ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata zielona Sencha

Japońska herbata zielona produkowana obecnie także w Chinach. Jest najpopularniejszą zieloną herbatą dzięki swej dobrej jakości i stosunkowo niewysokiej cenie. Stanowi 80% produkcji herbaty w Japonii. Nazwa i jednolity proces produkcji został określony w 1738 roku.

Herbatę Sencha produkuje się w Japonii z liści pochodzących z różnych zbiorów, najbardziej cenione jednak są herbaty pochodzące ze zbioru shincha czyli wiosennego, który tradycyjnie rozpoczyna się 88 dnia po przesileniu zimowym i kończy się z końcem maja.

Najlepsza i najbardziej ceniona sencha to sencha superior first flush. Czyli pochodząca z pierwszego wiosennego zbioru. Proces produkcji herbaty sencha jest charakterystyczny dla herbat japońskich. Proces fermentacji jest powstrzymany w skutek sparzenia liści parą wodną. Następnie herbata jest suszona i zwijana wzdłuż w charakterystyczne podłużne igły.

Sencha polecana jest ze względu na swe zdrowotne własności. Zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy i witamin. Wspomaga procesy trawienne oraz obniża poziom cukru we krwi. Reguluje także wydzielanie żółci i poprawia apetyt. Wspomaga odchudzanie. Powszechnie senche, zwłaszcza chińską można spotkać w mieszankach aromatyzowanych ze względu na wyraźny smak naparu, którego nie tłumią dodatki oraz stosunkowo przystępną cenę.

Parzenie herbaty sencha jest różne w zależności od gatunku. Standardowo herbatę japońską parzy się wodą chłodniejszą 60-70 stopni Celsjusza w przeciągu 1-2 minut. Sencha chińska parzy się standardowo jak na herbaty chińskie czyli wodą o temperaturze 70-80 stopni Celsjusza w przeciągu 2-3 minut .

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata zielona Gyokuro – jedna z najszlachetniejszych na świecie

Gyokuro jest to uważana za najszlachetniejszą z japońskich, a czasem także za najszlachetniejszą na świecie[...]

1 Comments

Po czym poznać, że matero i yerba mate jest spleśniałe? Test

Wiele osób pyta i zastanawia się po jakim czasie matero pełne liści ostrokrzewu paragwajskiego (yerba[...]

Jak zrobić dobrą mrożoną herbatę z Yerba Mate Instant domowym sposobem, porady

Yerba Mate Pajarito Instant zgodnie z przepisem powinno się parzyć na ciepło, ale z naszych[...]

Herbata, którą Rafał Przybylok zawsze ma w domu

Często spotykam się z pytaniem „jaka jest twoja ulubiona herbata?” Zwykłem na to pytanie odpowiadać,[...]

1 Comments

Herbata żółta Huang Da Cha. Kawa wśród herbat

Huang Da Cha jest herbatą żółtą, o dużych i długich liściach, bardzo często z domieszką[...]

Czekoladowe founde z herbatą – przepis na herbatę na jesień

Zielone czekoladowe fondue to ciekawy pomysł na wyjątkową przekąskę lub romantyczne spotkanie. Nie trzeba nawet[...]

Lawenda. Napar z lawendy. Przepis na lemoniadę z lawendy

Lato to czas wypoczynku, ładowania baterii i relaksu. Dlatego dzisiaj zapraszam na napar lawendowy -[...]

2 Comments

Właściwości czerwonej herbaty Pu-erh: część 4

Właściwości czerwonej herbaty Pu-erh. Czy można schudnąć pijąc czerwoną herbatę? Można!

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.