ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata indonezyjska słynie w świecie ze swej wysokiej zawartości katechin. Główna produkcja krajowa to herbata czarna, następnie zielona. Część herbat jest w Indonezji produkowana metodami ortodoksyjnymi lecz większość czarnej herbaty wytwarza się tutaj metodą CTC. Czarne herbaty z Indonezji są najbardziej cenione, zielone uważa się za przeciętne.

Plantacje herbaciane w Indonezji

Indonezja jest obecnie siódmym największym producentem herbaty na świecie, chociaż w ostatnich latach produkcja herbaty zmalała nieco na rzecz bardziej lukratywnego przemysłu oleju palmowego. Eksport herbaty jednak wzrasta z roku na rok więc coraz więcej dociera jej na zachód. Największe uprawy herbaty w Indonezji znajdują się na Jawie i na Sumatrze. Uprawą herbaty zajmują się tam nie tylko wielkie plantacje ale także mniejsi rolnicy. Wielkie przedsiębiorstwa skupują od nich surowiec pod warunkiem, że jest on odpowiedniej jakości i pod swoją marką produkują herbatę na eksport.

Herbata indonezyjska. Herbata z Indonezji Sumatra Oolong parzenie
Herbata indonezyjska. Herbata z Indonezji Sumatra Oolong parzenie

Historia herbaty w Indonezji

Indonezja pojawiła się na mapie Europejczyków w 1513 roku kiedy to Holendrzy poszukując pieprzu dotarli do Wysp Korzennych. Niespełna sto lat później Holenderska Kompania Wschodnioindyjska założyła swoje liczne magazyny przeładunkowe na Jawie czyniąc z wyspy ważny węzeł handlowy. Dzięki temu wkrótce Holendrzy stali się czołowymi importerami herbaty do Europu. Dzięki rozwiniętemu handlowi z Japonią i Chinami magazyny na Jawie pękały w szwach, a towar nieustającą rzeką płynął do Amsterdamu. Również Holendrzy posadzili pierwszą herbatę w Indonezji w roku 1684 używając w tym celu nasion przywiezionych z Japonii.

Herbata indonezyjska. Herbata z Indonezji Sumatra Oolong uprawy
Herbata indonezyjska. Herbata z Indonezji Sumatra Oolong uprawy

Uprawy herbaty nie rozwijały się tam jednak dynamicznie, aż do roku 1878 kiedy to zachęceni sukcesami Brytyjczyków w Assamie Holendrzy sprowadzili na miejsce odmiany chińskiej herbatę assamską. Plantacje na Jawie udały się doskonale więc w 1900 roku rozpoczęto uprawę odmiany assamskiej na Sumatrze. Druga wojna światowa miała zły wpływ na przemysł herbaciany w Indonezji. Już w roku 1942 przed inwazją Japońską plantacje zaczęły popadać w ruinę. Dobra lokalizacja strategiczna wysp Indonezji sprawiła, że wojna odcisnęła piętno na tym kraju doprowadzając na wiele lat produkcję herbaty na skraj upadku. Dopiero pod koniec lat osiemdziesiątych XX wieku wdrożono nowe plany i programy na plantacjach i przemysł herbaciany zaczął się znów rozwijać.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

 

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

herbata Ding Gu Da Fang

Każdy, kto chciałby spróbować herbaty Ding Gu Da Fang, szybko zauważy, że używając wyszukiwarki internetowej[...]

Kombucha – jak zrobić grzyb herbaciany?

Przygotowujemy napar z naszej ulubionej herbaty. Może to być dowolna mieszanka lub herbata czysta w[...]

Historia Yerba Mate, pochodzenie Yerba Mate

Yerba jako napój przyjaźni wiązała się z rytuałem. Celebrował go gospodarz zwany matero. Zaparzał on[...]

Herbata Si Ji Chun Oolong

Nazwa Cztery Pory Roku - wiosna, choć dość poetyczna, pochodzi od tego, że krzewy herbaciane[...]

Prawdziwa herbata po indyjsku zrobiona przez Hinduskę

Kto z nas nie zna Masala Chai? Narodowa herbata z Indii nie od dziś podbija[...]

Jak gruzińska herbata pomagała w PRL-u?

W 1964 roku grupa dziewcząt z Technikum Handlowego w Szczecinie podbiła Polskę piosenką o gruzińskim[...]

Herbata na każdą porę roku

W lecie możemy pić właściwie każdą herbatę. Paradoksalnie najlepiej ugasi pragnienie gorącą herbata, a nie[...]

Herbata zielona Lung Ching, parzenie, działanie, właściwości, produkcja

Herbata zielona Lung Ching, czyli Smocza Studnia to jedna z najlepszych chińskich herbat. Przed długie[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.