Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Herbaty aromatyzowane to nie jest współczesny wynalazek. Od dawna, poprzez mieszanie kwiatów z liśćmi herbaty, otrzymuje się herbaty o zupełnie nowych smakach. Jednym z najpopularniejszych dodatków wykorzystywanych do aromatyzowania jest jaśmin. Dzisiaj zapraszam na odprężającą herbatę jaśminową.
Aromatyzowanie herbaty
Jak możemy przeczytać w książce „Tao chińskiej herbaty” głównymi rejonami, w których tradycyjnie aromatyzuje się herbatę są Fuijan, Zhejiang, Anhui oraz Jiangsu ponieważ właśnie tam zbiera się także świeże kwiaty. Herbaciane liście są mieszane ze świeżymi kwiatami aż do przesiąknięcia ich zapachem. Później kwiaty są odsiewane. Obecnie można jednak znaleźć też sporo herbat aromatyzowanych sztucznie. Jeśli mieliście okazję spróbować herbaty aromatyzowanej tradycyjnie oraz jej sztucznego odpowiednika, natychmiast poczujecie różnicę. Smak i zapach sztucznych aromatów jest bardzo silny, często lekko mdły i nawet bardziej jaśminowy niż sam jaśmin.
Jaśmin
To bardzo przyjemna roślina. Uważajmy jednak, by nie mylić go z jaśminowcem wonnym (Philadelphus coronarius L.) dość częstym w Polsce. Jaśmin (Jasminum L.) jest rośliną należącą do rodziny oliwkowatych i nie występuje w Polsce, jaśminowiec zaś należy do rodziny hortensjowatych. Z jaśminu uzyskuje się oleje oraz absoluty slużące do wyrobów perfumeryjnych oraz do aromatyzowania herbat. Jaśminowiec zaś to przede wszystkim krzew ozdobny.
Sam jaśmin ma właściwości odprężające i relaksujące, poprawia nam nastrój. Odświeża nas. Przygotowane na zimno świetnie gasi pragnienie i orzeźwia. W sam raz na wiosnę i lato.
Parzenie herbaty jaśminowej
Herbata, którą tym razem postanowiłam zabrać w teren, to herbata zielona, aromatyzowana naturalnie kwiatem jaśminu. Same kwiaty znajdziemy także w mieszance. Osobiście lubię herbaty z kwiatami, bo pięknie prezentują się w szklanych naczyniach. A obserwacja parzącej się herbaty to kolejna możliwość na chwilę relaksu.
Swój napar przygotowałam w górskim lesie bukowym, bo w końcu jest pogoda na wędrówki. Do parzenia wybrałam szklany gaiwan, żeby móc popatrzeć na kwiaty jaśminu. Wcześniej przygotowana woda, akurat „dobiła” do 70 stopni. Czas parzenia to około 3 minuty.
Sam susz pchnie ładnie jaśminem. Kwiaty są całe, w przyjemnym kolorze. Napar wyszedł jasny i lekko żółty, klarowny. W smaku rześki, przyjemny i kwiatowy.
Czy warto zabierać herbatę w teren?
Zdecydowanie tak. Choć trzeba się liczyć z pewnymi niedogodnościami takimi jak dodatkowy ciężar, lub nieraz ciekawe rozwiązania logistyczne by nam się czajniki nie potłukły. Jednak nie ma nic lepszego niż odprężająca herbata na leśnej polanie, a w tle cichy szmer strumienia. Jeśli do tego dodamy smak i aromat zielonej herbaty jaśminowej, nasz wypoczynek będzie jeszcze przyjemniejszy.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
180 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
17 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
92 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Ekskluzywna herbata, segment herbat specialty
Wiele osób uważa, że herbata ekspresowa to „ta zwykła”, a sypana to „ta lepsza”. Często[...]
lip
Herbata miętowa – jak zrobić, ile można pić?
Najczęściej mówi się o tym, że miętowy napar poprawia apetyt, jest żółciopędny, poprawia trawienie, rozkurcza[...]
wrz
Podróż herbaty z Hongkongu przez Japonię do Mongolii
Gdy herbata zadomowiła się w innych częściach Azji, wszędzie zdobyła jakieś typowe formy picia i[...]
kwi
Długotrwałe spożycie herbaty zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym
Przeprowadzone badania na mieszkańcach prowincji Fujian w Chinach dowodzą, że długotrwałe spożycie herbaty (tj. picie[...]
lip
Mam 10,11,12,13,14,15,16 lat. Czy mogę pić yerba mate? Od ilu lat można pić yerba mate?
Yerba mate, czyli ostrokrzew paragwajski to napój bardzo popularny w Argentynie i Paragwaju. Yerba mate[...]
lip
Koła smaku opisujące herbatę
Lista czynników wpływających na smak herbaty jest bardzo długa. W zasadzie, w każdym momencie herbacianego[...]
wrz
10 Wielkich Herbat Chińskich: Lu An Gua Pian
Liu An Gua Pian (lub Lu An Gua Pian) można przetłumaczyć jako pestkę melona z[...]
kwi
Herbata Ahmad Tea Green Tea, opinie
Zielona herbata Ahmad Tea z dodatkiem Chun Me. Napar pachnie bardzo przyjemnie zieloną herbatą i[...]
sie