ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Obróbka kawy: od ziarenka po filiżankę. Jak obróbka kawy wpływa na smak i jakość?

Autorem tekstu jest Błażej Walczykiewicz

Od wieków wiedza na temat sposobu jej uzyskania z owoców krzewu kawowca, jak i proces jej wypalania jest owiana tajemnicą. W dzisiejszych czasach specjaliści z tej dziedziny wiedzą jednak, że dzielenie się ową wiedzą to podstawa w budowaniu zaufania w relacji z klientem. Bardzo dokładna wiedza na ten temat i dzielenie się nią to wizytówka i gwarancja jakości oferowanego produktu.

Wyróżniamy trzy główne sposoby obróbki owoców kawy pozwalające na uzyskanie szlachetnych ziaren Coffea Arabica, które proponujemy naszym klientom. Każdy z tych sposobów wpływa na smak i aromat kawy, którą delektujemy się po zaparzeniu:

Obróbka kawy na mokro (ang. wet-process)

Owoce kawowca myje się w basenach z wodą i poddaje procesowi fermentacji, dzięki czemu łatwiej i szybciej można wyłuskać z nich ziarna. Metoda ta jest droga i najczęściej stosowana do kawy specialty. Uzyskana w ten sposób kawa jest w smaku rześka, czysta i owocowa. Często charakteryzuje się przyjemną kwasowością podobną do kwasowości wysokiej klasy win białych.

Obróbka kawy: od ziarenka po filiżankę. Jak obróbka kawy wpływa na smak i jakość?
Obróbka kawy: od ziarenka po filiżankę. Jak obróbka kawy wpływa na smak i jakość?

Obróbka kawy na sucho. Obróbka naturalna (ang. dry-process)

Historycznie najstarsza metoda, która polega na suszeniu owoców kawowca na matach lub stołach w pełnym słońcu właśnie po to by suchą skórkę i miąższ owoców łatwiej usunąć z ziarna. Uzyskana w ten sposób kawa jest w smaku słodka, gładka i zarazem pełna. Jej smak przypomina wykwintną czekoladę lub koniak.

Obróbka pulped-natural/honey process

Metoda pośrednia dwóch powyższych, w której pierwszy etap pozbycia się skórki owoców pochodzi z obróbki na mokro, a drugi z metody na sucho w celu usunięcia miąższu z ziarna kawy. Napar z ziaren kawy uzyskanej w ten sposób jest bardzo słodki, pełny z delikatną kwaskowatością. W smaku i aromacie przypomina często owocowy kompot lub napar z suszu owocowego.

W zależności od metody uzyskania surowych ziaren kawy i ich pochodzenia w różny sposób należy je wypalić. Mistrz tej ceremonii + roast master wie na jaki kolor ją uprażyć. Zbyt mocne (w czasie powyżej 15 minut w temperaturze powyżej 200 st. Celsjusza) wypalanie kawy spowoduje, że będzie ona bardzo goryczkowa w smaku. Zbyt krótkie wypalanie może doprowadzić do tego, że smak i aromat naparu będzie płytki, szorstki i nierozwinięty.

Każda kawa jest wyjątkowa i wymaga odpowiedniego sposobu obróbki i wypalania w piecu.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata Czarna

Czarna herbata pochodzi z rośliny camelia sinensis i w zależności od gatunku i regionu uprawy[...]

9 najlepszych właściwości miodokrzewu Honeybush

Herbatka z miodokrzewu (Honeybush) znana jest na całym świecie, czasem nazywa się ją (mylnie) czerwoną[...]

Świąteczna kawa i herbata z sieciówki to bomba kaloryczna. Zobacz nasze przepisy

Świąteczne herbaty i kawy w sieciowych kawiarniach i fastfoodach potrafią być prawdziwą bombą kaloryczną. Picie[...]

Przygotowanie yerba mate w tykwie – curado lub currado

Nowa kalebasa do picia yerba mate powinna przejść proces curado zanim zaczniemy jej używać. Proces[...]

Herbata organiczna, bio, ekologiczna (eco) i fair trade: co oznaczają te słowa i certyfikaty?

Coraz częściej wybieramy produkty opatrzone licznymi certyfikatami, które gwarantują nam wyższą jakość żywności oraz ich[...]

1 Comments

Badania sprzed 5 dni: składniki herbaty dezaktywują wirusa SARS-CoV-2

Efekty są zdumiewające. Okazuje się, że wirus SARS CoV-2 potraktowany EGCG został znacząco dezaktywowany, zaś[...]

Matero: Yerba Mate

Matero to specjalne naczynie do picia yerba mate występujące w różnych rodzajach i kształtach. Najbardziej[...]

Herbata po Hassańsku. Przepis na herbatę po Hassańsku

Do przygotowania herbaty po Hassańsku potrzebujemy cukier, który musimy karmelizować. Da nam on rewelacyjny, słodki[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.