Jeśli lubicie herbatę jaśminową to nie będziecie zawiedzeni, jeśli jednak chcielibyście się przekonać do tego klasycznego kwiatowego aromatu w zielonej herbacie, to z pewnością nie uda wam się to za pomocą tego produktu.
Napar roztacza przyjemną słodkawą woń jaśminu. W smaku jest niestety już znacznie gorzej, chociaż główna nuta jaśminowa została zachowana (3), ale herbata raczej ciężka z przyprawowym posmakiem tymiankowym (2). Tekstura raczej ściągająca i dość czerstwa.
Zupełnie nie zachęca do kolejnych parzeń, ale sądząc po intensywności pierwszego zalania, spokojnie można się pokusić o drugie zalanie. Ale szczerze: pierwsze parzenie w połowie tak mnie zmęczyło, że odpuściłem sobie kolejne. Ogólna ocena 3, ale tylko ze względu na przyjemny jaśminowy wyraźny zapach.
Informacje o Herbacie Dilmah Zielona Herbata z Kwiatami Jaśminu
Kraj pochodzenia: Sri Lanka.
Składniki: zielona herbata (liść Fannings) i kwiaty jaśminu (1%).
Wygląd liści: drobno cięta kosteczka, jasno brązowych liści.
Kolor naparu: jasno brązowy
Metoda parzenia: torebka ekspresowa
Czas parzenia: 2 minuty.
Temperatura wody: 80 stopni
Cena: 10,59 za 50g / 211,8 za 1kg
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: liczenie oddechów, ceramika, picie herbaty
Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: liczenie oddechów, ceramika, picie herbaty
lut
Qian Liang – Hei Cha z Hunanu
Hunan, a konkretnie Anhua uchodzi za ojczyznę herbaty ciemnej Hei Cha. Większość osób zna przede[...]
wrz
Herbata z różą i różane konfitury, czyli wszystkie zalety róży
Wiosna zakwita nam różami. Są to nie tylko piękne, ale i pożyteczne rośliny. Sezon w[...]
maj
Herbata Darjeeling: gradacja liści herbaty
Większość Darjeelingów jest produkowana według tradycyjnych i ortodoksyjnych metod, które utrzymują liść w całości podczas[...]
kwi
Czy lepiej parzyć pod przykryciem, czy warto wylewać pierwsze parzenie, czy można pić herbatę w ciąży. Yerba czy herba #4
W czwartym wydaniu programu Yerba czy herba odpowiadamy na pytania: Czy lepszy jest szklany gaiwan[...]
1 Comments
gru
Oznaczenia jakości herbaty. Angielski system oznaczania jakości herbaty
Oznaczenia jakości herbaty nie są identyczne na całym świecie. Co więcej nie biorą pod uwagę[...]
lut
Picie gorącej herbaty. Właściwa temperatura herbaty do picia
W okresie zimowym wielu z nas sięga po rozgrzewającą gorącą herbatę. Pojawia się tutaj pytanie,[...]
gru
Herbata czarna Lapsang Souchong
Herbata lapsang, czyli oryginalnie po Chińsku Zengshang Xiaozong. Jest to herbata czarna wędzona. Do wędzenia[...]
mar