ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Kawa w ciąży

Badania potwierdzają, że nie ma przeciwwskazań dla picia kawy w czasie ciąży. Należy jednak zachować umiar i nie przekraczać dawki 200 mg kofeiny dziennie, co odpowiada dwóm filiżankom kawy.

Kawa wypłukuje magnez

Wbrew powszechnej opinii producentów suplementów diety, kawa jest cennym źródłem magnezu w organizmie. Wszelkie badania skupiają jedynie uwagę na tym, że spożycie kofeiny powoduje zwiększone wydalenie Mg, nie zauważając faktu, że kawa sama w sobie jest cennym źródłem tego pierwiastka i w rezultacie bilans wychodzi na plus. A więc kawa jest cennym źródłem tego pierwiastka.

5 najpopularniejszych mitów na temat kawy
5 najpopularniejszych mitów na temat kawy

Kawa dla dzieci

Biorąc pod uwagę, nasze przyzwolenie na spożywanie przez dzieci czekolady, napojów gazowanych czy herbaty, można uznać, że jest to kwestia czysto kulturowa – dzieci w krajach Ameryki Południowej, kawę mają wpisaną w codzienną dietę.

Espresso takie mocne

Espresso przedstawiane jest zwykle jako duża dawka kofeiny, podczas gdy kubek czarnej kawy ma jej 4 razy więcej. jeśli zatem potrzebujemy pobudzenia, lepiej sięgnąć po dużą czarną kawę.

5 najpopularniejszych mitów na temat kawy
5 najpopularniejszych mitów na temat kawy

Kwasowość w kawie

Kwasowość przez wielu utożsamiana jest z kawą słabej jakości, podczas gdy właśnie kwasowość i naturalna słodycz, jest prawdziwym smakiem kawy, która przecież jest owocem! Brak kwasowości świadczy o tym, że producent bał się wypalić kawę jaśniej, aby nie wyszły na wierzch defekty słabej jakości ziarna. Ciemne spalenie kawy, trawi w całości jej prawdziwy smak, czyniąc ją gorzką i bardzo dymną. A więc kwasowość jest świadectwem jakości kawy.

Autorem tekstu jest Adam Laska

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Związki chemiczne w herbacie, polifenole, aminokwasy, enzymy, pigmenty, węglowodany, alkaloidy, minerały, substancje lotne

Najważniejszymi związkami w świeżych liściach herbaty odpowiedzialnymi za odpowiedni produkt końcowy są: polifenole, aminokwasy, enzymy,[...]

Jak należy trzymać filiżankę? Skąd moda na prostowanie małego palca?

Nieraz pewnie zastanawialiście się, jak należy trzymać filiżankę i skąd się wzięła moda na prostowanie[...]

Herbata na przeziębienie

Dodatek miodu i cytryny także ma liczne, udowodnione badaniami, korzystne właściwości w przypadku przeziębienia. Miód[...]

Dziesięć porad jak zrobić lepsze wzory na kawie latte art

Crema, która pojawia się na kawie zaraz po wykonaniu espresso, stanowi idealny podkład do zrobienia[...]

Herbata czarna Cejlon, Ceylon (Sri Lanka)

Sri Lanka słynie z herbaty czarnej. Wszystko jednak zaczęło się od kawy, kakao i chinowca[...]

Skąd pochodzi herbata? Birma czy Chiny?

Skąd pochodzi herbata? Jej początki umiejscawia się w obrębie dzisiejszej Mjanmy, a niegdysiejszej Birmy, w[...]

Herbata na jesień

Wśród korzennych przypraw dobrze sprawdzi się anyż i kardamon, choć nie wszyscy decydują się na[...]

Przepis na świąteczną herbatę z pomarańczą i goździkami

W tym roku wraz ze świątecznymi życzeniami od całego zespołu czajnikowy.pl składamy na Wasze ręce[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.