ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Zalety białej herbaty:

  • Biała herbata zawiera dwa razy więcej antyoksydantów niż zielona herbata, chociaż nie jest to stwierdzenie prawdziwe w każdym przypadku, różnice w zawartości tych związków w zależności od rodzaju w obu kolorach herbaty bywają tak duże, że znaleźć można zieloną herbatę bogatszą w przeciwutleniacze niż biała i odwrotnie. Różnice mają czasem nawet rząd wielkości. Przykładowo w białej herbacie może to być od kilkunastu nawet do niespełna 400 mg na każdy gram suszu. W zielonej zaś od 20 do 250 mg na gram suszu. Niemniej średnio można założyć właśnie dwukrotną przewagę herbaty białej.
  • Liczne przeciwutleniacze sprawiają, że najintensywniej wyłapuje wolne rodniki, działa przeciwnowotworowo i spowalnia starzenie się ciała.
Herbata biała Pai Mu Tan, produkcja
Herbata biała Pai Mu Tan
  • Inne właściwości za które ceni się białe listki to duża zawartość kofeiny, wyższa niż w innych herbatach.
  • Duża ilość kofeiny jest dość łatwa do uzasadnienia. Wynika ona z tego, że białą herbatę produkuje się z pączków liściowych, które kofeiny zawierają najwięcej gdyż jest ona niezbędna roślinie do ochrony przed szkodnikami. W starszych liściach zawartość alkaloidów w tym kofeiny spada. Dla przykładu w pączku może być nawet 6,3 % kofeiny, a w trzecim liściu o połowę mniej. Stąd podaje się, że biała herbata może zawierać nawet około 70 mg kofeiny na standardowy kubek naparu (230ml).
  • Wspomina się także o dużej zawartości witamin i innych substancji odżywczych.
  • Zapobiega miażdżycy, reguluje poziom cholesterolu, działa przeciw stresowo, reguluje ciśnienie krwi.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Mięta, herbata z mięty. Herbata miętowa: pospolita a wyjątkowa

To pospolite zioło jest jednym z dodatków do mieszanek herbacianych, składnikiem różnych napojów czy samodzielnym[...]

Gaiwan. Symbol nieba, człowieka i ziemi

Gaiwan: czarka z przykrywką (gai- przykrywka, wan- czarka), to bardzo przydatne naczynie do parzenia herbaty.[...]

Filtry do kawy: rodzaje, jak używać, rozmiary

Zaparzenie idealnej filiżanki kawy wymaga od nas drobiazgowości i dbania o szczegóły. Po znalezieniu ulubionego[...]

T: Tip, oznaczenie jakości herbaty

T: Tip to jedno z literowych oznaczeń jakości herbaty. Oznacza, że jest to herbata wykonana[...]

Herbata Honeybush, parzenie, właściwości

Honeybush czyli miodokrzew to świetny sposób na przeziębienie, a w lecie przygotowany na zimno daje[...]

Jak wybrać najlepszą bombillę do yerba mate? Wady i zalety

Zważywszy na różnorodność modeli rurek nasuwa się pytanie, jaką bombille wybrać? Niestety nie ma na[...]

Yerba mate suave

Yerba Mate: Suave. Oznaczenie typu yerba mate cechującej się dużymi listkami i ograniczoną zawartością kofeiny.[...]

Naturalny słodzik do herbaty Stewia zamiast cukru

Stewia to roślina, która występuje dziko i jest uprawiana w Ameryce Południowej. Teraz uprawa się[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.