ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata zielona Sencha

Japońska herbata zielona produkowana obecnie także w Chinach. Jest najpopularniejszą zieloną herbatą dzięki swej dobrej jakości i stosunkowo niewysokiej cenie. Stanowi 80% produkcji herbaty w Japonii. Nazwa i jednolity proces produkcji został określony w 1738 roku.

Herbatę Sencha produkuje się w Japonii z liści pochodzących z różnych zbiorów, najbardziej cenione jednak są herbaty pochodzące ze zbioru shincha czyli wiosennego, który tradycyjnie rozpoczyna się 88 dnia po przesileniu zimowym i kończy się z końcem maja.

Najlepsza i najbardziej ceniona sencha to sencha superior first flush. Czyli pochodząca z pierwszego wiosennego zbioru. Proces produkcji herbaty sencha jest charakterystyczny dla herbat japońskich. Proces fermentacji jest powstrzymany w skutek sparzenia liści parą wodną. Następnie herbata jest suszona i zwijana wzdłuż w charakterystyczne podłużne igły.

Sencha polecana jest ze względu na swe zdrowotne własności. Zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy i witamin. Wspomaga procesy trawienne oraz obniża poziom cukru we krwi. Reguluje także wydzielanie żółci i poprawia apetyt. Wspomaga odchudzanie. Powszechnie senche, zwłaszcza chińską można spotkać w mieszankach aromatyzowanych ze względu na wyraźny smak naparu, którego nie tłumią dodatki oraz stosunkowo przystępną cenę.

Parzenie herbaty sencha jest różne w zależności od gatunku. Standardowo herbatę japońską parzy się wodą chłodniejszą 60-70 stopni Celsjusza w przeciągu 1-2 minut. Sencha chińska parzy się standardowo jak na herbaty chińskie czyli wodą o temperaturze 70-80 stopni Celsjusza w przeciągu 2-3 minut .

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata biała, Biała Piwonia czyli Bai Mudan (Pai Mu Tan, Pai Mutan)

Nazwa Bai Mudan (Pai Mu Tan/ Pai Mutan/ Baimudan/ White Peony) oznacza białą piwonię. Dlaczego[...]

Herbaciarnia Fanaberia Tea Garden Katowice

Herbaciarnia Fanaberia Tea Garden Katowice dane kontaktowe: telefon: 32 200 01 67, adres: Katowice, skrzyżowanie[...]

Jak opisać herbatę? Smak, kolor i zapach herbaty

Często opisujemy jedynie smak herbaty, pomijając inne ważne aspekty. Aby dobrze opisać kosztowaną przez nas[...]

Historia herbaciarni w Chinach

Pierwsze na świecie herbaciarnie powstały w Chinach za czasów Południowej Dynastii Song, czyli w XII[...]

Po czym poznać, że matero i yerba mate jest spleśniałe? Test

Wiele osób pyta i zastanawia się po jakim czasie matero pełne liści ostrokrzewu paragwajskiego (yerba[...]

Oznaczenia na kawie (etykieta): data palenia kawy

Data palenia jest jedną z podstawowych informacji świadczących o jakości ziarna znajdującego się w paczce.[...]

Święto Herbaty 2013. Będziemy tam!

Będziemy na Święcie Herbaty w Cieszynie 6 lipca 2013 r. To już kolejny rok, kiedy[...]

Herbata oolong Tie Guan Yin: parzenie, historia, właściwości

Herbata oolong, niebieska, lub turkusowa według innych systemów nazewnictwa. Zaliczana jest do niżej fermentowanych oolongów.[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.