Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Herbaty aromatyzowane to nie jest współczesny wynalazek. Od dawna, poprzez mieszanie kwiatów z liśćmi herbaty, otrzymuje się herbaty o zupełnie nowych smakach. Jednym z najpopularniejszych dodatków wykorzystywanych do aromatyzowania jest jaśmin. Dzisiaj zapraszam na odprężającą herbatę jaśminową.
Aromatyzowanie herbaty
Jak możemy przeczytać w książce „Tao chińskiej herbaty” głównymi rejonami, w których tradycyjnie aromatyzuje się herbatę są Fuijan, Zhejiang, Anhui oraz Jiangsu ponieważ właśnie tam zbiera się także świeże kwiaty. Herbaciane liście są mieszane ze świeżymi kwiatami aż do przesiąknięcia ich zapachem. Później kwiaty są odsiewane. Obecnie można jednak znaleźć też sporo herbat aromatyzowanych sztucznie. Jeśli mieliście okazję spróbować herbaty aromatyzowanej tradycyjnie oraz jej sztucznego odpowiednika, natychmiast poczujecie różnicę. Smak i zapach sztucznych aromatów jest bardzo silny, często lekko mdły i nawet bardziej jaśminowy niż sam jaśmin.
Jaśmin
To bardzo przyjemna roślina. Uważajmy jednak, by nie mylić go z jaśminowcem wonnym (Philadelphus coronarius L.) dość częstym w Polsce. Jaśmin (Jasminum L.) jest rośliną należącą do rodziny oliwkowatych i nie występuje w Polsce, jaśminowiec zaś należy do rodziny hortensjowatych. Z jaśminu uzyskuje się oleje oraz absoluty slużące do wyrobów perfumeryjnych oraz do aromatyzowania herbat. Jaśminowiec zaś to przede wszystkim krzew ozdobny.
Sam jaśmin ma właściwości odprężające i relaksujące, poprawia nam nastrój. Odświeża nas. Przygotowane na zimno świetnie gasi pragnienie i orzeźwia. W sam raz na wiosnę i lato.
Parzenie herbaty jaśminowej
Herbata, którą tym razem postanowiłam zabrać w teren, to herbata zielona, aromatyzowana naturalnie kwiatem jaśminu. Same kwiaty znajdziemy także w mieszance. Osobiście lubię herbaty z kwiatami, bo pięknie prezentują się w szklanych naczyniach. A obserwacja parzącej się herbaty to kolejna możliwość na chwilę relaksu.
Swój napar przygotowałam w górskim lesie bukowym, bo w końcu jest pogoda na wędrówki. Do parzenia wybrałam szklany gaiwan, żeby móc popatrzeć na kwiaty jaśminu. Wcześniej przygotowana woda, akurat „dobiła” do 70 stopni. Czas parzenia to około 3 minuty.
Sam susz pchnie ładnie jaśminem. Kwiaty są całe, w przyjemnym kolorze. Napar wyszedł jasny i lekko żółty, klarowny. W smaku rześki, przyjemny i kwiatowy.
Czy warto zabierać herbatę w teren?
Zdecydowanie tak. Choć trzeba się liczyć z pewnymi niedogodnościami takimi jak dodatkowy ciężar, lub nieraz ciekawe rozwiązania logistyczne by nam się czajniki nie potłukły. Jednak nie ma nic lepszego niż odprężająca herbata na leśnej polanie, a w tle cichy szmer strumienia. Jeśli do tego dodamy smak i aromat zielonej herbaty jaśminowej, nasz wypoczynek będzie jeszcze przyjemniejszy.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Duża czy mała fajka wodna: co wybrać?
Jeśli nie mamy w planach zabierać fajki w plener, kiedy zdecydowanie potrzebne jest nam miejsce[...]
lip
Przystanek Śniadanie Katowice
13 kwietnia Czajnikowy.pl parzył herbatę na Pierwszym Przystanku Śniadanie (Katowice). Dla naszych gości przygotowaliśmy herbatę[...]
kwi
Nakhla Cardamon test, opinie
Jestem wielkim fanem Nakhli, jest to dla mnie jeden z najlepszych producentów melas. Darzę go[...]
maj
Prażona herbata Hojicha (japońska)
Herbata Hojicha powstała w 1920 roku w Kioto za sprawą pewnego sprzedawcy herbaty, któremu pozostała[...]
cze
Jak zaparzyć plewy kawowe? Chaff Coffee
Picie naparu z wypalonych i zmielonych ziaren kawowca nikogo nie zaskakuje, zaparzanie cascary - skórki[...]
kwi
Herbata zielona Gyokuro – jedna z najszlachetniejszych na świecie
Gyokuro jest to uważana za najszlachetniejszą z japońskich, a czasem także za najszlachetniejszą na świecie[...]
1 Comments
gru
Japonia okiem herbacianego turysty (część 2)
Jadąc do Japonii, trzeba przygotować się na kilka rzeczy. Herbata nie jest widoczna, prędzej trafimy[...]
lis
Czy można mieszać bombillą w Yerba Mate, jak wkładać bombillę do Yerba Mate
Jak poprawnie wkładać bombille do Yerba Mate i co zrobić, żeby rurka do picia Mate[...]
lis