Co roku pojawiają się na rynku nowe publikacje o herbacie wydane w różnych językach oraz tłumaczone z różnych języków. Aby nieco łatwiej było nam wybrać literaturę herbacianą do poduszki, warto uświadomić sobie, że wiele pozycji poświeconych herbacianemu naparowi traktuje szczegółowo o pewnym wybranym wątku ze świata herbaty, a inne mają charakter ogólny. To lektura tych ostatnich dostarcza nam sporo wiedzy o herbacie, lecz przeczytawszy jedną czy dwie pozycje zaczynamy mieć wrażenie, że potrzeba nam czegoś więcej, że chcemy zagłębić się w konkretne aspekty herbaty i poszukać książek bardziej ukierunkowanych.
Polecane książki o herbacie w języku polskim
Chciałbym zatem polecić kilkanaście książek herbacianych ze swojej podręcznej biblioteczki, które zapadły mi szczególnie w pamięci i do których wracam. Będą to książki wydane w języku polskim.
Ogólnie o herbacie traktuje wiele pozycji, lecz szybko zorientujemy się, że wiele z tych książek w połowie zajmują przepisy na herbaty. Jeśli tego szukamy, warto sięgnąć po „Herbatę” Małgorzaty Caprari lub po „Herbata 100 przepisów” Mary Ward.
Książki o herbacie z wiedzą ogólną
Jeżeli herbaciane przepisy mniej nas interesują, ponieważ szukamy wiedzy ogólnej, wtedy polecam „Flirt herbaty z medycyną” Iwony Wawer i Renaty Zawadzkiej oraz „Herbata eliksir młodości, smaku i dobrego samopoczucia” wydanej przez Świat Książki. Doskonałą pozycją będzie także „Królestwo Herbaty przewodnik dla konesera” Jane Petigrew, której – na marginesie mówiąc – „World of Tea” uważam za najkompletniejszy przewodnik po regionach herbacianych jaki czytałem, jednak nie doczekał się jeszcze polskiego przekładu.
Książki o zdrowotnych właściwościach herbat
Dla osób pijących herbatę dla zdrowia warto polecić „Leczenie herbatą naturalne remedia tradycyjnej medycyny chińskiej” Lin Qianliang i Chen Xiaoyi, a także „Ekstrakt z zielonej herbaty lecznicza siła polifenoli” Anny Cieślińskiej, Macieja Kamińskiego i Alicji Lucińskiej.
Historia herbaty – najciekawsze książki
Ciekawych historii herbaty na naszych ziemiach, zainteresują książki Kordiana Tarasiewicza, dobrą pozycją są „Przygody z kawą i herbatą anegdoty wydarzenia”.
Herbata azjatycka
Pozycje skupiające się na herbacie w Azji to przede wszystkim „Zapiski o herbacie” Roberta Tomczyka i „Powieki Bodhidharmy” Przemysława Trzeciaka. Ta ostatnia dostarczy nam także obszernego, wręcz akademickiego rysu historycznego i kulturowego wraz z bogatymi ilustracjami zabytków muzealnych.
Herbata chińska
Dla tych, którzy skupiają się na Chinach warto polecić „Tao chińskiej herbaty” Ling Yun oraz „Historię chińskiej herbaty” Wu Shaohui. Ponadto bardzo ciekawa jest lektura książki „Chiny imperium herbaty” którą napisał Remy Horn Jakubowski relacjonując podróż po Chinach.
Herbata japońska
Dla miłośników Japonii, tamtejszej kultury herbacianej i jej ceremonii nieodzowną pozycją będzie „Księga herbaty” Okakuro Kakuzō, która niedawno doczekała się nowego tłumaczenia. Dużo dowiemy się także z „Ichigo Ichie wchodząc na drogę herbaty” Aleksandy Görlich.
Jest to zapewne zaledwie wierzchołek góry lodowej wśród książek poświęconych herbacie. Lektura tych pozycji pozwoli zapewne nabrać wielostronnego spojrzenia na herbatę i spędzić dobrze i rozwijająco chwile przy czarce lub przy całym czajniku.
Od wydawcy: Jako, że autorem powyższego tekstu jest Rafał Przybylok, któremu wrodzona skromność nie pozwala na polecenie książki jego autorstwa, pozostaje mi tylko dopisać jeszcze jedną pozycję do kompletu: „Czajnikowy.pl dobra herbata” Rafała Przybyloka, wydana nakładem Naszej Księgarni.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Wietnamska herbata
Czas wojen odcisnął piętno na przemyśle herbacianym. Najpierw wojna Indochińska, a później wojna Wietnamska sprawiły,[...]
mar
Herbata Big-Active (Bio-Active) Zielona z Pigwą, Oxalis Zielona Pigwa-Cytryna: recenzja, test, opinie
Herbata Big-Active (Bio-Active) Zielona z Pigwą vs Oxalis Zielona Pigwa-Cytryna! Sprawdziliśmy jakość liści, kolor herbaty,[...]
kwi
Parzenie herbaty z technicznego punktu widzenia, parzenie herbaty technicznie
Większość herbaty produkowanej na świecie jest po prostu jednym z towarów, a więc jest przedmiotem[...]
maj
Herbata biała Yin Zhen parzona na zimno i klasycznie
Yin Zhen to bez wątpienia słynna herbata. Zaliczana do jednej z dziesięciu wielkich herbat chińskich,[...]
cze
Jak podawać herbatę w cukierni i kawiarni? Ceramika do lokalu gastronomicznego
Na rynku jest wiele rozwiązań podawania herbaty w lokalu gastronomicznym, jednak ze względu na sposób[...]
sty
Czym jest preinfuzja w kawie?
Stosowanie preinfuzji przez dokonaniem właściwego zaparzenia niewątpliwie przysłuży się stabilności i intensywności ekstrakcji kawy. Czym[...]
cze
Czerwona herbata pu-erh sheng czy shu: surowa czy gotowana – różnice
Najlepsze herbaty surowe powinny być leżakowane kilkanaście lat i jest to coś, co każdy koneser[...]
2 Comments
lut
Świąteczna herbata – poradnik
Kiedy tylko noc staje się dłuższa niż dzień, wielu z nas zauważa u siebie zmianę[...]
gru