ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)

Zielona herbata Milky Mao Feng

Herbata Milky Mao Feng pochodzi z Chin, dokładniej z prowincji Hubei. Nazwa „Mao Feng” odnosić się może do lekko poskręcanych listków przypominających koniuszki włosów lub określać wysokej jakości herbaty wysokogórskie. „Milky” natomiast informuje nas, że mamy do czynienia z herbatą aromatyzowaną. Różni producenci podają różne zawartości procentowe aromatu, przeważnie jednak oscylują one w okolicach 2%.

Liście zielonej herbaty Milky Mao Feng
Liście zielonej herbaty Milky Mao Feng

Swojego Milky Mao Fenga „testowałam” w różnych metodach parzenia – od zachodniej w szklance i bez zaparzacza do gongfu cha w gaiwanie. Najczęściej podawane zalecenia do parzenia to 3g suszu na 120 ml wody w temeraturze między 70 a 80 stopni Celsjusza. Czas to od 1 do 3 minut.

Herbata ma bardzo przyjemny zapach, podobny do milky oolong – słodkawe mleko w proszku. Listki są ciemno zielone, częściowo połamane. Najbardziej przypadło mi do gustu parzenie metodą gongfu cha w gaiwanie. To w szkalnce, koniec końców, było cierpkawe.

Napar zielonej herbaty Milky Mao Feng
Napar zielonej herbaty Milky Mao Feng

Parzenie herbaty Milky Mao Feng

Użyłam wody o temperaturze 80 stopni i wykonałam 3 parzenia 1,2 i 3 minutowe. Nie „budziłam” liści. Teraz wydaje mi się jednak, że chyba lepiej byłoby herbatę jednak opłukać. Polecałabym również nieco niższą temperaturę niż 80 stopni.

Parzenie zielonej herbaty Milky Mao Feng
Parzenie zielonej herbaty Milky Mao Feng

Najsmaczniejszym parzeniem zostało parzenie numer 3- bez cierpkości (tak jak 1 i 2), aromat w sam raz i dość słodkie. Dlatego wydaje mi się, że gdybym „obudziła” liście, tę słodycz mogłabym otrzymać nieco wcześniej… Przetestuję przy kolejnych parzeniach.

Podsumowując: herbata dość smaczna, chociaż wolę milky oolong. Zdecydowanie nie jest to smak herbaty z dodatkiem mleka, ale zielona herbata z dość ciekawym i przyjemnym aromatem. Polecam wszystkim zainteresowanym herbatami aromatyzowanymi.

Trzecie parzenie zielonej herbaty Milky Mao Feng
Trzecie parzenie zielonej herbaty Milky Mao Feng

Źródła: Oxalis.pl, „Zapiski o herbacie” R.Tomczyk

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

6 zasad jak prawidłowo przechowywać herbatę

Przechowywanie herbaty naprawdę może być bardzo proste. Jeśli trzymasz ją w hermetycznym pojemniku, który stoi[...]

Nie oszczędzaj na herbacie. Tania herbata ekspresowa zawiera niebezpiecznie dużo fluoru

Fluor jest niezbędny dla zdrowia kości i zębów, ale spożywanie go więcej niż 4 mg[...]

Herbata zielona Lung Ching, parzenie, działanie, właściwości, produkcja

Herbata zielona Lung Ching, czyli Smocza Studnia to jedna z najlepszych chińskich herbat. Przed długie[...]

Kolory palenia kawy. Kolorymetr

Przeciętny konsument kawy, dopóki ziarna nie wykraczają poza skalę normy, nie przykłada uwagi do jej[...]

Ile trzeba dodać zimnej wody do wrzątku, żeby otrzymać odpowiednią temperaturę?

Przedstawiamy proporcje w jakich należy zmieszać ciepłą (zaraz po ugotowaniu) wodę z zimną. Założyliśmy, że[...]

Gatunek herbaty, odmiana, kultywar, hybryda, klon: czym są?

Czasem trudno zorientować się w zawiłym świecie określeń różnych odmiany herbaty, zwłaszcza, że poza odmianami[...]

Najlepsza herbata na kaszel. Przepis na herbatę na ból gardła

Jakim naturalnym sposobem poradzić sobie z kaszlem? Herbata ziołowa bardzo pomaga w leczeniu kaszlu i[...]

Chanoyu: Tradycyjny japoński rytuał picia herbaty

Tradycyjny japoński rytuał picia herbaty nazywa się chanoyu co w języku polskim oznacza „woda na[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.