ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Parzenie herbaty zielonej na zimno. Czym jest shinobicha?

Shinobicha jest to sposób parzenia szlachetnych i wysokogatunkowych herbat w Japonii polegający na zasypaniu suszu herbacianego lodem. Niekiedy praktykuje się przeprowadzenie pierwszego parzenia herbaty w normalny sposób, a dopiero drugie parzenie robi się sposobem shinobicha. Również samo parzenie herbaty lodem może odbywać się rozmaicie w zależności od okoliczności i preferencji. Można zasypać lodem susz w gaiwanie lub shiboridashi i zlewać do czarki lub spijać wprost z naczynia wszystko co się rozpuściło.

Można także zasypać lodem herbatę w czajniczku i zaczekać do całkowitego roztopienia się lodu, a następnie rozlać do czarek powstały napar. Istotą przygotowania herbaty za pomocą lodu jest wydobycie z niej innej kompozycji składników. W herbacie obecne są substancje, które wydobyć z liści można jedynie w wysokiej temperaturze. Napar przygotowany w niskiej temperaturze cechuje się większą słodyczą i zawartością umami.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak łączyć herbatę z jedzeniem? Foodpairing, czyli jak dobrać herbaty do potraw

Może się wydawać, że łączenie ze sobą pasujących produktów to nic nowego. Właściwie cała idea[...]

Dzika biała herbata Yunnan Wild Tea Buds

Yunnan Wild Buds zaskakuje smakiem, nie jest podobna do białych herbat, które piłam wcześniej. Doskonale[...]

Czym jest mate green? Yerba mate na europejski rynek

Mate green to, można by powiedzieć, piąty rynek mate i piąty jej rodzaj mate. Nie[...]

Herbata Bio Chai Latte, opinie

Herbata Bio Chai Latte jak i podobne jej produkty przeżywają ostatnimi czasy rozkwit na naszym[...]

Święto Herbaty w Cieszynie, Svátek čaje 2014

Święto Herbaty to zlot miłośników tego napoju organizowany co roku na zamku w Cieszynie. Impreza[...]

Tea & Coffee World Cup Europe 2014 Warsaw. Warszawa

Zobacz relację z największych światowych targów kawy i herbaty, które odbyły się po raz pierwszy[...]

Rodzaje i przygotowanie czerwonej herbaty Pu-erh: część 2

Rodzaje i przygotowanie czerwonej herbaty Pu-erh. Pu-erh czerwona herbata rodzaje przygotowanie.

Herbata nad Morzem Karaibskim. Co pije się w San Escobar?

W Meksyku oraz okolicznych krajach, czyli także w mitycznym San Escobar popularne są raczej napoje[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.