ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)

Zielona herbata Milky Mao Feng

Herbata Milky Mao Feng pochodzi z Chin, dokładniej z prowincji Hubei. Nazwa „Mao Feng” odnosić się może do lekko poskręcanych listków przypominających koniuszki włosów lub określać wysokej jakości herbaty wysokogórskie. „Milky” natomiast informuje nas, że mamy do czynienia z herbatą aromatyzowaną. Różni producenci podają różne zawartości procentowe aromatu, przeważnie jednak oscylują one w okolicach 2%.

Liście zielonej herbaty Milky Mao Feng
Liście zielonej herbaty Milky Mao Feng

Swojego Milky Mao Fenga „testowałam” w różnych metodach parzenia – od zachodniej w szklance i bez zaparzacza do gongfu cha w gaiwanie. Najczęściej podawane zalecenia do parzenia to 3g suszu na 120 ml wody w temeraturze między 70 a 80 stopni Celsjusza. Czas to od 1 do 3 minut.

Herbata ma bardzo przyjemny zapach, podobny do milky oolong – słodkawe mleko w proszku. Listki są ciemno zielone, częściowo połamane. Najbardziej przypadło mi do gustu parzenie metodą gongfu cha w gaiwanie. To w szkalnce, koniec końców, było cierpkawe.

Napar zielonej herbaty Milky Mao Feng
Napar zielonej herbaty Milky Mao Feng

Parzenie herbaty Milky Mao Feng

Użyłam wody o temperaturze 80 stopni i wykonałam 3 parzenia 1,2 i 3 minutowe. Nie „budziłam” liści. Teraz wydaje mi się jednak, że chyba lepiej byłoby herbatę jednak opłukać. Polecałabym również nieco niższą temperaturę niż 80 stopni.

Parzenie zielonej herbaty Milky Mao Feng
Parzenie zielonej herbaty Milky Mao Feng

Najsmaczniejszym parzeniem zostało parzenie numer 3- bez cierpkości (tak jak 1 i 2), aromat w sam raz i dość słodkie. Dlatego wydaje mi się, że gdybym „obudziła” liście, tę słodycz mogłabym otrzymać nieco wcześniej… Przetestuję przy kolejnych parzeniach.

Podsumowując: herbata dość smaczna, chociaż wolę milky oolong. Zdecydowanie nie jest to smak herbaty z dodatkiem mleka, ale zielona herbata z dość ciekawym i przyjemnym aromatem. Polecam wszystkim zainteresowanym herbatami aromatyzowanymi.

Trzecie parzenie zielonej herbaty Milky Mao Feng
Trzecie parzenie zielonej herbaty Milky Mao Feng

Źródła: Oxalis.pl, „Zapiski o herbacie” R.Tomczyk

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Właściwości Yerba Mate, działanie Yerba Mate

Yerba mate jest bardzo bogata w przeróżne substancje odżywcze i niektórzy chcieliby nazywać ją warzywem,[...]

Herbata z odchodów robaków

Istnieje pewna herbata, która budzi mieszane uczucia nawet wśród zaprawionych herbaciarzy. Jest to jedna z[...]

Picie gorącej herbaty. Właściwa temperatura herbaty do picia

W okresie zimowym wielu z nas sięga po rozgrzewającą gorącą herbatę. Pojawia się tutaj pytanie,[...]

Co ma wpływ na smak kawy? Porady

Jak często zdarza się słyszeć, że kawa którą lubimy pić po jakimś czasie popsuła się,[...]

Dzień terere yerba mate

Terere to zimne parzenie yerba mate. Tak można by najprościej opisać ten narodowy napój w[...]

Przepis na kluski ziemniaczane z zieloną herbatą

Do zrobienia klusek ziemniaczanych z zieloną herbatą będzie nam potrzebne: pół kilograma obranych ziemniaków, sól[...]

Gdzie kupować dobrą kawę? Jakie informacje powinny znajdować się na etykiecie?

Etykietka kawy powinna zawierać kilka istotnych informacji, aby móc świadomie wybrać ziarno dla siebie. Najważniejszą[...]

Terere: właściwości i przepis na zimną yerba mate

Tereré to popularny w Paragwaju sposób picia mate polegający na zalewaniu jej lodowatą wodą. Istnieje[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.