ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Dr Quan Vang z z Uniwersytetu w Newcastle twierdzi, że herbata z mikrofalówki jest zdrowsza i smaczniejsza od tej zaparzonej w tradycyjny sposób. Jego badania dowodzą, że herbata zaparzona w mikrofalówce ma więcej przeciwutleniaczy, polifenoli i jest dla nas najlepsza.

Jak przygotować herbatę w mikrofalówce?

  • Wsypujemy ulubioną herbatę do kubka i zalewamy ją gorącą wodą,
  • następnie umieszczamy ją w mikrofalówce na 30 sekund,
  • tak przygotowaną herbatę odstawiamy na 1 minutę i wyciągamy torebkę bądź odcedzamy liście.

Badacz namawia do wzbudzania liści lub torebki podczas ostatniego etapu poprzez mieszanie lub ruszanie torebką. Niektóre media podają, że torebkę należy również wycisnąć na sam koniec.

Czy herbata zaparzona w mikrofalówce jest zdrowsza?

Tu musimy zawierzyć badaniom dr Quan Vanga, ponieważ nie dysponujemy laboratorium, gdzie moglibyśmy to sprawdzić. Naukowiec zapewnia, że tak zaparzona herbata ma 80% związków aktywnych, które znajdują się w herbacie. Czy herbata zaparzona w mikrofalówce jest smaczniejsza? Nie jesteśmy przekonani – z naszych testów wynika – że podobnie jak bardzo długo parzona herbata, zawiera dużo goryczy, co o ile w przypadku czarnej herbaty jest znośne, totalnie nieakceptowalne przy zielonej herbacie.

W naszym teście sprawdziliśmy herbatę ekspresową z mikrofalówki oraz herbatę liściastą Ceylon.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Poradnik: Jak zrobić dobrą mrożoną herbatę Ice Tea domowym sposobem z Hibiskusem

Hibiskus to bardzo kwaśna i zdrowa roślina, prosto z Egiptu, gdzie jest narodowym napojem. Parzenie[...]

Herbata rozgrzewająca na przeziębienie

Sezon grypy i przeziębień powoli się rozpoczyna. Znów wraz z długimi wieczorami i kolorowymi liśćmi[...]

Biała wędzona herbata Pai mu tan Lapsang Fuding, parzenie

O Lapsang Souchung pewnie większość z nas słyszała lub nawet jej próbowała. To dość specyficzna[...]

Analiza sensoryczna: jak degustować herbatę? (część 2)

Napar niezbędny do degustacji przygotować należy w specjalnym, standaryzowanym naczyniu które z angielskiego nazywa się[...]

Co wpływa na jakość parzenia herbaty?

Parzenie to proces rozpuszczania zawartych w herbacianych liściach substancji rozpuszczalnych w wodzie. Jak w wielu[...]

Glina z Yixing. Jak powstają czajniki z glinki

Glina Yixing to wyjątkowy rodzaj gliny służący do wyrobu ceramiki, a zwłaszcza utensyliów do parzenia[...]

Jaką wodą parzyć herbatę, jaka woda jest najlepsza do parzenia herbaty

Jaką wodą parzyć herbatę, jaka woda jest najlepsza do parzenia herbaty. Z odcinka dowiecie się[...]

Herbata indonezyjska. Herbata z Indonezji Sumatra Oolong

Herbata indonezyjska słynie w świecie ze swej wysokiej zawartości katechin. Główna produkcja krajowa to herbata[...]

2 komentarzy do “Herbata z mikrofalówki jest zdrowsza i lepsza? Sprawdź nasz test!

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.