaliśmy herbatę w torebkach piramidkach marki Vitasia, którą możecie kupić w Lidlu. Do testu użyliśmy[...]

Irlandzka herbata śniadaniowa: Irish Breakfast Tea

Irish Breakfast Tea czyli irlandzka mieszanka śniadaniowa, jest nieco mniej popularną „siostrą” English Breakfast Tea.[...]

Czy herbata z pomarańczą jest zdrowa?

Pomarańcza zawiera od 0,6 do 1% kwasu cytrynowego. Dla porównania w cytrynie znajdziemy go pomiędzy[...]

Herbata kukicha, bocha, czy karigane

Herbata produkowana z samych patyczków to coś niecodziennego. Wielu herbacianych entuzjastów widząc ją po raz[...]

Tea & Coffee World Cup 2014: pełna lista wystawców

Pierwsza polska edycja Targów Tea & Coffee World Cup zgromadziła 100 Wystawców z 23 krajów.

Bombilla do yerba mate: stalowa, niklowana, bambusowa, alpaka, srebrna

Bombilla może być wykonana z wielu różnych materiałów. Od różnych metali przez plastik, drewno, aż[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.