ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Jak parzyć żółtą herbatę, właściwości, pochodzenie, produkcja żółtej herbaty

Herbata żółta wywodzi się z Chin, jak większość herbat. Dlaczego żółta? Jedni uważają, że chińczykom zabrakło kolorów, inni twierdzą, że ma żółty napar, jeszcze inni, że ma żółte liście… wszystko razem i zarazem nic.

Żółta herbata nazywana jest cesarską i była zarezerwowana dla potrzeb dworu cesarskiego oraz dla niektórych obrzędów religijnych. Tutaj pojawia się pierwszy problem, bo czy naprawdę chodziło tę herbatę jaką znamy dzisiaj, ponieważ żółty kolor był cesarski. Żółtym oznaczano wszystko co było dla dworu cesarskiego.

Uważało się, że każda wysokiej jakości herbata jest żółtą herbatą, mimo, że była to zielona lub czarna, ale jednak najlepsza ze swojej grupy. Nie wiadomo, czy wtedy była to osobna herbata czy po prostu jakaś inna, ale cesarska.

Herbata żółta Kekecha
Herbata żółta Kekecha

Sztuka produkcji żółtej herbaty wyginęła i odtworzono ją dopiero w latach ’80 ubiegłego wieku i nie wiadomo, czy odtworzono ją wiernie i czy naprawdę udało się dojść do herbaty, którą kiedyś się pijało.

Jest wiele żółtych herbat, wbrew obiegowej opinii. My tutaj mamy Huang Xiao, nie jest to najlepsza żółta herbata, ale jest ceniona i wygrywa różne konkursy herbaciane.

Do zaparzenia żółtej herbaty używamy wody o temperaturze 80*C, parzymy około 3 minut.

Herbata żółta Huang Da Cha
Herbata żółta Huang Da Cha

Podczas produkcji żółtej herbaty przebiega fermentacja nieenzymatyczna, to jest wyjątkowe dla żółtej herbaty. Zebrane liście są od razu poddane działaniu wysokiej temperatury, co niszczy enzymy w niej zawarte. A następnie jest przeprowadzany proces, który może przypominać odrobinę kiszenie: wysoka temperatura, wilgoć, często są prasowane podczas fermentacji. I na koniec suszenie, przez co herbata ma bardzo ciemnozielony kolory i żółty połysk. Najlepiej widać to od wewnętrznej strony liścia – tam jest ten żółtawo złocisty odcień.

Napar jest również żółtawy, żółtosłomkowy. Smak bardzo charakterystyczny, ziemisty, intensywny, lekko goryczkowy, ale bardzo poważna nuta słodyczy, która pozostaje na dłużej. I aromat, który nie sposób opisać – nie do pomylenia z innymi herbatami.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak zrobić yerba mate w kokosie? Przepis

Funkcjonujący w popkulturze obraz kokosowego drinka z parasolką i słomką stał się niemalże ikoną tropikalnych[...]

Herbata czarna Yunnan Imperial Organic, parzenie, opinie

Yunnan (Yúnnán Shěng, 云南省) to górzysty region w południowo zachodnich Chinach. Graniczy on z Laosem,[...]

Jakie herbaty pić na odchudzanie? Jakie herbatki przy odchudzaniu działają?

Kiedy staramy się schudnąć, wskazane jest dużo pić. Nawodniony organizm to zdrowy organizm. Oprócz zbilansowanej[...]

Produkcja herbaty. Proces produkcji herbaty a kolory herbaty

Herbata, herbatka a może napar? Wszystko, co parzymy, a nie jest kawą, nazywamy herbatą. I[...]

Herbata czarna Earl Grey, jak parzyć Earl Grey, porady

Earl Grey to czarna herbata z dodatkiem olejku bergamotki. Można powiedzieć, że była to pierwsza[...]

Latte art – wzory krok po kroku: tulipan

Aby wykonać latte art tulipan, w pierwszej kolejności należy zadbać o to, aby stworzyć odpowiednią[...]

Mrożona Herbata Ice Tea z Yerba Mate jak Piwo

Do szklanki wsypujemy 1 dużą łyżkę Yerba Mate, dodajemy lód i zalewamy zimną wodą. Czekamy[...]

Herbaciarnia Czajownia Wrocław

Herbaciarnia Czajownia Wrocław dane kontaktowe: telefon: 71 727 95 75, adres: Wrocław, ul. Białoskórnicza 7/8/9

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.