ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Jak zrobić terere, jak zrobić yerba mate na zimno?

Tradycyjne terere powinno się przyrządzać w Guampa, czyli w rogu lub kopycie bydlęcym. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby taką Yerba Mate zaparzyć na zimno w kubku czy szklance. Wystarczą nam: kostki lodu, zimna woda, bombilla i oczywiście Yerba Mate.

Yerba mate po paragwajsku - jak dobrze zaparzyć ostrokrzew?
Yerba mate po paragwajsku – jak dobrze zaparzyć ostrokrzew?
  • Do naczynia wsypujemy Yerba Mate (najlepiej o połowę więcej niż podczas naszego przeciętnego parzenia na ciepło).
  • Yerba Mate zasypujemy kostkami lodu (im więcej tym lepiej).
  • Wkładamy naszą bombillę zatykając palcem górny otwór (ten, przez który będziemy zaraz pić).
  • Całość zalewamy zimną wodą.
  • Puszczamy palec i terere jest już gotowe. Już po minucie możemy śmiało delektować się naszym zmrożonym napojem.

Yerba Mate na zimno  parzy się bardzo dobrze i daje pełnowartościowy napar, pełen witamin i kofeiny. Terere swoimi właściwościami w ogóle nie odstaje od Yerba Mate zalanej 70-80*C wodą.

Do terere możemy śmiało dodać plasterki cytryny lub limonki. Można zimną wodę nawet trochę posłodzić, wtedy nasz napój oprócz pobudzenia i witamin, będzie dostarczał nam energię w postaci węglowodanów.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Czarna herbata Keemun Mao Feng

Herbata ta ma ciemne, długie, niepołamane oraz skręcone listki i swoim wyglądem przypomina zieloną herbatę[...]

Herbata japońska. Przewodnik po japońskich herbatach

Japonia to kraj, który słusznie kojarzy nam się z herbatą zieloną. Jak żaden inny naród[...]

Crema na kawie: to znak jakości kawy?

Crema to święty Graal każdej wypełniającej filiżankę swoją oleistą materią, przekraczającą 8% TDS kawy. Bardziej[...]

Otrzymaliśmy wyróżnienie od Ambasady Argentyny Embajada de la República Argentina en Polonia!

3 lipca 2023 r. Rafał Przybylok z Czajnikowy.pl otrzymał prestiżowe wyróżnienie za promocję Yerba mate[...]

Parzenie herbaty Darjeeling Risheehat 2013

Aromat herbaty Darjeeling Risheeha jest wyraźny, mocny, kwiatowy z nutą owocową. Smak z kolei bardzo[...]

Herbata Darjeeling: zbiory, parzenie, umiejscowienie

Każdego roku wraz z początkiem wiosny wszyscy fani herbaty i wiosennych, świeżych smaków nagrzewają swoje[...]

1 Comments

Szlachetna herbata produkowana z udziałem koników polnych

Na Tajwanie istnieje owad z rodziny koników polnych, którego wdzięczna łacińska nazwa brzmi Jacobiasca formosana.[...]

Herbata rozpuszczalna granulowana – jak powstaje? Czy jest zdrowa?

Czym się różni herbata rozpuszczalna od zwykłej? W praktyce brakiem fusów, czyli pewną wygodą. Nie[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.