Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Obecność w kawiarniach kawy Americano zawdzięczamy czasom II Wojny Światowej, kiedy to Amerykańskie wojska stacjonowały we Włoszech. Był to czas gdy ekspresy ciśnieniowe nie były rozpowszechnione na świecie. Wyróżniało to Włochów, którzy uczynili espresso (zaraz obok wina) swoim napojem narodowym. Picie espresso było dla Włochów codziennością, dla Amerykanów jednak stanowiło prawdziwe wyzwanie. Aby złagodzić męki najeźdźców, postanowiono dodawać do espresso gorącej wody, nazywając powstały przepis Americano, czyli Amerykanin.
Czy warto jednak rozcieńczać kawę wodą?
Odpowiedź na pytanie, nie jest jednoznaczna. Zdecydowanym minusem Americano względem klasycznego zaparzenia, jest mniej aromatyczny napar, a czasem płaski smak, ze względu na dodanie dużej ilości neutralnej zapachowo wody, do niewielkiej ilości espresso. W tym aspekcie, zwykłe zalanie zmielonej kawy będzie górowało nad bohaterem moich rozważań. Jeśli natomiast cenimy sobie kawy o mniejszej zawartości kofeiny, americano będzie idealnym rozwiązaniem. Tutaj warto rozwiać mit o espresso, które utożsamiamy z kawą wysoce pobudzającą, podczas gdy zawiera średnio 50mg kofeiny, przy ok.130mg w kawie zaparzonej metodą klasyczną.
Jak przygotować kawę Americano?
Poprawne wykonanie Americano, wbrew pozorom nie jest takie proste. W wielu kawiarniach bezmyślnie wlewa się wodę do espresso, jednak w tym przypadku aby osiągnąć dobre efekty warto zadbać o detale. Przede wszystkim trzeba sobie zadać pytanie: czym uzupełniamy naszą kawę. Najczęściej spotykanym błędem jest uzupełnianie espresso wodą z bojlera ekspresu. Jest to woda o wysokiej mineralizacji, która niekorzystnie wpłynie na smak kawy. Najlepiej sięgnąć po czystą wodę o niskiej mineralizacji. Kolejny błąd to dolewanie wody „na oko”, przez co każda kawa smakuje inaczej. Aby uniknąć loterii i liczenia na szczęście w osiąganiu odpowiedniej intensywności naparu, należy precyzyjnie wymierzyć porcję wody, która powinna wynieść ok. 150g przy podwójnym espresso (36g). Dużym wyzwaniem dla baristy jest pozbycie się brudnego posmaku kawy, wynikającego z dużej ilości pyłu kawowego, aby temu zapobiec należy przelać espresso przez filtr papierowy, który przed samą czynnością koniecznie trzeba zalać gorącą wodą.
Jeśli nie należymy do zwolenników espresso, warto rozważyć wybór klasycznych metod zaparzania, które zazwyczaj będą pełniejszym doznaniem smakowym. Jeśli Americano jest naszą ulubioną kawą, poszukajmy miejsca które przyrządzi je nam właściwie i zadba o najdrobniejsze detale.
Zdjęcie w nagłówku: Jadwiga Janowska
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
86 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Zdrowa yerba mate niedymiona
Yerba mate dymione a nie dymione Jedną z cech charakterystycznych yerba mate jest dymny posmak.[...]
lis
Rooibos tea: właściwości, działanie uboczne
W naparze rooibosa stwierdzono przeszło 30 związków fenolowych, a ich ekstraktywność sięga 250 mg na[...]
maj
Yerba Mate dla początkujących
W specjalnym wydaniu Czajnikowego znajdziecie dużo przydatnych informacji o Yerba Mate w szczególności dla początkujących.[...]
wrz
Jak przechowywać herbatę w domu?
Najczęściej herbata zakupiona w herbaciarni czy innym sklepie jest opakowana w papierowy lub foliowy woreczek.[...]
maj
Kawa we Francji
Espresso jest kawą, którą Francuzi piją najchętniej, a spożywają jej nieumiarkowane ilości. Wstąpimy więc dziś[...]
mar
Herbata na potencję. Catuaba działanie
Cautaba pochodząca z Ameryki Południowej jest od wieków znana jako bardzo silny afrodyzjak i lek[...]
wrz
Szkocka herbata za 16 000 PLN okazała się oszustwem. Trwa dochodzenie
Myślę, że o skandale w branży herbacianej niełatwo, tymczasem sytuacja związana z ogrodem herbacianym Wee[...]
paź
Herbata relaksująca i odprężająca
Wielu z nas zmaga się ze stresem, o który w ostatnich czasach nietrudno. Stres natomiast[...]
lis