ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Rodzaje białej herbaty, skąd pochodzi i jak jest produkowana biała herbata (1/2)

Jest biała, bo wiąże się to z obecnością drobniutkich włosków srebrzystych, którymi sa pokryte najmłodsze pęczki listków, które początkowo były bazą produkcji białej herbaty. Później zaczęto używać także innych listków, poza tymi pączkami, ale najszlachetniejsza biała herbata Bai Hao Jin Zhen jest wciąż produkowana ze srebrnych tipsów (silver tips).

Napar oczywiście nie jest biały, a słomkowy żółty. Herbata biała jest uważana za jedną z najdroższych herbat. Nie istnieje najdroższy rodzaj herbaty, a najdroższy gatunek w danym rodzaju. Stąd porządna zielona może być droższa od białej, ale również biała może być droższa od czarnej — zasady nie ma. Herbata biała jest ceniona ze względu na swoje własności zdrowotne.

Jak się produkuje białą herbatę?

Zbiera się pączki, które jeszcze się nie rozwinęły, zaraz na wiosnę, kiedy roślina budzi się do życia. Częściowo ją się zadasza, żeby listki nie wytworzyły chlorofilu, dlatego mają dużo przeciwutleniaczy.

Herbata biała Yunnan Wild Tea Buds Ya Bao
Herbata biała Yunnan Wild Tea Buds Ya Bao

Herbata jest zbierana i poddawana bardzo niewielu procesom, jest to herbata mało przetworzona. Czasem mówi się na nią: lekko fermentowana, ponieważ fermentacja zachodzi sama z siebie, fermentacja nie jest wspomagana.

Następnie pod wypływem temperatury jest suszona i krótka fermentacja jest zatrzymana i już nic więcej nie powinno się z nią robić — jest gotowa. Bez rolowania, formowania, cięcia, łamania. Najlepsza jest taka bez ingerencji człowieka.

Podstawowe rodzaje białej herbaty:

  • Bai Hao Jin Zhen – reprezentuje herbatę białą pąkową, bez obecności liści, sam silver tips, nierozwinięte pączki herbaty.
  • Herbata liściasta (liściowa) – przykładowo Pai Mu Tan, jedna z bardziej znanych, oprócz białych pączków są tutaj też dobrej jakości delikatne listki, pierwszy i drugi zaraz za pączkiem.
  • Kolejne to bardziej przetworzone: Jaśminowa Smocza Perła, znana i popularna biała herbata, aromatyzowana jaśminem naturalnie, do suszenia dodawane są świeże kwiatu jaśminu, herbata przejmuje zapach jaśminu, następnie jest usuwany i herbata jest czyta bez dodatków, ale przesycona aromatem jaśminu, jest zwinięta w małe kuleczki, które rozwijają się podczas parzenia.
  • Herbata artystyczna też jest bardzo często na bazie białej herbaty.
Herbata biała Shou Mei
Herbata biała Shou Mei

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Kiedy należy pić wodę do kawy? Przed, po czy w trakcie espresso?

Podawanie wody do espresso jest przez wielu traktowane jako obowiązek, a złamanie tej zasady często[...]

Czy można palić liście herbaty? 10 pytań i odpowiedzi dotyczących herbaty

Mówi się, że nie ma głupich pytań, są jedynie głupie odpowiedzi. Nie każdy jednak tak[...]

Parzenie zielonej herbaty: Kyoto Kukicha

Znakomity słomkowy, orzeźwiający napar! Przepiękna zieleń tej herbaty i zapach działały na wszystkie zmysły. Trzy[...]

Kardamon: właściwości, działanie. Przepis na herbatę z kardamonem. Dodatki do herbaty #3

Kardamon to roślina spokrewniona z imbirem i tak jak w przypadku imbiru jest popularnym dodatkiem[...]

Najpopularniejsze kwiatowe dodatki do herbaty

Najbardziej znaną i popularną mieszanką kwiatową jest herbata zielona z jaśminem. Warto tutaj od razu[...]

Przepis na Yerba Mate Shake Kawowy z syropem Karmelowym

Przedstawiamy Wam prosty sposób na wyśmienity kawowy shake na bazie Yerba Mate CBSe. Wystarczy szejker,[...]

Herbata Liu Pan Shui Red Oolong, parzenie

Susz ma słodki zapach, nieco przypominający mi herbaty z Darjeeling. Swoją magię zaczyna pokazywać w[...]

Lebu Cha – przepis na herbatę z cytryną i solą po indyjsku

Potrzebne składniki na pół litra wody to łyżka czarnej herbaty dającej mocny napar, najlepiej asamskiej,[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.