ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbaciarze też chcieliby cieszyć się swoim wigilijnym kompotem i przyrządzić go tak, jak lubią, czyli z herbatą. Oto ciekawy przepis na zimowo-świąteczny kompot herbaciany. W wielu przepisach pojawia się długotrwałe moczenie owoców w wodzie przed ugotowaniem kompotu. Dla wydobycia bogatszego aromatu zalewa się wodą susz owocowy i po nocy moczenia, w tej samej wodzie gotuje się je.

Wigilijny kompot z herbatą

My w tym celu użyjemy herbaty. Przygotujemy napar z czarnej herbaty podwędzanej lapsang souchong oraz herbaty czerwonej pu-erh. W mieszaninie tych herbat namoczymy owoce w przeciągu kilku godzin. Po za tradycyjnymi gruszkami, jabłkiem i śliwką dodamy jeszcze czegoś co wzmocni leśno-zimowy akcent całej kompozycji. Będzie to suszony owoc jarzębiny oraz pączki sosnowe.

Jak zrobić najlepszy kompot na święta? Przepis na kompot z herbatą - prawidłowe jabłko
Jak zrobić najlepszy kompot na święta? Przepis na kompot z herbatą – prawidłowe jabłko

Jarzębina zawiera duże ilości witaminy C oraz poprawia trawienie oraz pracę wątroby i nerek co dodatkowo pasuje do wigilijnego pełnego stołu. Pączki sosny swym żywicznym aromatem dodadzą całej kompozycji świątecznego zapachu. Z korzennych przypraw zastosujemy gałkę muszkatołową oraz goździki. Całość osłodzimy miodem.

Przepis na kompot z owocami i herbatą

Składniki:

  • 50g suszonych w całości śliwek,
  • 50g suszonych gruszek,
  • 50g suszonych jabłek,
  • 1 szt. gałki muszkatołowej,
  • 5 szt. goździków,
  • 1 łyżka herbaty wędzonej lapsang souchong,
  • 1 gniazdko Pu-Erh mini Toucha (lub łyżka sypanego Pu-Erh),
  • ½ łyżki owoców jarzębiny,
  • ½ łyżki pączków sosnowych,
  • 2l wody,
  • 1-2 łyżki miodu według uznania.
Jak zrobić najlepszy kompot na święta? Przepis na kompot z herbatą
Jak zrobić najlepszy kompot na święta? Przepis na kompot z herbatą

Sposób przygotowania kompotu:

  1. Połową wody zalać suszone owoce aby namokły. Zostawić je należy na co najmniej godzinę a najlepiej na noc.
  2. Po namoczeniu owoce ugotować w tej samej wodzie i gotować na małym ogniu 15 min.
  3. W międzyczasie zaparzyć herbatę wraz z jarzębiną oraz sosną w drugim litrze wody.
  4. Przecedzić i dodać do gotującego się kompotu po 15 minutach i gotować razem kolejne 15 min.
  5. Dodać razem z herbatą goździki i rozbitą gałkę muszkatołową.
  6. Na koniec kompot przestudzić i dosłodzić miodem.

Jeśli chcemy uzyskać bardziej intensywny smak owoców można śmiało manipulować ich ilością i proporcją.

Jak zrobić najlepszy kompot na święta? Przepis na kompot z herbatą - dodatki
Jak zrobić najlepszy kompot na święta? Przepis na kompot z herbatą – dodatki

Historia polskiego wigilijnego kompotu

Łemkowie to mniejszość narodowa zamieszkująca początkowo Łemkowszczyznę, czyli południowo-wschodni region Polski oraz przylegające obszary Ukrainy i Słowacji. W skutek akcji przesiedleńczych spora grupa Łemków zamieszkała w województwie Dolnośląskim, zwłaszcza w Legnicy. To właśnie w tym województwie w czasie spisu ludności zadeklarowała się połowa Łemków z całego kraju.

Jak zrobić najlepszy kompot na święta? Przepis na kompot z herbatą - parzenie herbaty
Jak zrobić najlepszy kompot na święta? Przepis na kompot z herbatą – parzenie herbaty

Wielu z nas jednak nie ma pojęcia, że to tej grupie etnicznej zawdzięczamy wigilijny kompot. Określany jest słowem juha i pod tą nazwą zapisany jest na liście produktów tradycyjnych. Nie wiadomo dokładnie kiedy, pod różnymi nazwami, kompot z suszonych owoców stał się potrawą bożonarodzeniową.

Fakt jest taki, że Łemkowie szczególnie upodobali sobie gruszki, śliwki i jabłka, czego dowodzi fakt, że wiele takich drzew sadzili wokół swoich domów. Powszechne było konserwowanie owoców na zimę poprzez ich suszenie, a następnie przygotowywanie z nich kompotu. Sam kompot poza tym, że smaczny i świąteczny dostarcza nam licznych witamin, oraz co przy wigilii ważne poprawia trawienie i poprawia pracę jelit.

Jak zrobić najlepszy kompot na święta? Przepis na kompot z herbatą - gotowanie
Jak zrobić najlepszy kompot na święta? Przepis na kompot z herbatą – gotowanie

Obecnie znaleźć można bardzo dużo przepisów na wigilijny kompot i nawet znani kucharze polecają własne. Poza oryginalnymi owocami powszechnie dodaje się jeszcze rodzynki, figi, miód, cynamon, goździki oraz gałkę muszkatołową. Często też śliwki zamiast suszone bywają wędzone.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

O: Orange, oznaczenie jakości herbaty

O: Orange to jedno z literowych oznaczeń jakości herbaty. Oznacza, że jest to herbata sporządzona[...]

Jak dobrze spienić mleko do kawy? Czego użyć zamiast spieniacza?

Dobór mleka zależy od upodobań, możemy sięgnąć po zwierzęce lub roślinne, tłuste lub o obniżonej[...]

Jak powstała czarna herbata?

Po pierwszym kontakcie z herbatą, Europejczycy sądzili, że czarna i zielona herbata pochodzą z różnych[...]

Herbata czarna Yunnan Imperial Organic, parzenie, opinie

Yunnan (Yúnnán Shěng, 云南省) to górzysty region w południowo zachodnich Chinach. Graniczy on z Laosem,[...]

Herbatka z chryzantemy

Mało komu przyszłoby do głowy parzyć kwiaty chryzantemy. Tymczasem Azjaci robią to od bardzo dawna.[...]

Jak pić herbatę? Poradnik

Herbata to jeden z wielu produktów spożywczych dostępnych na półkach sklepów. Podobnie jak większść innych[...]

Podróbki Yerba mate, właściwości Miodokrzewu, czy fusy Yerba mate są szkodliwe. Yerba czy herba #3

W trzecim wydaniu programu Yerba czy herba odpowiadamy na pytania: która Yerba mate ma największy[...]

Długotrwałe spożycie herbaty zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym

Przeprowadzone badania na mieszkańcach prowincji Fujian w Chinach dowodzą, że długotrwałe spożycie herbaty (tj. picie[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.