ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata zielona Bancha

Tradycyjna japońska herbata zielona wytwarzana z liści camelia sinensis głównie na plantacjach zajmujących się produkcją herbaty Sencha. Liście do produkcji Banchy pochodzą z tych samych krzewów zbierane są jednak później. Pierwszy zbiór banchy przypada przy drugim zbiorze herbaty Sencha. Zbierane są grubsze i bardziej mięsiste liście o wyraźnym unerwieniu. Dzięki zastosowaniu liści starszych herbata Bancha jest uboższa w kofeinę i substancje aromatyczne. Zyskuje jednak inne cenione własności.

W zależności od terminu zbioru bancha ma różne nazwy. Pochodząca z drugiego zbioru w roku, a z pierwszego zbioru banchy nazywa się nibancha, z trzeciego zbioru, a drugiego banchy nazywana jest sanbancha. Natomiast z ostatniego czwartego zbioru czyli trzeciego zbioru banchy nazywana jest yonbancha. Łącznie na rynku rozróżnia się 22 gatunki banchy.

Bancha ma kilka cenionych właściwości. Przede wszystkim zawiera niewiele teiny oraz innych substancji drażniących więc polecana jest również dla dzieci oraz do picia wieczorem. Bancha ma odczyn lekko zasadowy co za tym idzie pomaga w odkwaszaniu organizmu. Pomaga także na nadkwasotę oraz zgagę.
Ciekawą własnością jest także kojące działanie na ukąszenia owadów. Stosuje się w tym celu okłady na skórę z naparu Banchy. Proces produkcji herbaty bancha jest charakterystyczny dla herbat japońskich. Proces fermentacji jest powstrzymany w skutek sparzenia liści parą wodną. Następnie herbata jest suszona i zwijana wzdłuż w charakterystyczny podłużny kształt.

Parzenie banchy nie odbiega od klasycznych zielonych herbat japońskich. Stosujemy wodę w temperaturze 70 stopni Celsjusza i parzymy 1-2 minuty.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak zrobić najlepszą przelewową kawę w domu? Zaparzacz Gabi

Wyjątkowość Gabi polega na wyeliminowaniu zmiennych wynikających z techniki parzenia kawy. Dzięki zastosowaniu dyspensera wody[...]

Test herbat Healthcare and Beauty

Przeprowadziliśmy test smaku i składu herbaty marki Healthcare and Beauty. Herbaty sprzedawane w opakowaniach po[...]

Co zawiera herbata? Skład herbaty

Najbardziej aktywnymi składnikami herbaty są proantocyjanidyny, czyli łańcuchy polimerowe flawonoidów. Natomiast najpopularniejszym rodzajem flawonoidów są[...]

Backstage Pytanie na Śniadanie TVP2 z Czajnikowy.pl

Zapraszamy do zapoznania się z materiałem wideo zza kulis programu Pytanie na Śniadanie, który możecie[...]

Zbiory herbaty – kiedy?

W zależności od regionu geograficznego, zbiór herbaty odbywa się o różnych porach roku i ma[...]

Sir Edward Tea Black African test, opinie

W smaku w pierwszym uderzeniu otrzymujemy garbnikową moc, a po niej już tylko kwaśna metaliczność.[...]

Herbata biała zdrowsza niż zielona. Warto pić gorącą herbatę białą

Wyniki badań wskazują, że herbata biała ma silniejsze niż herbata zielona, działania antyoksydacyjne, antymutagenne oraz[...]

Kawa rozpuszczalna: działanie, produkcja, różnice w stosunku do mielonej

Rozpuszczalna kawa to genialny wynalazek umożliwiający w prosty sposób sięgnięcie po ukochany napar nawet w[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.